Skal du skifte taket? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bytting av tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Ulike boliger har forskjellige typer tak. Disse er de mest vanlige taktypene vi har i Norge:
Hvilken type tak man har, vil være en avgjørende faktor for hvilket taktekke man bør velge. De ulike taktekkene har forskjellige grad av varighet, slitestyrke og isolasjonsevne. Under vil du se noen populære former for taktekke:
For å få gjennomført et vellykket byggeprosjekt, er det viktig at man er godt forberedt før man engasjerer håndverkere. Her er tips til deg når du skal forberede ditt prosjekt:
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Hvor lang tid det tar å bytte ut taket, varierer ut fra boligens konstruksjon, hvilken taktype man allerede har, og hvilke materialer man velger å benytte seg av. Under kan du se hvor lang tid det normalt tar å skifte tak basert på takflatens størrelse:
Det er viktig å vite at tidsbruken kan bli langt større dersom prosjektet viser seg å være mer komplisert, som f.eks. hvis det har forekommet råte i taket. Man får et tidsestimat fra entreprenøren når de utfører en befaring av taket.
I de aller fleste tilfeller kan man skifte tak uavhengig av årstid. Mange tenker at man ikke kan utføre et slikt prosjekt på vinteren, mens det i realiteten kan være lønnsomt å utføre det på denne tiden. For det første, er det som regel tørrere på vinteren enn på høsten. Dette er en fordel når man skal arbeide med tak. For det andre, er det mindre etterspørsel etter arbeidskraft på vinteren. Dette kan føre til rimeligere pristilbud.
Det er likevel visse arbeider man ikke kan utføre i sterk kulde eller snø. Merk at arbeider med sink ikke er mulig på vinteren.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. På den måten får man en god indikasjon på hva prisen ligger på, samtidig som man kan sammenligne de ulike pristilbudene og velge entreprenøren som er mest komplett for ditt prosjekt.
Om du allerede kjenner en entreprenør, kan det være tilstrekkelig å kun hente inn tilbud fra to andre entreprenører. Det er uansett anbefalt at man henter inn tilbud fra flere entreprenører, ettersom dette ofte vil være finansielt lønnsomt, samtidig som det vil hjelpe deg finne den best egnede entreprenøren.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på bytting av tak på ca. 2.000 kroner per kvm takflate. Prisen vil variere ut fra kompleksiteten på prosjektet og valg av materiale. Man ser at de rimeligste prosjektene lander på rundt 1.500 kr per kvm, mens de mer kostbare prosjektene fort kommer opp på 4.000 kroner per kvm eller mer.
Under vil du se de viktigste faktorene til hva som er med på å drive prisen på prosjektet:
For at prosjektet skal bli utført på en kontrollert og sikker måte, er det viktig at man følger godt med underveis og etter prosjektets gjennomføring.
Underveis i prosjektet, er det anbefalt at man holder jevnlig kontakt med entreprenøren, og besøker byggeplassen jevnlig. Dette vil åpne opp mulighetene for å diskutere prosjektet i detalj, som øker sjansen for at du får det sluttresultatet du er ute etter. Et annet tiltak man kan gjøre for at prosjektet vil bli utført mer effektivt, er å sette opp en sjekkliste over alle materialer du ønsker skal bli kjøpt inn til prosjektet.
Når hele prosjektet er meldt fullført, er det viktig å gjennomføre en sluttbefaring av taket. Her tar man som regel med en ekstern fagkyndig og går gjennom alt som er blitt gjort. Dette er for å sikre at alle arbeidsoppgaver har blitt utført på en forsvarlig måte, og at man kan få fikset opp i feil umiddelbart hvis dette oppdages.
Når alt er utført og godkjent, er det viktig at man får tilsendt en ferdigdokumentasjon. Dette er dokumenter som beviser alt som har blitt gjort under hele prosjektet og hvilke håndverkere som har blitt benyttet.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg