Skal du pusse opp huset? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om oppussing av hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er vanlig at man skiller mellom begrepene totaloppussing og overflateoppussing når man referer til et oppussingsprosjekt:
I denne artikkelen fokuserer vi mest på innvendig totaloppussing av huset.
For å få et vellykket resultat, er det viktig å være godt forberedt. Disse punktene bør du kikke på før du skal i gang med et oppussingsprosjekt:
Sett av mye tid:
Man bør forberede seg på at et prosjekt ofte tar lang tid å utføre. Derfor er det viktig å gi seg selv god tid, både før og underveis i prosjektet. Ting tar som regel litt lengre tid enn man hadde sett for seg, så smør deg med noe tålmodighet.
Ha på plass en detaljert budsjettplan:
Sett opp en budsjettplan før du går i gang med prosjektet. På den måten er du sikker på hvor mye penger du har til rådighet. Budsjettet avgjør i stor grad hvordan man bør utføre prosjektet. Har man et stramt budsjett, kan det være lurt å fokusere på noen rom først, og gjennomføre andre rom ved et senere tidspunkt.
Finn inspirasjon:
Hent inn inspirasjon før du engasjerer fagfolk til prosjektet. Dette gjør det enklere for deg å finne ut hvordan du ønsker at huset skal se ut, samtidig som det er lettere for entreprenøren å vite hva du ønsker. Jobben til entreprenøren blir enklere om de har eksempler å gå ut fra. Man kan finne mye inspirasjon på nettet, eller ved å besøke en boligmesse.
Vurder en arkitekt / interiørarkitekt
Om budsjettet tillater det, kan det være en fordel å engasjere en arkitekt til prosjektet. Denne personen har som regel god kompetanse og kan komme med gode råd og tips til hva som kan gjøres for at huset vil se bra ut, ut fra byggherrens egne ønsker. Som en andel av den totale prosjektkostnaden vil utgiften til en arkitekt eller interiørarkitekt uansett være liten, og kan potensielt endre sluttresultatet betydelig.
Test ut forskjellige løsninger:
Kjøp inn måleband, teip og testfarger av maling, slik at du kan teste ut diverse løsninger på forhånd. Da kan du få en indikasjon på hvilke møbler/produkter som vil passe inn på de ulike stedene i huset.
Ønsker du å finne inspirasjon til ditt prosjekt, kan du ta i bruk lenkene nedenfor:
HappyHomes - Inspirasjon til innredning og oppussing
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Instagramkontoen passio4interior eies og drives av Vibeke Hennum.
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Huseby - Huseby AS er en av Norges største produsenter av kvalitetskjøkken
Happy Homes er en farge- og interiørkjede med lokale butikker i Norge
Det er mange faktorer som er med på å bestemme tidslengden på et oppussingsprosjekt. Dette bestemmes av hvor mye teknisk arbeid man må utføre, effektiviteten til håndverkerne, og om man ønsker å foreta seg egenspesifiserte løsninger eller basisløsninger.
Arealet på huset vil også spille inn som en viktig faktor. Under vil du se hvor lang tid et innvendig oppussingsprosjekt typisk tar:
Det er viktig å forstå at eksemplene gitt ovenfor kun er ment som en pekepinn, og at tidsbruken baseres på mange faktorer. For at man skal få vite hvor lang tid prosjektet vil ta, må entreprenøren først gå en befaring.
Det er mange som tenker at oppussingsprosjekter kun kan utføres på sommerstid, men det er mange arbeider som også kan gjøres vintertid. Faktisk er det flere arbeidsoppgaver som kan være rimeligere å utføre på vinteren. Dette gjelder blant annet:
Det er likevel noen arbeidsoppgaver som krever en viss temperatur for å la seg gjennomføre. Det er ikke anbefalt å utføre disse arbeidsoppgavene om vinteren:
Det anbefales å hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører. På den måten kan man sammenligne flere tilbud og måle dem opp mot hverandre. Dette gjør det enklere å engasjere kompetente og effektive håndverkere som passer godt til ditt prosjekt.
Om man allerede har en entreprenør man er fornøyd med fra tidligere prosjekter, kan det være tilstrekkelig å hente inn tilbud fra to andre entreprenører. Dette er for å finne den mest kvalifiserte entreprenøren, som samtidig tilbyr konkurransedyktig pris.
Det er mange faktorer som vil avgjøre hva et oppussingsprosjekt vil koste. Ut fra anbudstjenesten Byggstart.no sin prisstatistikk, ser vi at en gjennomsnittspris for innvendig totaloppussing ligger på ca. 14.000 kroner per kvm. Denne prisen er inkludert alle materialer og fagfolk som er nødvendig for å utføre prosjektet.
Under vil du se de største driverne av pris:
Det er viktig å gå gjennom forholdsregler både underveis og etter prosjektet. Det er anbefalt at man opprettholder god kontakt med entreprenøren og besøker byggeplassen ofte. Da vil man forminske risikoen for at feil oppstår, og det er lettere å få luftet ut sine ønsker til håndverkerne. Man ser at byggherrer ofte blir mer fornøyd med prosjektet når det er skapt en god relasjon med entreprenøren og byggherren er lett tilgjengelig underveis i prosjektet.
Det kan også være lurt å sette opp en sjekkliste der man lister opp byggevarer/produkter som man ønsker å kjøpe inn. Husk at det lønner seg å gå til innkjøp av materialer ved et tidlig tidspunkt. På den måten forsikrer man seg at man får materialene man ønsker, og at de ankommer huset til rett tidspunkt.
Når alle arbeidsoppgavene har blitt utført og entreprenøren melder at de er ferdige, er det viktig å:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg