Skal du bygge et hus på ett plan? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av hus på ett plan.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et hus på ett plan vil si et hus uten trapper og nivåforskjeller, der alle rom befinner seg på bakkeplan. Slike hus kan spesialtegnes for en byggherre av en arkitekt eller de kan bygges som ferdighus.
Byggherre vil si den eller de som bygger huset enten for å bo der selv eller å selge det. Ferdighus vil si at huset er en standardmodell utarbeidet av en husfabrikant. Det kan enten komme i ferdiglagde deler eller elementer og bli satt sammen på byggeplassen, eller det kan bygges på stedet på mer tradisjonelt vis etter fabrikantens anvisninger.
I begge tilfeller blir arbeidet som oftest utført av en totalentreprenør, det vil si et firma som tar ledelsen for hele byggeprosessen, leier inn andre håndverkere og garanterer at det ferdige huset oppfyller alle krav og spesifikasjoner.
Uansett hva slags hus man velger å bygge, innebærer prosessen mange beslutninger, mye arbeid og behov for tett oppfølging. Før selve byggingen begynner, er det viktig å gjøre svært grundige forberedelser. Det sparer deg for problemer senere. Her er noen nyttige råd:
Vær tålmodig
I startfasen av et byggeprosjekt er det aldri lurt å forhaste seg. Mange ting skal avklares, både finansieringen av prosjektet, hvilken plassering og form huset skal ha og hvem som skal utføre byggingen. Det er heller ikke uvanlig at det oppstår forsinkelser eller uventede problemer. Da er det viktig å ikke miste motet, men å forstå at det er en forholdsvis vanlig del av en byggeprosess.
Avgjør hustypen tidlig
Arkitekttegnet hus eller ferdighus? Valget kan være lurt å ta tidlig i prosessen. Da har du tid til å finne en god arkitekt og å gå inn i en kreativ prosess med han eller henne hvis det er hva du ønsker. Eller du kan i ro og mak saumfare de mange ferdigmodellene som finnes for hus på ett plan, og bestemme deg for det du liker best.
Sørg for solid finansiering
Det er billigst å bygge for penger en selv har tilgjengelig, for eksempel oppsparte midler eller arv. De færreste sitter imidlertid på nok midler til å dekke alt det et nytt hus koster, og da er alternativet å søke om lån. Ta tidlig kontakt med banken, og få klarhet i hva de kan tilby. Det er ikke nok å få finansiert det du tror huset vil koste. Du bør også legge inn en buffer på 10—20 prosent for å takle uforutsette utgifter. Begynn aldri å bygge før du er sikker på at du har god nok tilgang på penger.
Inngå tydelige avtaler
Det vanligste når man bygger hus på ett plan, er å engasjere en totalentreprenør. Det er lurt å sikre arbeidet med en juridisk solid avtale. Avtalen bør slå fast hva som skal gjøres, i hvilken stand det ferdige huset skal leveres og hvilke tidsfrister som skal gjelde underveis. Her kan en advokat gi god hjelp til utformingen eller man kan bruke kontraktmalene som Norsk Standard selger på sin nettside.
Hvordan skal huset se ut? Hvilke tekniske løsninger er lure? For å få hjelp til å ta de mange valgene i en byggeprosess kan det være lurt å søke inspirasjon på nettet. Her er noen gode startpunkter:
Lengden på prosessen fram mot et ferdig hus på ett plan er styrt av mange forskjellige faktorer og kan variere mye. Ting som påvirker lengden er grunnforhold, hvor komplisert konstruksjonen er og hvor mange folk entreprenøren kan avse til prosjektet. Nedenfor kan du se eksempel på typisk tidsbruk for hus av ulik størrelse:
Husk at tidene over bare er eksempler på tidsbruk. Ingen prosjekter er helt like, og ting kan både gå raskere og langsommere enn i anslagene over. For god framdrift er det lurt å lage en detaljert tidsplan med klare frister, samtidig som man tar høyde for at det kan oppstå forsinkelser.
Det aller meste av arbeidet med å oppføre et hus på ett plan kan gjennomføres både sommer og vinter. Mange tenker kanskje at vinteren ikke er så egnet for bygging, men mange ting kan faktisk med fordel gjøres da.
Vinteren er en relativt tørr årstid og egner seg for å legge tak og kledning på huset. Når huset er blitt tett, er det også en smal sak å begynne på innvendige arbeider som elektriske arbeider, gulvlegging og arbeid med kjøkken og våtrom. Fordelen med å jobbe om vinteren er at dette ofte er en tid med mindre press på byggefirmaene og dermed en periode der det kan være lettere å få tak på folk og til en bedre pris.
Noen arbeider krever varmere vær. For eksempel herder ikke betong i sterk kulde og utgraving til fundament bør også skje i telefri jord. En annen type virksomhet som ikke kan skje om vinteren, er sinkarbeider på tak, utvendig maling og hagearbeid. Skal man imidletid grave i hagen, er dette best å gjøre på vinteren da gravemaskinen gjør mindre skade på naturomgivelsene.
Når man skal ha folk til å gjøre jobben med å bygge huset, er det alltid lurt å hente inn flere tilbud. Det anbefalte antallet tilbud er 3. Tre tilbud er nok til å få en oversikt over hvor prisene ligger og hvilke betingelser som er vanlige. Samtidig blir det ikke så mange tilbud at man går i surr med detaljene, men klarer å foreta en god sammenligning.
En forutsetning for en god pris- og vilkårssjekk er at samtlige tilbydere er seriøse aktører. Undersøk nøye på forhånd at firmaene er registrert i Brønnøysundsregistret, at de har god kredittverdighet og gode referanser. Sjekk også faglige godkjenninger, eller bruk en tjeneste som forhåndssjekker håndverkere.
Hvis du ikke er fornøyd med de 3 tilbudene du får, er det ikke noe i veien for å gjennomføre en ny tilsvarende runde med et par firmaer til. Ha samtidig respekt for at det å utarbeide tilbud er arbeidskrevende også for entreprenørene. Hent derfor ikke inn flere tilbud enn det du trenger og det som er rimelig.
Hva hus på ett plan ender opp med å koste totalt, er styrt av en lang rekke forhold. Standard på materialer, hvor komplisert konstruksjonen er og hvilke rom man velger, er noe av det som avgjør prisen. Tall fra databasen til nettjenesten Byggstart.no tyder på at snittprisen for å bygge hus på ett plan ligger på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. I de billigste prosjektene kan den synke ned mot 27.000 kroner, i de mer eksklusive kan den stige til over 45.000 kroner. Dette er likt prisen for en enebolig med flere etasjer.
Her er noen av de tingene som kan gjøre hus på ett plan dyrere å bygge:
Størrelsen på tomten: Et hus på ett plan trenger ofte en ganske stor tomt for å realiseres. Skal man ha like stort bruksareal som i en toetasjes bolig, må grunnflaten være dobbelt så stor. Større tomter er dyrere enn små og kan være vanskelig å få fatt i, særlig i tettbygde strøk.
Skrått terreng og vanskelige grunnforhold: Siden grunnflaten er større for et hus på ett plan, kreves ganske omfattende grunnarbeider for å klargjøre tomten. Vanskelige grunnforhold, for eksempel med fjell eller myr, krever mer innsats. Det samme er tilfelle hvis tomten heller og må planeres mye før bygging.
Kjøkken og våtrom: Kjøkken, samt bad og andre våtrom, er de mest kostnadskrevende rommene i et hus. Her er innredningen dyrere og behovet for tekniske installasjoner, som ventilasjon og røropplegg, større. Hvis man bygger mange slike rom, er det med å drive prisen i været. Kan man klare seg med ett bad, for eksempel, blir huset straks rimeligere.
Material- og produktvalg: Valg av dyre og eksklusive materialer og produkter kan fort legge store summer til totalprisen på et hus. Både mindre poster som maling og gulvbelegg og større som vinduer, dører, garderobeløsninger og baderom kan øke prisen betydelig hvis man går for høyeste standard. Trenger du en kjøkkeninnredning til flere hundre tusen kroner, eller kan du klare deg med billigløsningen til 50 000 kroner?
Gode forberedelser er viktig ved bygging av hus på ett plan. Samtidig slutter ikke jobben når håndverkerne setter i gang. Her er noen ting en byggherre bør passe på underveis og etter byggeprosessen.
Hold tett kontakt med håndverkerne: Mens byggingen pågår, gjelder det å besøke byggeplassen jevnlig. Avtal faste drøftingsmøter med entreprenøren, og interesser deg for det håndverkerne driver med. Da kan utfordringer og problemstillinger drøftes etterhvert som de oppstår og feil raskt oppdages og utbedres.
Sett opp sjekklister: Hvis du som byggherre har påtatt deg å skaffe materialer og byggevarer, er det viktig at disse er på plass i tide. Lag deg lister over hva som skal skaffes når.
Informer naboene: Har du andre boliger tett på, bør du være flink til å holde de som bor der oppdatert om arbeidene på huset ditt. Slik minsker du risikoen for klager og legger grunnlaget for et godt fremtidig naboskap.
Gjennomfør en sluttbefaring: Når entreprenøren sier seg ferdig, bør du gå over alle deler av huset, gjerne sammen med en uavhengig fagmann. Sjekk at alt er bygd i henhold til avtale og tegninger, og få rettet eventuelle feil. Det er vanlig å holde igjen de siste ti prosentene av kontraktssummen inntil dette arbeidet er gjort.
Få all dokumentasjon: Be entreprenøren sende deg dokumentasjon på alt arbeid som er gjort og alle materialer som er brukt. Sørg også for dokumentasjon på at våtrom er bygd i henhold til våtromsnormen, og for samsvarserklæring på de elektriske arbeidene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg