Skal du bygge ut hytta? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om tilbygg på hytta.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når man snakker om å bygge ut hytta, er det lett å blande begreper som tilbygg, påbygg, underbygg og frittstående bygg. Derfor er det lurt å få et overblikk over de forskjellige uttrykkene før man kontakter fagfolk. Her kommer en liten begrepsavklaring:
I denne artikkelen snakker vi altså om tilbygg - en utvidelse av hytta i bredden.
Et tilbygg medfører ofte en langvarig og omfattende byggeprosess. Derfor er det lurt å være godt forberedt før man setter i gang med prosjektet. Under kan du lese om hvordan du bør forberede deg på et prosjekt av dette omfanget.
Budsjett
Budsjettet legger føring for hva slags prosjekt du har mulighet til å gjennomføre. Det kan være lurt å kontakte banken for å finne ut hvilken finansieringsform som passer best til ditt prosjekt og for din økonomi. Det er vanlig å kombinere egenkapital med lån når man skal bygge tilbygg. I tillegg anbefales det å legge inn en buffer i budsjettet på omtrent 20%. På den måten er du godt rustet dersom eventuelle uforutsette hendelser skulle oppstå eller om uventede utgifter påløper. Du vil da kunne unngå unødvendig stopp i prosjektets fremdrift.
Formålet med prosjektet
Man bør ha klart for seg hva som er formålet med byggeprosjektet. Dersom man skal bygge et nytt inngangsparti, må man forholde seg annerledes til regler og fagfolk enn om man skal bygge et nytt kjøkken.
Arkitekt
Det er vanlig å engasjere en arkitekt når man skal oppføre tilbygg på hytta. En arkitekt vil komme med gode innspill til planløsning, utforming og utnyttelse av lysforhold. Det blir enklere å hente tilbud fra entreprenører når man har arkitekttegninger.
De eneste tilfellene man ikke vil behøve arkitekt, er dersom man skal lage et veldig lite tilbygg, som for eksempel en bod.
Sett av nok tid
Når en skal bygge tilbygg til hytta, er det viktig å være forberedt på at prosjektet vil ta tid. Tidsbruken vil i stor grad avhenge av størrelsen på tilbygget, men alt fra 12 uker til 50 uker er vanlig. Forhør deg om tidsbruk med entreprenør slik at du kan sette av tiden som trengs for å gjennomføre prosjektet.
Tillatelse fra kommunen
Man må i mange tilfeller søke kommunen for å kunne oppføre et tilbygg på hytta. Om du skal bygge våtrom eller et tilbygg som blir større enn 15 kvadratmeter, må du søke om tillatelse først. Det finnes forskjeller i regelverket fra kommune til kommune, så du bør forhøre deg med kommunen om hvilke tiltak som medfører søknadsplikt. På den måten vil du øke sannsynligheten for å få din søknad godkjent.
For mindre tilbygg kan man stå for søknaden selv. Skal man derimot bygge 50 kvm eller større, kreves det at en fagperson står som ansvarlig søker for prosjektet. Det er vanligvis arkitekten som står for denne søknaden, men den kan også utføres av bygningsingeniør eller byggmester.
Under er noen eksempler på tilbyggsprosjekter fra to av Norges ledende magasiner om hytter og hytteliv. Vi har også samlet nyttig inspirasjon for maling, gulv og peiser som kan være nyttig når du skal innrede tilbygget på hytta.
Tilpass tilbygg – Hyttemagasinet
Sjekk det spenstige nye tilbygget på den tradisjonelle hytta i Hedalen - Hytteliv
Kährs fra Sverige er en av de eldste og mest innovative produsenter av tregulv i verden.
Jøtul er en av verdens eldste produsenter av ovner, innsatser og peiser
Fargerike har beis og maling tilpasset forholdene for hytter i Norge
Tiden det tar å bygge et tilbygg vil bestemmes størrelsen på bygget, og kompleksiteten som foreligger. Under kan du se hvor lang tid det vil ta å bygge et tilbygg, basert på areal:
Ved et stort prosjekt får man en del stordriftsfordeler, slik at det vil ta kortere tid per kvadratmeter, jo større bygger er. Under kan du se et eksempel på hvor lang tid det vil ta å bygge tilbygg på 50 kvm til hytta (med fire arbeidere inkludert):
Tilbygg hytte, 50 kvm:
Grunnarbeider = 1-2 uker
40 timer per kvm ferdig bygget x 50 kvm = 2.000 timer
4 arbeidere x 8 timers arbeidsdag = 32 timer
2.000 timer / 32 = 62 arbeidsdager = 12 uker
Total tidsbruk = 12 uker
Når man skal bygge tilbygg, er viktig å være klar over hvilke arbeider som kan gjøres når. Det er nemlig ikke alle arbeidsoppgaver som kan gjøres om vinteren. Dette inkluderer:
Det er noen arbeider som det faktisk vil lønne seg å gjøre om vinteren. Dette skyldes at det er større ledighet blant håndverkerne på vinterstid. Da snakker vi om følgende arbeidsoppgaver:
Etter du har lagt ut prosjektet på anbud, bør du hente inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. Det vil medføre flere fordeler. Tre tilbud er mange nok til å fortelle deg hva som er en fornuftig pris, det sikrer tilstrekkelig konkurranse om jobben, samtidig som det ikke er så mange at du mister oversikten. I noen tilfeller har en god kjennskap til entreprenørene som gir tilbud. Da kan det være tilstrekkelig å hente inn to tilbud. Husk imidlertid på å ikke bare se på pris når du skal velge entreprenør. Det er viktig å se hvilke tjenester som er inkludert, og å måle tilbudene med hverandre på likt grunnlag. Dessuten bør du forsikre deg om at entreprenøren har den nødvendige kompetansen og erfaringen som skal til for å utføre prosjektet på en tilfredsstillende måte. Hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene du har mottatt, er det ingenting i veien for å hente inn flere tilbud, forutsatt at du ikke sløser unødvendig med entreprenørenes og din egen tid.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no, har tilbygg på hytter en betydelig lavere snittpris enn tilbygg på eneboliger. Snittprisen er på 28.000 kr per kvm for tilbygg på hytta, mens tilbygg på enebolig har en gjennomsnittspris på 33.000 kr per kvm. Denne snittprisen inkluderer alle fagfolk og materialer, samt administrativt arbeid. Dersom du skal engasjere en arkitekt, vil utgiftene til arkitekten komme som et tillegg.
Når du skal bygge et tilbygg, vil følgende faktorer spille inn på pris:
Vær oppmerksom på at gjennomsnittsprisen på 28.000 kroner per kvm bare er et gjennomsnitt. Det finnes betydelige variasjoner mellom ulike prosjekter basert på prisdriverne som er gjennomgått ovenfor. Helt nederst i prissjiktet finner man prosjekter som bare koster 20.000 kr per kvm. Samtidig er det heller ikke uvanlig at en ser prosjekter med en prislapp på helt opp mot 45.000 kr per kvm. Den konkrete prisen på ditt prosjekt er avhengig av hvordan de ulike prisdriverne spiller inn.
Det er viktig å følge opp prosjektet underveis. Det kan du gjøre ved å ha en jevn og god dialog med entreprenøren gjennom hele prosjektet. På den måten vil du holde deg oppdatert på prosjektets fremgang. Det vil også gjøre det lettere å snakke om ulike løsninger tilknyttet prosjektet.
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdig, skal du gå sluttbefaring. Det er vanlig å gjennomføre denne sammen med entreprenøren og en ekstern fagkyndig. Dette sikrer at arbeidet har blitt utført på forsvarlig vis. Dersom man oppdager slett arbeid eller mangler, skal entreprenøren rette opp feilen med en gang. Det er vanlig å holde igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet til sluttbefaringen er gjennomført og godkjent.
Om det har blitt gjort endringer på det elektriske anlegget, eller om det har blitt installert et nytt, er det viktig å få en samsvarserklæring. En samsvarserklæring er en garanti på at arbeidet med det elektriske anlegget har blitt gjort i henhold til regelverket. Dersom det har blitt bygd bad eller våtrom, skal man få tilsendt en FDV-dokumentasjon.
Helt til slutt skal man få en ferdigdokumentasjon av entreprenøren. Denne gjør rede for alt arbeid som har blitt utført, hvilke fagfolk som har jobbet på prosjektet, og alle de forskjellige utgiftspostene. Ferdigdokumentasjonen vil du behøve ved senere anledning, enten det er snakk om et videresalg av hytta, eller forsikringssaker.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg