Skal du etterisolere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om etterisolering.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Etterisolering av boligen er et tiltak som gjør at den holder bedre på varmen innendørs, samtidig som du får lavere strømregning. Det vil også øke verdien på boligen.
Det finnes flere forskjellige isolasjonsmaterialer. Hvilke materialer som egner seg best, varierer ut fra type bolig, hva slags konstruksjon som ligger til grunn, og hvor gammelt bygget er.
De fire vanligste materialene eller metodene som brukes for etterisolering er følgende:
Når det er snakk om etterisolering, må du påregne en del støy. Det kan være lurt å varsle naboene om dette. Nabovarselet bør sendes ut i god til slik at de kan gjøre sine egne forberedelser.
Hvis du isolerer innenfra, vil boligen eller de aktuelle rommene ikke være beboelige i den tiden det tar. Det være lurt å reise bort eller holde seg mest mulig utenfor boligen i denne perioden.
Når du har kommet så langt at du har engasjert en entreprenør til jobben, er det en god ting å etablere god kommunikasjon umiddelbart. Bruk tid på å planlegge prosessen sammen.
Her har vi samlet nyttig videre lesning for deg som skal etterisolere, dersom etterisoleringen er endel av en større innvendig oppussing har vi samlet kilder til kreative løsninger og inspirasjon.
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing.
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør.
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff.
Selv om det er vanskelig å være helt presis, er det viktig å vite omtrent hvor lang tid prosjektet vil ta når du planlegger. I gjennomsnitt varierer tidsbruken mellom:
Andre ting som påvirker tiden det tar å etterisolere, er hvor mange personer som er på jobben, og hvor mye erfaring den aktuelle entreprenøren har fra lignende jobber.
Det kan også oppstå komplikasjoner underveis. Skulle det for eksempel oppdages råte i veggene, kan dette fordre spesielle tiltak.
Mange tror at det er mange prosjekter som kun er forbeholdt sommerhalvåret. Men de fleste prosjekter kan faktisk gjennomføres om vinteren. Det gjelder også etterisolering.
Om man skal skifte kledning, noe som ofte foretas samtidig med etterisolering, kan det faktisk lønne seg å utføre det i vinterhalvåret. Det kommer av at lufta er tørrere om vinteren enn de øvrige årstidene.
Hvis du tenker å male fasaden etter at du har isolert, er dette også gjerne noe som man må vente med til det blir varmere i været.
Når det gjelder arbeidskraft, er det lurt å være oppmerksom på at juli er feriemåned og derfor ganske stille. Mange firmaer kan ha ledig tid til overs på vinteren.
Det er anbefalt å hente inn tre tilbud. Det kan også holde med to hvis det er firmaer du kjenner godt til fra før. Husk at entreprenørene gjerne bruker en del tid og ressurser på å utforme tilbudene sine.
Bruk tid på å studere de tilbudene du får, og se hva som skiller dem fra hverandre. Ikke bare i pris, men også på hvordan de forteller at de vil gjøre jobben.
Tilbudsbeskrivelsen din bør være så konkret som mulig, slik at alle aktørene har mulighet til å gi et presist pristilbud. Boligens størrelse, boligens alder og tilkomstmuligheter er ting som vil spille inn på prising fra entreprenørene.
Hvis prisen virker mistenkelig lav, bør du avklare hvilke type materialer som er tenkt brukt, og at denne entreprenøren ikke benytter seg av ufaglært arbeidskraft i utstrakt grad.
Det er også en fordel å søke opp referanser og firmaets økonomiske stilling på nettet. Hvis det ikke er en helt nystartet bedrift, vil du finne den informasjonen du leter etter der.
Ifølge statistikk fra markedsplassen Byggstart.no, ligger gjennomsnittsprisen for utvendig etterisolering av bygninger på omtrent 2.500 kroner per kvm. Her er det inkludert betaling av fagfolk og annet personell, arbeidsoppgavene som skal gjøres, og materialene som er nødvendige.
Det er imidlertid en rekke faktorer som avgjør den endelige prisen:
Underveis er det viktig å ha jevn og god kommunikasjon med entreprenøren. Dette vil hjelpe deg med å få det resultatet du ønsker, og at dere unngår misforståelser. Dere kan for eksempel sammen lage en sjekkliste med og plan for innkjøp av materialer.
Jobben bør avsluttes med en sluttbefaring. Den utfører du og entreprenøren sammen, der dere ser til at alt arbeid er utført på tilfredsstillende vis.
Husk også at du skal få tilsendt ferdigdokumentasjon. Denne dokumentasjonen skal beskrive alt arbeid som har blitt utført på prosjektet, hvilke fagfolk som har blitt brukt, og prisen på arbeidsoppgavene som har blitt utført.
Ferdigdokumentasjon er viktig som et bevis for at jobben er utført etter forskriftene. Det kan ligge til grunn for en høyere takst på boligen din, som du kan benytte til å få høyere pris ved salg, eller ved søknad om lån med sikkerhet.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg