Skal du bygge et funkishus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av funkishus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Hva er et funkishus? Begrepet funkis er en forkortelse for funksjonalisme, en type arkitektur som oppsto på 1930-tallet da arkitekter begynte å legge stor vekt på en bygnings brukervennlighet. Husene skulle først og fremst være praktiske og nyttige, og fikk sin form som en konsekvens av det. Stilen ble kjent for sparsom utsmykning, stramme linjer og rektangulære former. Store vinduer slapp inn lys, og tak ble gjort flate for å utnytte arealet effektivt.
Funkis var svært populært i Norge, og flere av datidens bygninger, for eksempel Ekebergrestauranten i Oslo, har siden fått ikonstatus. I nyere tid har stilidealet kommet tilbake i mer moderne form, men i dag forstås funkis gjerne bare som et bygg der grunnformen består av rektangler og der vinduene er store. Ønsker man seg et klassisk funkishus, kan det være nødvendig å se bortenfor ferdighusleverandørenes kataloger og heller bruke en arkitekt.
Å oppføre et hus er et stort prosjekt uavhengig av stil. Det er derfor viktig å ikke forhaste seg i startfasen, men sette av god tid til forberedelser og arbeide grundig. Her er noen ting å huske på:
Vit at ting tar tid
Det er mange ting som må avklares når et funkishus skal bygges. Både kartlegging av de økonomiske rammene for prosjektet, søknader til kommunen, arkitektarbeid, anbudsprosess og selve byggingen byr på mange valg man bør tenke nøye gjennom. Hele veien kan dessuten uforutsette ting oppstå. Derfor er det viktig å legge en tidsplan som tar høyde for forsinkelser og ha en fleksibel holdning til hvor lang tid hver enkelt ting kan ta.
Begynn med egne undersøkelser
Vet du at du ønsker å bygge i funkisstil, er det lurt å se eksempler på slik stil. Søk på google eller gå på nettsteder som pinterest, og finn bilder som viser den utformingen du ønsker. Ta disse bildene med til arkitekten.
Få finansieringen på plass
Et byggeprosjekt kan få stor og langsiktig innvirkning på din private økonomi. Før man bygger et funkishus, er det viktig å legge en plan for hvordan alle utgifter knyttet til prosjektering og bygging skal dekkes inn. Rådfør deg med banken om finansiering, og start aldri på et prosjekt uten å være helt sikker på at alle kostnader kan håndteres.
Engasjér en arkitekt
Funkis er en spesiell stil som kjennetegnes av gjennomtenkte, praktiske løsninger. For å finne disse bør man jobbe sammen med en arkitekt. Arkitekten vil jobbe for å få en forståelse av hva slags hus du ønsker og siden arbeide ut ulike forslag. Arkitekten kan ikke bare hjelpe til med den ytre formen på huset, men også med interiør og belysning. Til det siste er det også mulig å engasjere interiørarkitekt.
Sørg for at det juridiske er i orden
Når man bygger hus, er det alltid ulike kontrakter som skal inngås. Ikke minst er kontrakten med entreprenøren som skal bygge huset, viktig å få rett. Det kan derfor være lurt å jobbe godt med hva en kontrakt skal inneholde. Her får mange hjelp av advokat, men det finnes også ferdige kontraktsmaler. Norsk Standard har slike til salgs på sine hjemmesider.
Til et funkishus er det mange ulike løsninger som skal brukes. Det viktigste er at de er gode og praktiske for dem som skal bo i huset. Her er noen lenker som kan gi hjelp og inspirasjon:
Traditional house receives 21st Century facelift
76-year-old Funkis home in Norway gets a Passive House makeover
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Birgitt Solbakken - Interiørarkitekt med fokus på kjøkken.
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Det er alltid vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid det tar å bygge et hus. Ofte kan det ta lenger enn antatt. Faktorer som kan påvirke prosjekterings- og byggetid for et funkishus er hvordan grunnforholdene er, hvordan boligen skal ligge i terrenget og hvor lett det er for arbeiderne å komme seg til og rundt på tomten. Hvor mange som jobber på prosjektet påvirker selvfølgelig også byggetiden. Nedenfor kan du se beregnet tid for funkishus av ulike størrelser. Men husk at dette kan variere veldig:
En erfaren entreprenør bør kunne gi et godt estimat på hvor lang byggeprosessen vil bli. Før alle store byggeprosjekter bør det inngås en forpliktende framdriftsplan som styrer hvor lang tid de enkelte fasene i arbeidet skal ta.
En fordel med funkishus, er at det er mange rette vinkler noe som gjøre det velegnet for bygging med elementer som igjen kan gi noe redusert byggetid, sammenlignet med tradisjonell plassbygd løsning.
De fleste arbeider knyttet til oppføringen av et funkishus kan gjøres året rundt. En fordel med arbeider om vinteren er at dette er lavsesong for mange entreprenører, noe som kan påvirke prisen.
Funkishus kan imidlertid ha store innslag av betong i konstruksjonen, og betongarbeider bør ikke gjøres i sterk kulde. Heller ikke utgraving til fundament og kjeller bør foregå om vinteren. Både betong- og utgravingsarbeider er arbeider som utføres i starten av byggeprosessen, noe som kan tale for oppstart om våren eller sommeren.
Ellers er vinteren en fin tid for tømrerarbeid og innvendige arbeider. Skal det graves og gjøres grunnarbeider på tomten utover graving til kjeller og fundament, kan også dette med fordel gjøres i vinterhalvåret da gravemaskiner gjør mindre skade på naturomgivelsene på denne tiden av året. Vinteren er dessuten en fin tid for jobbing med interiør da dette er lavsesong for håndverkere.
Utvendig maling er imidlertid forbeholdt sommerhalvåret (april til oktober), og det samme gjelder arbeid med hagen rundt huset. Merk at juli er ferietid i mange byggeprosjekter, men noen entreprenører jobber også da.
Tommelfingerregelen når man skal engasjere håndverkere til et prosjekt, er å hente inn tre ulike tilbud. Da får man en bredde i tilbudet og et godt grunnlag for å sammenlikne priser.
Er det aktører man kjenner godt, kan det holde med to tilbud også. Flere enn tre blir imidlertid fort komplekst. Som byggherre kan man da lett miste oversikten over detaljene i de ulike tilbudene. Man skal også huske at det for entreprenører tar tid og krefter å levere tilbud og derfor unngå å be om flere enn man trenger.
Standard og størrelse er viktige faktorer for hvor dyrt et funkishus vil bli. Tall fra markedsplassen Byggstart.no viser at et hus av noe enklere standard kommer ned mot 27.000 kroner per kvadratmeter. Da er alt inkludert. I den andre enden av skalaen ligger et nøkkelferdig hus på 45.000 kroner per kvadratmeter.
I tillegg til dette kommer arkitektkostnadene. En arkitekt tar som regel mellom 900 og 1.500 kroner per time, inkludert mva. For å få tegnet et funkishus må man regne med å typisk betale mellom 200.000 og 500.000 kroner. For større og kompliserte prosjekter kan prisen bli betydelig høyere.
Hva er med på å gjøre et prosjekt dyrt eller billig? Her kommer noen faktorer:
Er man byggherre for et funkishus, er det mye man må passe på underveis i en byggeprosess. Her er noen av tingene det er viktig å passe på:
Når entreprenøren har levert det ferdige huset, må du sørge for å:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg