Skal du totalrenovere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om totalrenovering.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
En totalrenovering er et omfattende prosjekt. Mange forveksler ofte renovering med overflateoppussing. Overflateoppussing omhandler som regel kun de synlige overflatene i boligen. Dette kan blant annet innebære ny maling, sliping av gulv eller utbytting av belysning. En overflateoppussing handler først og fremst om det estetiske.
En totalrenovering er et mer komplisert prosjekt, der man river store deler av boligen innvendig og bygger opp igjen. Ofte vil det også være snakk om endring i planløsning og tilbygg eller påbygg. Når man snakker om totalrenovering, skiller man gjerne mellom innvendig og utvendig renovering.
Restaurering er også et annet begrep som blir brukt i sammenheng med renovering. En restaurering tilsier typisk at man tilbakefører en eldre bygning til sitt originale utseende. I noen tilfeller gjelder dette ved å renovere, mens i andre tilfeller kan man gjøre dette ved å utføre en overflateoppussing.
Totalrenoveringer er som regel kompliserte prosjekter. Derfor er det viktig å være godt forberedt før man engasjerer håndverkere til prosjektet. Følgende er viktig å ta høyde for når man skal forberede seg:
Vit at ting tar tid:
Det er viktig å sette av god tid til prosjektet, både i forkant og i gjennomføringen. I forkant bør man gjøre grundig research, finne ut av de økonomiske rammene og sette av godt med tid til anbudsprosessen. I gjennomføringen tar ting ofte lengre tid enn man hadde sett for seg, og det kan dukke opp uforutsette hendelser. Legg derfor alltid inn noe slingringsmonn i tidsplanen.
Sett en budsjettramme:
Det er alltid anbefalt å sette et budsjett på forhånd når man går i gang med et prosjekt av denne størrelsen. Her bør man sette en budsjettramme, som tilsier et beløp som ikke skal overstiges. Det er lurt å holde av 10-20% til uforutsette kostnader eller ideer som man får underveis.
Les deg opp på forhånd:
Når man skal totalrenovere har man mange valgmuligheter når det kommer til boligens stil og utseende. Det finnes et vell av mulige inspirasjonskilder på nett og andre steder, så bruk tid på å sette deg inn i de ulike alternativene. Senere i artikkelen kan du se linker til noen potensielle kilder til inspirasjon.
Få hjelp av en arkitekt/interiørarkitekt:
Om budsjettet tillater det, kan det være lurt å få bistand fra en arkitekt eller en interiørarkitekt. De kan hjelpe deg med å lage arkitekttegninger eller prosjektbeskrivelse ut fra dine ønsker. De kan også gi konkrete tips til innredning, belysning og møblering.
Test ut ulike løsninger på forhånd:
Det kan være lurt å teste ut løsninger på forhånd av prosjektet. Det kan man for eksempel gjøre ved å bruke et målebånd, teip og testfarger av maling for å få en indikasjon på hvordan ulike løsninger vil se ut.
Undersøk strømforsyning og røropplegg:
Det er viktig å tenke på hvor strømforsyningen og røropplegg er lokalisert før man bestemmer seg for planløsning. Dette gjelder særlig for prosjekter som involverer flytting av kjøkken og bad.
Det er flere ulike løsninger man kan velge å gå for når man skal i gang med et renoveringsprosjekt. Under vil du se linker som kan gi deg inspirasjon:
Online Arkitektene - byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Kährs fra Sverige er en av de eldste og mest innovative produsenter av tregulv i verden.
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Drømmekjøkken - En av skandinavias ledende kjøkkenprodusenter er basert i Skåne i Sverige.
Happy Homes er en farge- og interiørkjede med lokale butikker i Norge.
Tidsbruken for et totalrenoveringsprosjekt varierer ut fra størrelsen på bygget, samt prosjektets kompleksitet (f.eks. tekniske krav, endring i bæring osv.), kapasiteten til håndverkerne, og om man skal utføre innvendig eller utvendig renovering. Under kan du se typisk tidsbruk for innvendig renovering, basert på boligens størrelse (merk at dette varierer mye!):
Skal man også inkludere utvendig renovering, vil dette åpenbart øke lengden på prosjektet. Husk at ovennevnte kun er eksempel, og at det hender prosjektene både overstiger eller går raskere enn estimatene. Ved å utføre med entreprenør en befaring kan man få en estimert tidsbruk på prosjektet.
De fleste arbeidsoppgavene relatert til en totalrenovering kan utføres gjennom hele året. Unntaket er om man skal drive betongarbeid (er mer krevende ved lav veldig temperatur), eller om man skal male utvendig (kan kun gjennomføres fra april til oktober). Arbeider med sink i forbindelse med takomlegging er også vanskelig å få til om vinteren.
Det er derimot mange oppgaver man kan gjøre på vinteren. Flere oppgaver kan faktisk være fordelaktige å gjennomføre på denne årstiden. Dette gjelder blant annet:
Våren og sommeren er ofte høysesong for oppussing i Norge. Dette gjør at entreprenørene får mer å gjøre, som ofte resulterer i økte priser. Velger man å utføre renoveringen under lavsesong (vinter) er det muligheter for å få en bedre avtale, ettersom det er mindre forespørsler, og flere dyktige håndverkere med tilgjengelighet. Juli er som regel en roligere måned, siden mange håndverkere og kunder har ferie.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike aktører når man skal engasjere håndverkere til prosjektet. Dette gjør det mulig å sammenligne priser på tvers, og deretter velge en aktør som er kvalifisert til ditt prosjekt og som tilbyr en konkurransedyktig pris.
Det er ikke anbefalt å hente inn for mange tilbud på en gang, da dette kan forårsake forvirring og kan bli uoversiktlig for deg som byggherre. Husk at det også er tidkrevende for entreprenørene å gå befaringer og prise prosjekter.
Det er mange ulike faktorer som avgjør prisen på et totalrenoveringsprosjekt. Størrelse, kompleksitet og hvorvidt man skal foreta seg innvendig og/eller utvendig renovering er viktige drivere av prisen. Basert på tall fra markedsplassen Byggstart.no, ser vi at snittprisen på en innvendig totalrenovering ligger på ca 14.000 kr per kvadratmeter. Ved enklere prosjekter kan prisen komme ned mot 8.000 kr per kvm, mens prisen ved de mer kostbare prosjektene går opp mot 25.000 kr per kvm, og mer.
Hvis man skal utføre en innvendig og en utvendig totalrenovering, ser man at prisen ligger på ca 25.000 kr per kvadratmeter. Her varierer prisen mellom 20.000 kr per kvm og 45.000 kr per kvm.
Under vil du se noen ulike faktorer som er med på å drive prisen på et totalrenoveringsprosjekt:
En annen ting som er verdt å være oppmerksom på, er adkomsten for entreprenørene. Utfører man renoveringen i sentrum av byer, vil kostnader som bompenger og parkering komme i tillegg. Er det mange etasjer i bygget og ingen heis, vil også dette øke kostnader knyttet til håndtering av materialer.
Det er en del som bør planlegges når man setter i gang prosjektet. Under vil du se eksempler på hva som er viktig å huske på underveis i prosjektet:
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdiggjort, er det viktig å:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg