Skal du bygge et elementhus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av elementhus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Elementhus er en type hus som leveres med ferdige elementer som settes sammen på byggeplassen. Elementene ferdigstilles på en fabrikk, men det er viktig å være oppmerksom på at dette ikke er det samme som et komplett hus. Man får vanligvis levert tak, yttervegger, vinduer, etasjeskiller og ytterdører.
Det anbefales å vurdere både fordeler og ulemper før man bestemmer seg for å bygge elementhus. Det anbefales også å gjøre seg kjent med hva som er mulig å gjennomføre, slik at huset blir akkurat som ønsket. Dette er en byggemetoden er raskere, samtidig som man har begrensninger på valgmulighetene.
Det anbefales å sette av noen måneder til arkitekttegninger og rammesøknad. Det er ikke alle typer hus som egner seg for denne byggemetoden, og man bør derfor vurdere forskjellige løsninger sammen med arkitekten.
Du bør også ordne finansieringsplan på et tidlig tidspunkt i prosessen. Når dette er på plass, kan du planlegge prosjektene ut fra hvor mye midler du kan bruke. Neste steg er å ordne prosjektering, med blant annet arbeidstegninger og rom-, dør- og vindusskjema.
Fundamentet må dessuten være klart før modulene blir levert til byggeplassen, og man bør sikre seg at både lastebil og kran har tilkomst på tomten. Det er som regel tiden på tømrerarbeidet som kortes ned, og ikke det innvendige arbeidet. Eksempler på innvendig arbeid er:
Det anbefales å være fleksibel med både tid og budsjett. Du kan også vurdere å arbeide sammen med en interiørarkitekt om budsjettet tillater det.
Når man skal bygge nytt hus, enten det er tegnet av arkitekt kun for deg, du velger et ferdighus eller et prefabrikkert elementhus, vil det være en rekke ting å tenke på både før, etter og underveis i prosjektet. Her er noen kilder til inspirasjon og kunnskap om alt fra innredning og energitiltak, til kreative løsninger og hvitevarevalg.
Enova - Råd for deg som skal bygge nytt
Byggern - Lover og regler om bygg uten å søke
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
HappyHomes - Inspirasjon til innredning og oppussing
Fagflis - Få inspirasjon til oppussing
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Det tar betraktelig kortere tid å bygge et elementhus enn mange andre typer hus, ettersom delene blir produsert ferdig på en fabrikk før de leveres til byggeplassen. Den totale tiden vil variere etter størrelsen på tomten og boligens utforming. Prosjektet består vanligvis av følgende faser:
Prosjekteringsfasen består av å lage tegninger i samarbeid med arkitekt. Arkitekten er prosjekterende ansvarlig og sender inn søknad og dokumenter til kommunen. Deretter må man bestemme seg for entreprenør og leverandør av elementer. Disse to er ofte de samme.
Man kan velge mellom totalentreprise eller delentreprise. Man må selv være byggherre og koordinere forskjellige fagfolk ved delentreprise, men med en totalentreprise trenger man bare å forholde seg til én bedrift. Det er mange oppgaver som skal gjennomføres, blant annet kjellerutgraving, bygging av grunnmur, montering av elementer og alt av innvendig arbeid.
Tegninger må i tillegg videresendes til elementprodusent for prosjektering. Dette trinnet tar som regel 4-6 uker å fullføre. Deretter tar det et par uker å produsere elementene. Det tar 1-2 uker å levere og montere de ulike delene på byggeplassen. Fundamentet må som nevnt være på plass før arbeidet kan starte.
Det anbefales å sette av 12-24 uker til det innvendige arbeidet, helst med slingringsmonn til uforutsette hendelser. Alt i alt kan det ta fra 4-9 måneder fra starten på prosjektet til du har et ferdigstilt elementhus.
Det er mye arbeid som kan gjøres både om sommeren og om vinteren. Større prosjekter som utgraving og utvendig betongarbeid er imidlertid vanskelig på vinterstid når det er svært kaldt. Utvendig malerarbeid bør kun utføres fra april til oktober.
Det kan dermed svare seg å starte byggeprosjektet på sommerhalvåret. Mye innvendig arbeid kan utføres på vinterstid. Mange håndverkere har ofte bedre tid på vinterhalvåret. Du bør også ha i tankene at mange arbeidere tar ferie i juli. Arbeidere fra Øst-Europa har derimot ofte fri mesteparten av desember og januar, og de jobber heller gjennom sommerferien istedenfor.
Det anbefales å sammenligne tre ulike tilbud fra forskjellige aktører for å få best mulig pris på prosjektet. Tilbudene bør sammenliknes på samme grunnlag, og man bør derfor være så grundig som mulig for å danne seg et reelt bilde av kostnader og tidsberegninger. Man bør stille seg følgende spørsmål:
Dersom man ikke er fornøyd med de tre tilbudene som mottas, er det ingenting i veien for å involvere flere aktører i en ny runde. Det kan derimot være tidkrevende og uoversiktlig å sammenligne mer enn tre tilbud. Man bør også ha i tankene at det er tidkrevende for både entreprenører og underentreprenører å dra på befaringer og legge inn bud på prosjekter.
Det anbefales å legge ved så mange detaljer om prosjektet som mulig for å få et mer nøyaktig tilbud. Man må uansett begynne med en arkitekt for å lage tegningsunderlag og sende inn søknad til kommunen, ettersom det er søknadspliktig å bygge elementhus. Kontakt Plan og Bygg i hjemkommunen din om du først ønsker å sjekke mulighetene for å få gjennomslag for prosjektet.
Forskjellige faktorer har stor innvirkning på pris, og den eksakte prisen er som regel kun mulig å få etter at arkitekten har prosjektert og man har hentet inn tilbud. Det er fordi entreprenørene må komme på befaring for å kunne vurdere prosjektet så nøyaktig som mulig.
Det er allikevel mulig å skaffe seg et estimat på antatte kostnader i forkant av prosjektet. Ifølge prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, koster det omtrent 33.000 kroner per kvm å bygge et elementhus med vanlig standard. Prisvurderingene til Byggstart er vurdert på grunnlag av prosjekter som ikke er spesielt krevende. Totalprisen avhenger av følgende faktorer:
Utover dette, vil kvaliteten på innvendige løsninger, produkter og materialer spille inn på prisen. Det er ofte byggherren som må velge ut forskjellige varer. Dette kan blant annet inkludere:
Det anbefales å lage sjekkliste og plan for innkjøp av materialer og ulike valg. Dette gjør det enklere å sammenligne pris og kjøpe inn alt som behøves, samtidig som man unngår forsinkelser ved at noe går i glemmeboken. Det anbefales også sette opp en fremdriftsplan sammen med entreprenøren som inkluderer både produksjons- og monteringstid. Man bør besøke byggeplassen hyppig og følge prosjektet godt opp med prosjektleder underveis.
Det er viktig å gjennomføre en grundig sluttbefaring før du betaler ut det resterende kontraktsbeløpet. Det er vanlig å holde tilbake 10% av det totale beløpet til prosjektet er fullført. Man bør også påse at all nødvendig dokumentasjon er mottatt, blant annet:
Det kan lønne seg å kontakte en ekstern fagperson for sluttbefaringen (dette er som regel en takstmann). Takstmannen vil undersøke at arbeidet er korrekt utført i henhold til gjeldende lover og forskrifter, samt se etter feil og mangler. Eventuelle mangler skal utbedres umiddelbart.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg