Skal du renovere badet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om renovering av bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange boligeiere drømmer om å renovere badet. I noen tilfeller er det nødvendig fordi det har oppstått vannskader, mens det andre ganger handler om å få et mer moderne utseende eller å oppgradere tekniske løsninger som ventilasjon og varme.
Vanligvis skiller man på oppussing og renovering av bad. Forskjellen ligger i arbeidets omfang, og det er som regel langt mer omfattende arbeid å renovere et bad sammenlignet med å pusse det opp. Vanligvis innebærer en renovering at alt eksisterende interiør og tekniske løsninger byttes ut. Derfor begynner arbeidene med en riving helt ned til bjelkelaget eller betong. I denne artikkelen fokuserer vi på renovering av bad.
En forutsetning for et vellykket prosjekt er gode forberedelser. Badet er en helt essensiell del av huset, og det er ikke lett å klare seg uten vann og kloakksystem mens renoveringsarbeidet pågår. Derfor er det viktig å finne ut hvordan du skal håndtere dette god tid i forveien. I tillegg kommer badromsrenovering med både støy og støv, og derfor velger mange å legge slike prosjekter til ferien, når de selv ikke er hjemme. Det er også lurt å bruke mye tid på å forberede valgene du tar før, under og etter renoveringen, samt å ha god dialog med entreprenøren gjennom hele prosessen.
Det er en fordel å være noenlunde fleksibel når en skal renovere badet. En bør være forberedt på at ikke alle idéer lar seg gjennomføre. Dette finner man gjerne ut underveis, og da kan det lønne seg å ha alternative planer. For å være godt forberedt er det nødvendig å sette opp et budsjett på forhånd. Her bør en sette opp en oversikt over alle utgiftene som kan påløpe, og man bør i tillegg få med et eget punkt som tar høyde for eventuelle uforutsette kostnader. Dette punktet bør utgjøre en buffer på omtrent 20% av kostnadene. På den måten slipper du å risikere forsinkelser med gjennomføringen fordi de økonomiske midlene ikke er på plass. Kanskje blir enkelte materialer ødelagt underveis, eller du ønsker å endre på planene underveis. Da er det viktig å være økonomisk fleksibel.
Valgene du tar når du skal renovere badet særlig viktige. Du skal ha et bad med et utseende og en funksjonalitet som du skal være tilfreds med i lang tid fremover. Derfor må du ta stilling til en rekke ting, vil du ha dusj eller badekar? kanskje boblebad? Vil du ha PCV- eller aluminiumslister? Kjøp interiørmagasiner eller søk på internett for å få inspirasjon ved å se på ulike interiørstiler. I tillegg bør du vurdere å få råd fra fagpersoner. De har gjerne gode tips, og vil kunne komme med idéer som du kanskje ikke har tenkt på før. Dessuten vet de hva som lar seg gjennomføre, hva som er urealistisk, og hvilke utfordringer du står ovenfor.
Her har vi samlet noen nyttige kilder for deg som vil vite mer om å renovere bad:
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
Typisk vil det ta omkring fire uker å totalrenovere badet. Dette kan imidlertid variere i relativt stor grad fra prosjekt til prosjekt. Enklere prosjekter kan ta helt ned mot to uker, mens mer kompliserte prosjekter gjerne går over seks uker. Det er ulike faktorer som avgjør hvor lang tid det vil ta. Først og fremst vil størrelsen på badet og kompleksiteten på arbeidet være av stor betydning. Hvordan er grunnforholdene? Finnes det råteskader? I så fall må de utbedres, og dette vil da føre til ekstra tidsbruk.
Entreprenørens erfaring med lignende prosjekter vil også spille en rolle. En mer erfaren entreprenør vil som regel kunne gjennomføre arbeidet på en grundig måte, i løpet av kortere tid. I tillegg vil antallet arbeidere være av betydning. Dersom flere fagfolk jobber med prosjektet, kan du regne med at det går fortere.
Badet kan renoveres hele året. Hvis du er på jakt etter en god avtale, kan det lønne seg å renovere badet på vinteren. Dette skyldes at vinteren er lavsesong for renovering i Norge, og følgelig vil det være flere ledige entreprenører på markedet. Flere entreprenører betyr at flere vil være interessert i å ta på seg jobben med å renovere badet ditt, og dette fører til økt konkurranse og større valgfrihet for deg. Mest pågang er det rett før og etter sommeren. Det vil si i april, mai og august. Men når en kommer til november og desember, faller som regel andelen som renoverer en del.
Når en legger prosjektet ut på anbud og skal hente inn tilbud, bør en sørge for å hente inn minst tre tilbud. På den måten kan du forsikre deg om at du får en konkurransedyktig pris. Dersom du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, er det ikke noe i veien for å hente inn flere, men pass på at det ikke blir uoversiktlig og at du ikke påfører både deg selv og entreprenøren unødvendig arbeid ved at det blir for mange aktører med i bildet. For entreprenører og underentreprenører kan det være kostbart å gå på befaring for å prise prosjekter, og dette bør man ha respekt for.
Før du setter i gang anbudsprosessen bør du være godt forberedt. Dersom renoveringsprosjektet ikke er søknadspliktig, må du lage en prosjektbeskrivelse som inneholder tegninger i tilfelle det skulle være behov for det. Her vil det lønne seg å bruke en interiørarkitekt. Dersom prosjektet er søknadspliktig må du begynne med å få en arkitekt eller en annen fagperson til å lage tegningsunderlag og beskrivelse før du kontakter en entreprenør. I slike tilfeller vil det lønne seg å på forhånd finne ut om prosjektet kommer til å bli godkjent eller ikke. Dette vil du kunne få en bedre oversikt over ved å kontakte Plan og Bygg i din kommune. Ved renovering av bad følger vanligvis ingen søkeplikt. Unntaket er dersom prosjektet innebærer endringer i den bærende konstruksjonen, tilfeller hvor brannskiltet brytes, og dersom bruken av et rom endres fra tilleggsareal til hovedareal. Dette kan være tilfelle dersom en bod gjøres om til et bad for eksempel.
Det er særlig viktig at entreprenøren du bestemmer deg for å engasjere har rett kompetanse. Denne typen arbeid bør kun utføres av fagfolk, fordi feil kan bli svært kostbare. Firmaet bør ha erfaring med våtrom, membran og flislegging. Dersom entreprenøren har våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom, vil det være et positivt tegn. Er entreprenøren en mesterbedrift og/eller har sentral godkjenning, er dette også sterke tegn på seriøsitet. Alle former for renovering av bad bør dessuten utføres i henhold til Byggteknisk forskrift og våtromsnormen.
Når du mottar tilbudene, bør du foreta en grundig sammenligning. Her må du kryssjekke hvert eneste punkt i tilbudene for å se hva som er inkludert, og hva som eventuelt kommer som tillegg. Dersom entreprenøren tar enkelte forbehold, er dette noe du må være klar over. Hvis tilbudene varierer i stor grad, er det sannsynlig at noe er inkludert i det ene tilbudet, men ikke i det andre. Da kan det være lurt å ta kontakt med entreprenørene for å få en oversikt over dette.
Ved renovering av bad kreves det kompetanse innen flere forskjellige fagområder, herunder rørlegger, flislegger, elektriker, snekker, maler og membranspesialist. I tillegg må det gjennomføres flere tekniske installasjoner. Dette fører til at badet gjerne er blant de dyreste rommene i boligen. Det er vanskelig å gi en eksakt pris på å renovere et bad fordi ulike prosjekter varierer i stor grad. Likevel kan vi ta utgangspunkt i en gjennomsnittspris for å danne oss et bilde av omtrentlig kostnadsnivå. Markedplassen Byggstart.no har over lang tid opparbeidet en prisdatabase for totalrenovering i bad. I følge denne ligger gjennomsnittsprisen på rundt 275.000 kroner. Prisen inkluderer alt av innredning, fliser og armaturer, samt alt av arbeid.
Vær oppmerksom på at prisen kan bli både lavere og høyere enn dette, avhengig av ulike prisdrivere. Dersom man har et stort bad og arbeidet er av kompleks karakter, vil en måtte regne med å betale mer. Det samme gjelder når det kommer til kvaliteten på baderomsinnredningen. Her kan man i større grad styre prisen selv ved å velge rimeligere produkter, eller ved å velge produkter av høyere kvalitet. Her kan det lønne seg å være på utkikk etter både tilbud og kampanjer. Du bør også være klar over at ulike entreprenører varierer i pris, og det lønner seg derfor å hente inn flere tilbud slik at du kan sikre deg en konkurransedyktig pris fra en entreprenør som også leverer høy kvalitet.
Underveis i arbeidet lønner det seg å ha en check-liste for innkjøp av materialer slik at du ikke glemmer noe og forhindrer unødvendige forsinkelser. Hvis du bor i en leilighet eller flermannsbolig, eller om du bor tett på naboer, vil det være lurt å gjøre dem oppmerksomme på at du skal renovere badet og cirka hvor lang tid arbeidet vil ta. I tillegg er det en fordel å kunne kontakte styreleder i borettslaget slik at du underveis kan finne ut av viktige rutiner, som for eksempel stenging av hovedkran eller annet som du trenger å vite. Til slutt er det viktig å holde en tett dialog med entreprenøren mens arbeidet pågår. God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket prosjekt og vil forhindre misforståelser.
Etter at arbeidet er gjennomført bør du gjennomføre en sluttbefaring for å sjekke at alt arbeidet er utført på en tilfredsstillende måte. På denne måten vil du også kunne oppdage eventuelle feil og få disse utbedret med en gang. Her kan det være lurt å ta med seg en uavhengig fagperson, for eksempel en takstmann. Deretter må du sørge for å få tilsendt all nødvendig dokumentasjon. Dette inkluderer FDV-dokumentasjon, samsvarserklæring fra elektriker, kontrakt med vedlegg og fakturaer, samt oversikt over arbeidet som er utført og materialer som er brukt. Dette vil du senere har bruk for i forbindelse med forsikring og ved salg av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg