Skal du bygge et hus på skrå tomt? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av hus på skrå tomt.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Norge er et kupert land, og det er ikke sjelden aktuelt å bygge bolig i terreng som skråner. Det kan være mange landskaps- og grunnforhold som gjør at tomten der man skal bygge ikke er plan. Fjell kan gjøre terrenget ulendt, eller det kan være aktuelt å bygge i bratte jordskråninger. I tilfeller der grunnen på ulike måter heller, snakker man som regel om bygging på skrå tomt.
Mange arkitekter har god trening i å finne løsninger for bygging på skrå tomt. I mange tilfeller klarer arkitekten, ved hjelp av smarte løsninger, å snu tomtens særegenheter til en fordel for huset og de som skal bo i det. Ved å legge inn flere og kanskje halve sokkeletasjer, og bruke rom innerst mot skråningen som boder og ganger, kan areal utnyttes effektivt. Skrå tomter er ofte plassert på steder med god utsikt og er dessuten ofte billigere i innkjøp, noe som kompenserer for en byggeprosess som kan bli noe dyrere enn ved bygging på flatmark.
Å bygge et hus på skrå tomt kan kreve spesialtilpassede løsninger og en god del tankevirksomhet. En god innsats i forkant av byggearbeidet sikrer et godt resultat. Her er noen ting å tenke på:
Ting tar tid
Rom ble ikke bygget på en dag, og det blir heller ikke en norsk enebolig. Mange ting skal avklares. Derfor gjelder det å ha is i magen og ikke forhaste seg unødig. La ting ta den tiden det tar, enten det er jobben med å kartlegge økonomiske rammer for prosjektet eller rådslagningen med arkitekt. På en skrå tomt må det dessuten ofte graves mye. Å finne en god maskinentreprenør med ledig kapasitet kan være vanskelig på kort varsel, så vær tidlig ute, eller ta tiden til hjelp.
Snakk med banken
Å bygge hus på skrå tomt kan være et stort økonomisk løft. Før man går i gang bør man ha en plan for å dekke alle utgifter som måtte oppstå. Planen bør ha en buffer for uforutsette utgifter. Banken kan gi råd om hva som er trygge økonomiske rammer for et byggeprosjekt. Finansierer du prosjektet med et byggelån, vil banken dessuten være med å overvåke at kvaliteten på det som blir bygget, er forsvarlig.
Skaff en arkitekt
Det er mulig å bygge ferdighus også på skrå tomter, og leverandører kan tilpasse sine løsninger til en viss grad. Velger man imidlertid å engasjere en egen arkitekt, kan man få en bolig som virkelig er tilpasset topografien. En arkitekt kan snu det som først synes som problemer ved tomten, til noe positivt, og du får anledning til å velge ditt helt eget estetiske uttrykk.
Jobb med kontraktene
Hus på skrå tomter stiller ekstra store krav til kvaliteten på arbeidet. Gode juridiske avtaler med entreprenøren er med på sikre dette. En god kontrakt sikrer deg også hvis uforutsette ting skulle oppstå. Det kan derfor lønne seg å få hjelp av en advokat til å lage avtalene. Velger du å bruke standardkontrakter, bør du sette deg godt inn i hva disse sier.
Planløsning, farge på huset og vindusstørrelse - mange valg skal tas ved bygging av et hus som skal passe med skrånende omgivelser. I tillegg kommer valget av interiør. På nettet finnes det mange steder der en kan hente impulser. Her er noen utvalgte lenker:
Ved bygging av hus på skrå tomt er det ofte større gravearbeider. Grunnforholdene kan påvirke hvor lang tid dette tar. En tomt med fjellgrunn tar for eksempel lenger tid å klargjøre for bygging enn en tomt med løsere masser. Huset kan også ligge ulendt til, noe som også kan sinke framdriften fordi arbeiderne trenger lenger tid på å få materialer til og rundt på tomten. I det hele tatt kan byggetiden variere kraftig. Nedenfor kan du se løselig beregnet byggetid for hus av ulike størrelse på skrå tomt:
Husk alltid å la en forpliktende fremdriftsplan være del av avtalen med entreprenøren. Der bør det stå hvor lang tid hver enkelt fase i byggeprosessen er beregnet å ta. En erfaren entreprenør kan normalt gi gode anslag på dette.
Ved hus på skrå tomt må det graves mye for å få rom til sokkelen på huset. Denne sokkelen blir i sin tur ofte oppført i betong, et materiale som tåler fukt og som er sterkt nok til å stå imot presset fra massene lengre oppe i terrenget. Utgraving til fundament og sokkel bør ikke foregå om vinteren, og betongarbeider kan ikke gjennomføres i sterk kulde. Begge deler er arbeider som foregår tidlig i byggeprosessen, og det kan derfor være fordelaktig å starte byggingen i god tid før vinteren, gjerne om våren eller sommeren.
Ellers kan de fleste byggearbeider gjennomføres året rundt, og mange med fordel om vinteren. Vinteren er lavsesong for mange entreprenører, og det kan være lettere å få utført arbeider da. Vinteren er tradisjonelt også en ganske tørr årstid og slik sett gunstig for arbeid på tak. Det er også sesongen da gravemaskiner gjør minst skade på naturomgivelsene.
Maling ute må imidlertid foregå i månedene april til oktober, og det samme gjelder selvfølgelig beplantning og hagearbeider som ofte kommer i siste delen av en byggeprosess.
Et vanlig råd når man skal skaffe håndverkere eller entreprenør til et prosjekt, er å hente inn tre ulike tilbud. Tre tilbud er nok til å se spennet av hva markedet tilbyr samtidig som mengden informasjon ikke blir så stor at man drukner i detaljene. Har man god kjennskap til aktørene kan også to tilbud være nok, men færre enn dette anbefales ikke. Et forhold ikke alle tenker på, er at tilbud også tar tid og koster penger for entreprenørene. Ut fra dette hensynet bør man derfor unngå å hente inn flere tilbud enn det man strengt tatt trenger.
Hva koster det å bygge hus på skrå tomt? Tall fra markedsplassen Byggstart.no viser at gjennomsnittsprisen for bygging av hus generelt er på cirka 33.000 kroner per kvadratmeter. På en skrå tomt er utgiftene til grunnarbeider som regel høyere enn ellers fordi store masser må fjernes. Videre må det bygges støttemurer, og grunnmuren må som regel utføres i tykk, armert betong for å tåle trykket fra jordmassene rundt. Dette er forhold som tilsier at hus på skrå tomt vil få en kvadrameterpris noe over gjennomsnittet, kanskje mellom 40.000 og 45.000 kroner per kvadratmeter.
En lang rekke forhold, både ved hus generelt og hus på skrå tomt spesielt, er imidlertid med på å bestemme den endelige prisen. Her er noen av disse:
Grunnforhold: Hva slags masser som finnes i grunnen har merkbar betydning for utgiftene. Fjellgrunn er for eksempel dyrere å sprenge bort, og fjell kan også utvide seg med så mye som femti prosent før det skal kjøres vekk, noe som gir flere lass og høyere utgifter.
Byggemetode: Grunnmuren i et hus på skrå tomt må være sterk for å stå imot press fra bakken rundt. Den må også holde ute fukt og råte fra grunnen. Rådet er derfor ofte å bygge muren i betong, en relativt kostbar byggemåte som driver prisen i været, men altså lønner seg på sikt.
Tekniske løsninger: Ulike installasjoner som elektrisk anlegg, røropplegg, ventilasjon og belysning kan i høy grad påvirke prisen. Her kan gode forundersøkelser gi store innsparinger. Ikke alle dyre løsninger som tilbys er nødvendige i alle hus, selv om noen, for eksempel varmepumpe, kan gi lønnsomhet på sikt.
Spesialløsninger: Et hus som tilpasser seg terrenget, kan ofte ha en romløsning som krever spesialtilpasninger. Kanskje må man få bygget en trapp fra grunnen av eller plassbygd en kjøkkeninnredning. Slik går utgiftene i været. Jo flere løsninger som kan være standard, desto billigere blir det som regel.
Et hus på skrå tomt kan kreve stor påpasselighet av deg som byggherre. Her er noen av de tingene du bør følge med på under og etter byggeprosessen.
Lag deg lister: Ofte tar du som byggherre på deg å skaffe ulike byggevarer og materialer,. Disse må du ha klar i tide slik at håndverkerne ikke heftes. Sjekklister for når ulike ting skal være klare kan du lage basert på fremdriftsplanen du har avtalt med entreprenøren.
Varsle naboene: I forbindelse med søknad om byggetillatelse er du pålagt å varsle naboer, men også underveis i prosjektet er det lurt å informere godt. Gi et estimat på hvor lenge arbeidene vil vare, og si fra hvis det blir endringer. Slik forebygger du eventuelle klager.
Snakk jevnlig med entreprenøren: Når byggingen kommer i gang, er det lurt å være i hyppig kontakt med entreprenøren. Avtal jevnlige kontaktmøter, og kom innom byggeplassen med korte mellomrom. Slik kan du fange opp om noe ikke er som det skal. Jo raskere feil oppdages, desto lettere er de ofte å fikse.
Når huset er ferdig, er det flere ting du bør passe på.
Gå en siste befaring: Det er vanlig å holde igjen siste del av betalingen, ofte ti prosent, til det er gjennomført en siste befaring av det ferdige huset. På en slik befaring kan du ha med deg en uavhengig takstmann for å sjekke at alt er som det skal. Finner du feil, kan du holde igjen betaling til entreprenøren har utbedret disse.
Få all nødvendig dokumentasjon: Sørg for at entreprenøren sender over dokumentasjon på alle arbeider som er gjort. Sørg også for å få lovpålagte dokumenter som FDV-dokumentasjon for baderom, og samsvarserklæring fra elektriker.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg