Skal du pusse opp boligen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om oppussing.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange snakker om totaloppussing og overflateoppussing om hverandre. Det er imidlertid viktig å skille på begrepene fordi en totaloppussing er et langt mer omfattende og kostbart prosjekt sammenlignet med en overflateoppussing. Når en gjennomfører en totaloppussing, betyr det som oftest at en får et helt nytt bad og kjøkken, at nye gulv og vegger bygges, elektriske anlegg og røropplegg byttes ut, og en gjør endringer i romløsningene. En overflateoppussing er ikke fullt så komplisert. Det innebærer mindre endringer som utbytting av baderomsmøbler og kjøkkenfronter, sliping av gulv og maling av vegger.
Når du skal pusse opp boligen, er det viktig at du forbereder deg godt, både mentalt og rent praktisk. Du må være forberedt på at det kan ta lang tid å få gjennomført prosjektet. Du må legge ned tid i det å finne ut hvordan den nye boligen din skal se ut, hvilke materialer og produkter du ønsker å kjøpe, og hvilken entreprenør du skal engasjere. Deretter må du legge ned tid på å samarbeide med entreprenøren underveis i prosjektet. Derfor er det viktig å være forberedt på at prosjektet kommer til å ta mye av tiden din, og sørge for at du har tiden som trengs. I tillegg må du være fleksibel. Underveis i prosjektet kan det hende du finner ut at det ikke er mulig å få alt slik du opprinnelig hadde ønsket, og du må da finne alternative løsninger. Kanskje hender det at kommunen setter enkelte forutsetninger for at prosjektet ditt skal bli godkjent. Ved å være fleksibel, er du bedre rustet til å møte på denne type utfordringer etterhvert som de oppstår.
En viktig del av forberedelsene er å sette opp et budsjett. Vær forberedt på at ting kan koste mer enn du opprinnelig trodde, og uventede ting kan skje underveis. Derfor er det lurt å legge inn en buffer som tilsvarer omtrent 20% i budsjettet. På den måten slipper du å risikere at uforutsette utgifter setter en stopper for prosjektet.
Den morsomste delen av forberedelsene handler om å finne ut hvordan det nye hjemmet ditt skal se ut. Et godt tips er å kjøpe inn sprayfarge, tape og målebånd for å teste ut ulike løsninger. Bruk sprayfargen til å se hvordan ulike farger går sammen, og tape til å se hvor mye plass du har etter at det er satt opp en ny vegg eller en ny kommode. Her kan du gjerne ta i bruk en arkitekt eller en interiørarkitekt. De vil kunne hjelpe deg med gode idéer og smarte løsninger.
Før prosjektet legges ut på anbud, må du lage en tydelig og detaljert prosjektbeskrivelse. Med en god prosjektbeskrivelse sørger du for at prosjektet tiltrekker seg flere potensielle entreprenører, prosjektet blir enklere å prise, og entreprenørene som gir tilbud vil ha samme forståelse av arbeidet som skal utføres. Prosjektbeskrivelsen er dessuten et viktig referansedokument for kontrakten du inngår med entreprenør.
Vanligvis er det ikke nødvendig å søke godkjenning fra kommunen når en skal pusse opp, men det finnes noen unntak du bør være klar over. Dersom du bor i en bygård og skal renovere badet, kan det hende brannskillet brytes, noe som vil medføre søkeplikt. Det samme gjelder dersom du skal renovere utvendig og større vinduer skal settes inn, eller en ark skal bygges. En bruksendring av areal er også søknadspliktig. Dette skjer gjerne i forbindelse med utbygging av loft og kjeller. Søknadsprosedyren kan ta tid og koste penger, og det er derfor viktig at du finner ut god tid i forveien om du trenger å søke godkjenning hos kommunen. Ta kontakt med Plan og Bygg i din kommune dersom du er i tvil.
For å finne inspirasjon til ditt oppussingsprosjekt, har vi samlet noen kilder du kan lese nedenfor:
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Happy Homes er en farge- og interiørkjede med lokale butikker i Norge
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet
Det er vanskelig å estimere tidsbruk for oppussing av bolig. Først og fremst skyldes det at alle oppussingsprosjekter er ulike og vil variere i forhold til hvor omfattende arbeidet er. Dessuten er det ikke uvanlig at uforutsette hendelser oppstår, noe som igjen gjør det mer komplisert å på forhånd forutsi tidsbruken.
På tross av usikkerheten, kan en danne seg et inntrykk av hvor lang tid det tar å pusse opp boligen ved å se på gjennomsnittlig tidsbruk. En svært viktig faktor her er størrelsen på boligen som skal pusses opp. I gjennomsnitt tar det omtrent 5-8 uker å pusse opp en bolig på 50 kvadratmeter, 8-11 uker for 100 kvadratmeter, 11-14 uker for 150 kvadratmeter, og 14-17 uker for 200 kvadratmeter. Vær oppmerksom på at disse gjennomsnittlige tidsestimatene ikke inkluderer utvendig arbeid med tak, fasade eller drenering.
Når en pusser opp hele boligen, er det ofte badet som tar lengst tid. Avhengig av størrelsen på badet, må en gjerne regne med at det tar omtrent 3-5 uker å pusse opp. Vær oppmerksom på at du må flytte ut mens arbeidet pågår. Derfor er det lurt å legge inn et par ukers slingringsmonn i tidsplanen din i tilfelle noe uventet skulle forlenge prosjektet.
Boligen kan pusses opp gjennom hele året. Det mange ikke vet er at det ofte kan lønne seg økonomisk å pusse opp om vinteren. I løpet av de varmeste månedene har som regel håndverkere mye å gjøre. Dette fører både til at en må forvente at det ikke er ledige entreprenører umiddelbart, og at håndverkerne kan ta høyere pris. Om vinteren (november - februar) er det imidlertid langt flere ledige entreprenører, noe som fører til at prisene presses ned grunnet økt konkurranse. Derfor kan du fort spare penger på å legge oppussingsprosjektet til vinteren.
Etter at du har lagd en detaljert prosjektbeskrivelse og fullført forberedelsene, kan du legge prosjektet ut på anbud og hente inn tilbud fra entreprenører. Aller helst bør du hente inn minst 3 forskjellige tilbud for å forsikre deg om at du får en konkurransedyktig pris. Dessuten vil dette gi deg større valgfrihet. Kjenner du allerede godt til et par av entreprenørene, kan det holde med to. Det viktigste er at det er en reell konkurranse om å få gjennomføre oppussingen av boligen din. Er du ikke fornøyd med noen av de tre tilbudene, kan du hente inn flere. Det å gjennomføre befaring og prising av prosjekter er imidlertid både tidkrevende og kostbart, og du bør derfor passe på at du ikke kaster bort din egen og entreprenørens tid unødvendig.
Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig må du få en arkitekt eller en annen fagperson til å lage et tegningsunderlag før du tar kontakt med en entreprenør. Prøv å finne ut på forhånd om du har gode sjanser for å få prosjektet godkjent. Om det ikke er søknadspliktig, må du lage en prosjektbeskrivelse. Dersom du kan engasjere en interiørarkitekt til å lage tegninger, så gjør gjerne det.
Tilbudene du får må så sammenlignes med hverandre. Hvis ikke prosjektbeskrivelsen er tydelig nok, kan det hende at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet. Dette viser seg ofte ved at prisene varierer i veldig stor grad. Derfor er det viktig at du kryssjekker hver post i tilbudet, og forsikrer deg om at de ulike prisene gjelder samme type arbeid. Dersom prisene på enkeltposter varierer mye mellom tilbudene, bør du ta kontakt med entreprenørene for å undersøke om de har forstått arbeidet korrekt.
For å legge prosjektet ditt ut på anbud, kan du klikke her.
Prisestimater for oppussingsprosjekter er ikke alltid veldig presise fordi ulike prosjekter varierer såpass mye i pris. Nærmest kommer vi imidlertid dersom vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittspris. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen på oppussingsprosjekter rundt 14.000 kroner per kvadratmeter. Ettersom variasjonen mellom forskjellige prosjekter er betydelig, ser man enkelte koste helt nede i 8.000 kroner per kvadratmeter, mens andre kan koste så mye som 25.000 kroner per kvadratmeter. Disse prisene gjelder for innvendig totaloppussing og inkluderer alt av materialer og innleid arbeidskraft. Ser en på prosjekter som også inkluderer utvendig oppussing, så ser vi at gjennomsnittsprisen ligger på 30.000 kroner per kvadratmeter.
Prisdriverne avgjør om ditt prosjekt vil lande i den ene eller den andre enden av skalaen. Størrelsen på boligen er den viktigste prisdriveren, men kvadratmeterprisen er ofte litt lavere på større boliger enn små. Bad og kjøkken er de dyreste rommene å pusse opp, og antall bad og kjøkken er derfor en viktig prisdriver. Jo flere bad og kjøkken, desto høyere totalkostnader. Hvis du skal gjøre endringer i den bærende konstruksjonen må du også forvente av prisene øker.
Til slutt vil dine valg av materialer og entreprenør spille en viktig rolle. Fliser, baderomsmøbler, kjøkkenutstyr osv varierer i pris. Det samme gjelder ulike entreprenører. Man kan holde totalkostnadene nede ved å velge materialer og entreprenør til en rimeligere penge, men som regel lønner det seg på lang sikt å prioritere kvalitet.
Underveis i prosjektet lønner det seg å ha en sjekkliste som du kan krysse av etterhvert som ting blir gjort. På sjekklisten setter du opp alt du må bestemme deg for. For eksempel hva slags fargekode du skal ha på veggene eller hvordan gulvet skal se ut.
Hvis du har naboer i nærheten bør du informere dem om at du skal pusse opp slik at de er forberedt på støy i en viss periode. Pass på å kommunisere jevnlig med entreprenør underveis, slik at dere unngår misforståelser.
Når prosjektet er fullført må du gjennomføre en sluttbefaring for å se at alt er i orden. Deretter sørger du for å få tilsendt ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon for bad, samt samsvarserklæring. Denne dokumentasjonen trenger du i forbindelse med salg og forsikring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg