Skal du innrede loftet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om innredning av loft.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Om du ønsker å utnytte plassen i boligen mer effektivt, kan en smart løsning være å innrede loftet. For å unngå misforståelser, skiller man gjerne mellom tre ulike typer prosjekter. Disse prosjektene vil komme med noen ulike problemstillinger:
Innrede loft i enebolig:
Når man skal innrede en enebolig, er det først og fremst viktig å undersøke hvilke krav man er nødt til å oppfylle for at man skal kunne bruke loftet som et oppholdsrom.
Dersom boligen er bygget før 1. Juli 2011, foreligger det krav om minimum 2 meter takhøyde. Er det bygd etter denne tidsperioden, er kravet på 2.2 meter. Selv om dette er minstekravet, er det ifølge SINTEF anbefalt å ha en takhøyde på 2.4 meter for god bokvalitet. Dersom du skal løfte taket, eller om du skal sette inn nye vinduer, er du avhengig av å få en tillatelse fra kommunen.
En annen ting som er viktig å tenke på når man skal innrede loftet, er isolasjon og ventilasjon. Et tomt råloft fungerer som isolasjon for resten av huset. Dersom loftet innredes til et oppholdsrom, vil det oppstå kondens, ettersom den varme luften stiger oppover. Da er det viktig at man legger inn ny isolasjon i vegger og tak. Det er pålagt å ha god ventilasjon for at loftet skal kunne bli brukt som boareal.
Innrede loft i bygård for å innlemme i underliggende leilighet
De samme reglene som ved å innrede loftet i enebolig gjelder dersom man skal innrede loftet i bygård for å få leiligheten over to plan. Det er allikevel noen områder som kan være kompliserende. Dersom loftet eies av sameiet, må man sørge for å få eierrettigheter før man kan sette i gang. Dersom det blir brukt som boder til beboere, er man nødt til å kjøpe ut boarealet.
Det kan være lurt å tenke på lydisoleringen når man skal innrede loftet i en bygård, ettersom du har andre boenheter i bygningen. Det stilles ofte strengere byggetekniske krav ettersom loftet skal bli en del av samme branncelle.
Bygging av nye leiligheter i bygård eller flermannsbolig:
Når man skal opprette en ny boenhet, må flere krav være oppfylt. Leiligheten må være fysisk adskilt fra de andre leilighetene, og utgjøre en egen branncelle. Det er også strengere krav knyttet til rømningsveier. Her er det også krav om at den nye leiligheten har samtlige hovedfunksjoner som stue, kjøkken, baderom osv. Denne type prosjekt krever også større grad av kompetanse fra entreprenøren.
For å få innredet et loft på en vellykket måte, må man gjøre gode forberedelser. Byggherrer som er godt forberedt har en større sannsynlighet for å få gjennomført et prosjekt etter sine ønsker og behov. Her er tips til hvordan du kan forberede deg til ditt prosjekt:
Bruk god tid og vær fleksibel: Det kan ta en stund å engasjere en entreprenør som er godt egnet ditt prosjekt. Dyktige håndverkere er ofte opptatt, så det gjelder å være tålmodig og fleksibel med oppstartdatoen.
Det er mange ting å tenkte på og ta stilling til når du skal i gang med å innrede eller bygge ut et loft; under har vi samlet nyttige linker for videre lesning og inspirasjon
Tiden det tar å innrede loftet vil variere fra prosjekt til prosjekt. Dette kommer an på hvilke tekniske løsninger som må utføres og størrelsen på kjelleren. Under vil du se hva tiden normalt ligger på basert på loftets størrelse:
Innredning av loft på 50 kvm: 10-13 uker
Innredning av loft på 100 kvm: 13-16 uker
Innredning av loft på 150 kvm: 16-19 uker
Entreprenører har ofte færre oppdrag i vintermånedene, som også kan gjøre det enklere å finne dyktige håndverkere. Pristilbudet vil ofte være litt lavere grunnet mindre konkurranse. Dette er arbeidsoppgaver som kan være fordelaktig å utføre på vinteren:
Det er uansett noen arbeidsoppgaver man bør være forsiktig med å utføre på vinteren. Dette gjelder blant annet:
Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører når man skal i gang med anbudsprosessen. Det gjør at man får en god indikasjon på hva som er en riktig markedspris.
Det er viktig at du er godt forberedt før anbudsprosessen. Dette er viktig å ha klart på forhånd:
Ifølge tall fra markedsplassen Byggstart.no, ligger en gjennomsnittspris for innredning av loftet på rundt 18.000 kroner per kvm. Merk at denne prisen ikke gjelder for bygging av nye leiligheter på loftet, som vil være betydelig dyrere. Inkludert i denne prisen er alt av fagfolk og materialer. Det er mange faktorer som avgjør hva prisen vil ligge på. Er det et veldig komplekst prosjekt som innebærer inngrep i takkonstruksjon og installering av vann- og avløpsrør, kan prisen fort komme opp i 40.000 kroner per kvm. Dersom prosjektet er mindre komplisert og man velger enkle løsninger hele veien, er det mulig å lande prosjektet på rundt 12.000 kroner per kvm. Under vil du se viktige driver av prisen på et loftsprosjekt:
For å øke sjansen for at man får prosjektet utført ønskelig vis, er det lurt å ta noen grep både underveis og etter prosjektet. Under prosjektets gjennomføring, er det lurt å:
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdig utført er det viktig å:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg