Skal du bygge et lite hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av lite hus
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Noe av det første du må ta stilling til når du skal bygge et lite hus, er om du vil ha et arkitekttegnet hus eller et ferdighus. Et ferdighus består av deler som på forhånd er lagd i en fabrikk og som leveres på tomten din, før det settes raskt sammen. Fordelen med et ferdighus er at prisen ofte er noe rimeligere og at det tar ikke fullt så lang tid før huset står ferdig.
Et arkitekttegnet hus derimot tegnes av en arkitekt som kan designe huset ditt fra bunnen av. Fordelen med et arkitekttegnet hus er at det er mer rom for individuelle tilpasninger, og du kan i større grad få huset slik du selv ønsker det, gjerne tilpasset tomten huset skal stå på. Det trenger ikke nødvendigvis være veldig mye dyrere å velge et arkitekttegnet hus, da mesteparten av utgiftene avhenger av løsningene du velger.
Når du setter i gang forberedelsene til prosjektet vil du fort se at prosjektet vil kreve vesentlige mengder tid. Sørg derfor for at du har den nødvendige tiden som skal til, slik at du unngår at prosjektet blir liggende uten fremgang. I tillegg bør du være fleksibel. En arkitekt kan ha mange gode idéer til løsninger, men det er ikke sikkert at alle idéene dine faktisk er praktisk gjennomførbare, og i så fall kan det være lurt å tenke på alternative løsninger.
Sørg for at du i forberedelsesfasen tar deg god tid til å la deg inspirere og undersøke muligheter og alternativer. Husk at du sannsynligvis skal bo i huset i mange år fremover. Da er det lurt å bruke litt ekstra tid på å finne akkurat de løsningene som du kan være fornøyd med i løpet av årene som kommer. Vær kreativ, søk på google, sjekk hjemmesidene til hoteller for å se på bildene av rommene deres, sjekk ut kataloger eller se om du kan dra inspirasjon fra andre hus du liker i nærmiljøet ditt.
Til slutt er det viktig å sette opp et budsjett for å hjelpe deg med å ha kontroll på økonomien. Undersøk finansieringsalternativer enten du bruker egne midler eller tar opp lån i banken. Deretter vet du hvilke rammer du har å forholde deg til. Husk å legge inn en buffer i budsjettet som er forbeholdt eventuelle uforutsette utgifter. På den måten unngår du at ubehagelige overraskelser setter en stopper for prosjektet. Bufferen bør helst være på rundt 20% av det totale budsjettet.
Det kan være lurt å gjøre seg opp en mening om hva du liker og hva du ønsker deg før du går videre i planleggingen, enten du tenker å benytte arkitekt eller gå for et ferdighus. Benytt gjerne internett og magasiner for å hente inspirasjon. Det du finner kan du med fordel også eventuelt ta med og vise til arkitekten i møter. Her har vi samlet noen lenker som kan være nyttige for deg som skal i gang med planleggingen av å bygge et lite hus.
Paradis Interiør - Interiørarkitekter med fokus på Oslo og Bærum.
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing
Bygge Hus eller Hytte? Blink Hus - Din Husleverandør i Norge
Hvor lang tid det tar å bygge et lite hus vil i stor grad avhenge av om du velger et ferdighus eller et arkitekttegnet hus, og størrelsen på huset. En kan grovt anslå at et hus på 50 kvadratmeter vil ta omtrent 4 til 6 måneder å bygge, og et hus på 100 kvadrameter vil ta 6 til 8 måneder, mens et hus på 150 kvadrameter kan ta rundt 8 til 10 måneder å bygge.
Skal du bygge et arkitekttegnet hus, må du regne med at det medgår noe mer tid til å designe huset og at det administrative (som søknad til kommune) kan du noe lengre tid. Nedenfor kan du se cirka hvor lang tid det tar å fullføre hver del av prosjektet:
Vær oppmerksom på at tidsbruken kan variere i stor grad fra prosjekt til prosjekt avhengig av arbeidets kompleksitet. Når en skal bygge hus, involveres håndverkere innen en rekke fagfelt som rørleggere, elektrikere, taktekkere, blikkenslagere, tømrere, flisleggere, betongentreprenører osv. Det kan være mye å holde styr på og det er mye arbeid som skal koordineres. Derfor går det ofte fortere dersom en engasjerer entreprenør i form av en totalentreprise. På denne måten har entreprenøren ansvaret for at alt arbeid blir gjennomført og entreprenøren har gjerne egne underentreprenører innenfor alle fagfelt.
Mange tror at byggeprosjekter ikke kan gjennomføres om vinteren, men faktisk er det overraskende mye som kan gjøres om vinteren. Noen unntak finnes imidlertid. Arbeid som bør unngås om vinteren er utgraving til større tilbygg og eneboliger, utvendig betongarbeid dersom det er veldig kaldt, maling utvendig, hagearbeid og arbeid med sink på tak. Når en skal bygge et lite hus bør en derfor forsøke å legge prosjektet på en tid av året hvor i alle fall grunnarbeidene kan gjennomføres før eller etter at vinteren kommer for fullt. Det samme gjelder maling som bør utføres mellom april og oktober.
Annen type arbeid kan fint gjennomføres om vinteren og ofte kan en oppnå gunstige priser i vinterhalvåret. Dette skyldes at entreprenører ikke er like opptatt med andre prosjekter, og det vil derfor være mer konkurranse om ditt prosjekt på denne tiden av året. Et annet viktig aspekt er ferier. Håndverkere har som regel ferie i juli, men noen jobber også i juli, særlig de som jobber utendørs. Disse tar ofte ferie i de kaldeste vintermånedene. Når du legger en fremdriftsplan sammen med entreprenøren, bør du tilpasse prosjektet ditt slik at du kan gjennomføre de delene av prosjektet som ikke kan gjennomføres på vinteren, på et annet tidspunkt.
Når du har forberedt deg så godt som mulig ved å sette opp budsjett, utarbeidet en prosjektbeskrivelse i samarbeid med arkitekt og eventuelt søkt kommunen om byggetillatelse, kan du begynne å hente inn tilbud. I anbudsprosessen kommer entreprenører på befaring for å prise prosjektet ditt. Husk at en grundig prosjektbeskrivelse vil føre til mer presise prisestimater. Som hovedregel bør du hente inn minst 3 tilbud. Slik sikrer du tilstrekkelig konkurranse om prosjektet og valgalternativ for deg selv. Dersom du allerede kjenner godt til et par av entreprenørene, kan det være nok med to tilbud. Hvis du derimot ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du hente inn flere, forutsatt at du ikke sløser unødvendig med din egen og entreprenørens tid og ressurser.
Etter at du mottar tilbud må du foreta en grundig sammenligning. Her er det ikke bare totalprisen som er viktig. Du må se på alle postene i tilbudet og se hvordan de varierer mellom de ulike tilbudene. Kanskje har en entreprenør inkludert en post som ikke er med i et annet tilbud, og kanskje de definerer prisene annerledes (estimat, fastpris, kalkyle). Noen ganger hender det at entreprenører har ulik forståelse av prosjektet ditt, noe som ofte avsløres av at prisene mellom de ulike entreprenørene varierer i veldig stor grad. I slike tilfeller må du ta kontakt for å klargjøre og unngå misforståelser.
Husk at pris ikke er alt. For å bygge et hus som du skal bli fornøyd med, må de først og fremst ha den nødvendige kompetansen og helst erfaring i tillegg. Be entreprenørene om å oppgi referanser fra tidligere husbyggingsprosjekter og ta kontakt for å lytte til deres erfaringer. I tillegg kan du sjekke om bedriftene har ulike godkjenninger eller sertifiseringer. Dersom bedriften er en mesterbedrift eller har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet, så er det et godt tegn, selv om de ikke er pålagt å inneha slike godkjenninger.
For bygging av et lite hus ligger gjennomsnittsprisen på rundt 30.000 per kvadratmeter. Totalprisen vil derfor i stor grad avhenge av størrelsen på huset ditt. Merk at dette bare er et gjennomsnitt og at prisene kan variere fra prosjekt til prosjekt. Gjennomsnittsprisen inkluderer heller ikke kostnader som løper med til arkitekt. Prisen vil til syvende og sist avgjøres av de ulike prisdriverne. For bygging av et lite hus, er dette de viktigste prisdriverne:
Byggemetode: Fasadeuttrykket du velger på ditt hus vil avgjøre hvilken byggemetode som brukes. Mur og tre er blant de rimeligste alternativene, mens betong gjerne er det dyreste
Spesialløsninger eller standardløsninger: Hvis du ønsker individuelt tilpassede løsninger på huset ditt, må du regne med at prisen på huset vil være høyere. Standardløsninger krever mindre arbeid og koster derfor mindre.
Kvalitet: Kvaliteten på materialene og produktene som brukes vil i stor grad påvirke prisen. For å finne materialer av høy kvalitet til en rimelig pris bør du være på utkikk etter tilbud og kampanjer, og ta i bruk rabatter dersom du har tilgang på det.
Romtyper: Enkelte rom som kjøkken og bad koster mer enn andre rom. Dersom du investerer mye i disse rommene vil prisen som konsekvens bli høyere.
Entreprenør: Entreprenører varierer også i pris. Det er imidlertid viktig at du ikke velger en entreprenør som ikke har tilstrekkelig kompetanse og erfaring. Det beste du kan gjøre for å holde prisen på entreprenør nede, er å hente inn flere tilbud og sørge for tilstrekkelig konkurranse i anbudsprosessen.
Det er mye å tenke på underveis i prosjektet. For å få bedre oversikt, kan det lønne seg å lage en sjekkliste som du kan krysse av etterhvert som materialer blir levert eller når milepæler fullføres. Sørg også for at du kommuniserer godt og jevnlig med entreprenøren. God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket prosjekt. Før du setter i gang med prosjektet, er det også lurt å varsle naboer om at du setter i gang og hvor lang tid du regner med at prosjektet skal pågå.
Når prosjektet er fullført, gjennomføres en sluttbefaring sammen med entreprenøren slik at du kan kontrollere arbeidet som er blitt gjort. Finner du feil, må disse påpekes med en gang. Ta gjerne med en uavhengig fagperson på sluttbefaringen. Til slutt må du sørge for å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon for bad, og samsvarserklæring fra elektriker. Dette må du ta vare på, da du vil trenge det dersom det skulle komme tilsyn, eller i forbindelse med forsikring og salg av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg