Skal du bygge et arkitekttegnet hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om arkitekttegnet hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mange som drømmer om å bygge sitt eget hus, som er spesielt utformet for akkurat dem. Når man bygger et arkitekttegnet hus, vil man få huset sitt tilpasset akkurat de behovene og ønskene man har, og man vil kunne skape drømmehuset sitt i samarbeid med arkitekten. Det er opp til deg om du velger et arkitekttegnet hus eller et ferdighus, og valget du tar vil komme an på flere ulike faktorer.
Det kan være forvirrende med de mange ulike begrepene innenfor boligbygging. Derfor vil vi forklare hva begrepene “arkitekttegnet” og “ferdighus/kataloghus” dreier seg om. Et ferdighus, også kalt kataloghus, dreier seg om at du velger en bolig fra et utvalg av hus som allerede er tegnet. Et arkitekttegnet hus er et hus som designes av en arkitekt etter dine ønsker og spesifikasjoner. Valget mellom arkitekttegnet hus og ferdighus kommer an på hva du ønsker for boligen din. Når det gjelder ferdighus, vil det vanligvis være flere forskjellige størrelser og stiler på husene som er tilgjengelige slik at du kan velge det du ønsker. Du vil også være i stand til å oppgradere og tilpasse modellen du velger, mot en ekstra kostnad. Vanligvis er ferdighus kjappere å sette opp enn et spesialdesignet hus. Mange som velger ferdighus gjør det grunnet prisen, da dette ofte er det rimeligste alternativet.
Imidlertid er det ikke nødvendigvis mye dyrere å bygge en arkitekttegnet bolig, og det er flere fordeler ved å velge å bygge et arkitekttegnet hus. I tettbebygde, bynære strøk er det ofte en utfordring knyttet til å utnytte tomten best mulig. Med en arkitekttegnet bolig kan man i større grad tilpasse huset slik at det passer best mulig på den relevante tomten, og man får en maksimal utnyttelse. Videre kan man i større grad selv være med å utforme boligen, både innvendig og utvendig. Mange som bygger selv har sterke meninger om hvordan de vil ha det, og da vil en arkitekttegnet løsning gi større fleksibilitet. Man har gjerne også mer fleksibilitet til endringer underveis i prosjektet, noe som ofte blir svært kostbart om man velger et ferdighus.
Ved bygging av arkitekttegnet hus er det veldig viktig å ta seg tid til å forberede seg godt i startfasen, og planlegge alle de ulike aspektene ved byggeprosjektet. Dette vil være et omfattende og tidkrevende prosjekt, og desto bedre du har forberedt deg tidlig i prosessen, desto bedre vil det gå. En detaljert plan for byggeprosjektet må etableres, og et finansiering må opprettes. Arkitekten du engasjerer vil være en ekspert på å lytte til det du ønsker og trenger i boligen,og arkitekten vil også utforme nødvendige tegninger til byggesøknaden. Det er mange valg som må tas under prosessen, og det vil være viktig å etablere en god plan for hva du ønsker – samtidig som det også er god fleksibilitet for eventuelle endringer under byggefasen når man har valgt en arkitekttegnet løsning. Husk at søknadsprosessen gjerne tar lengre tid enn man først hadde håpet. Ofte vil kommunen ha innsigelser som gjør at man må tegne om. Dette går ofte i flere runder med kortere eller lengre behandlingstid per runde, så her gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Dersom tidsaspektet er avgjørende for deg, så er dette viktig å kommunisere tydelig til arkitekten, slik at man tegner med tanke på å få gjennom søknaden raskt.
Det kan være lurt å gjøre seg opp en mening om hva du liker og hva du ønsker deg før du starter planleggingen med arkitekt. Benytt gjerne internett og magasiner for å hente inspirasjon. Det du finner kan du ta med og vise til arkitekten i møter. Her har vi samlet noen lenker for deg som skal i gang med planleggingen av ny bolig, men mangler inspirasjon:
Å bygge et arkitekttegnet hus er et prosjekt som kan ta tid. Nøyaktig hvor lang tid byggeprosjektet vil ta, kommer an på rammene for ditt prosjekt. Spesielt kommer det an på hvor stor boligen skal være. Generelt regnes det at det tar mellom 6-8 måneder å bygge et arkitekttegnet hus på 100 kvm, 8-10 måneder for 200 kvm, 11-13 for 300 kvm og 13-15 for 400 kvm. Vær oppmerksom på at dette er gjennomsnittstiden for bygging av arkitekttegnet hus, og nøyaktig hvor lang tid det vil ta avhenger av rammene for ditt spesifikke prosjekt. Flere faktorer vil påvirke hvor lang tid byggeprosjektet tar, som for eksempel tomten det skal bygges på, antallet arbeidere som skal jobbe på prosjektet, i tillegg til kompleksitet på grunnforhold. For å sikre god fremdrift er det viktig at du som byggherre følger opp prosjektet tett.
Det anbefales alltid å gjennomføre en anbudsprosess der du innhenter pristilbud fra ulike lokale entreprenører. Valget av entreprenøren du samarbeider med vil ha mye å si for prosjektet ditt, så dette er noe du må tenke godt over og gjøre god research. Som regel anbefales det å innhente pristilbud fra tre forskjellige entreprenører. Gjør en grundig bakgrunnssjekk av entreprenørene, sammenlign tilbudene og velg det firmaet som passer best for ditt prosjekt. Firmaet du velger bør ha solid økonomi, gode referanser og de rette godkjenningene.
Før du kontakter potensielle entreprenører bør du ha på plass tegninger og beskrivelse av boligen fra arkitekt eller en annen fagperson, samt undersøke om det er sannsynlig at kommunen godtar byggeprosjektet ditt.
Dersom du er klar for å legge ut prosjektet ditt på anbud, kan du klikke her.
For bygging av et lite hus ligger gjennomsnittsprisen på rundt 30.000 per kvadratmeter. Totalprisen vil derfor i stor grad avhenge av størrelsen på huset ditt. Merk at dette bare er et gjennomsnitt og at prisene kan variere fra prosjekt til prosjekt. Gjennomsnittsprisen inkluderer heller ikke kostnader som løper med til arkitekt. Prisen vil til syvende og sist avgjøres av de ulike prisdriverne. For bygging av et lite hus, er dette de viktigste prisdriverne:
Byggemetode: Fasadeuttrykket du velger på ditt hus vil avgjøre hvilken byggemetode som brukes. Mur og tre er blant de rimeligste alternativene, mens betong gjerne er det dyreste
Spesialløsninger eller standardløsninger: Hvis du ønsker individuelt tilpassede løsninger på huset ditt, må du regne med at prisen på huset vil være høyere. Standardløsninger krever mindre arbeid og koster derfor mindre.
Kvalitet: Kvaliteten på materialene og produktene som brukes vil i stor grad påvirke prisen. For å finne materialer av høy kvalitet til en rimelig pris bør du være på utkikk etter tilbud og kampanjer, og ta i bruk rabatter dersom du har tilgang på det.
Romtyper: Enkelte rom som kjøkken og bad koster mer enn andre rom. Dersom du investerer mye i disse rommene vil prisen som konsekvens bli høyere.
Entreprenør: Entreprenører varierer også i pris. Det er imidlertid viktig at du ikke velger en entreprenør som ikke har tilstrekkelig kompetanse og erfaring. Det beste du kan gjøre for å holde prisen på entreprenør nede, er å hente inn flere tilbud og sørge for tilstrekkelig konkurranse i anbudsprosessen.
Det er mye å tenke på underveis i prosjektet. For å få bedre oversikt, kan det lønne seg å lage en sjekkliste som du kan krysse av etterhvert som materialer blir levert eller når milepæler fullføres. Sørg også for at du kommuniserer godt og jevnlig med entreprenøren. God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket prosjekt. Før du setter i gang med prosjektet, er det også lurt å varsle naboer om at du setter i gang og hvor lang tid du regner med at prosjektet skal pågå.
Når prosjektet er fullført, gjennomføres en sluttbefaring sammen med entreprenøren slik at du kan kontrollere arbeidet som er blitt gjort. Finner du feil, må disse påpekes med en gang. Ta gjerne med en uavhengig fagperson på sluttbefaringen. Til slutt må du sørge for å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon for bad, og samsvarserklæring fra elektriker. Dette må du ta vare på, da du vil trenge det dersom det skulle komme tilsyn, eller i forbindelse med forsikring og salg av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg