Skal du bytte kledning? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bytting av kledning.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Å bytte kledning innebærer mer enn å bare rive av det ytterste treverket og å sette opp nytt. Når kledningen er revet, må vindsperre undersøkes. Vindsperre er det vindtette laget av papp bak kledningen Den må være hel og tørr. Dersom vindsperren er blitt fillete, kan fukt ha trengt seg inn bak slik at isolasjonen blir fuktig og råte dannes i trekonstruksjonen.
Hvis vindsperre er hel og det ikke avdekkes råte i treverket bak, legger man som oftest opp nye lekter og setter opp den nye kledningen. Når det er gjort, må panelet behandles med maling, beis, olje eller på annet vis, slik at kledningen varer lengre.
En kledning som har vært godt vedlikeholdt har som regel stått i svært mange år. Med tiden er det kommet nye standarder for isolasjon, og det kan være fornuftig å etterisolere med det når man først er i gang. Enova anbefaler også etterisolering av alle hus som er bygget før 1980. Utvendig isolering er ofte enklere å gjennomføre enn innvendig ettersom man kan jobbe med store flater. Man får også isolert utenfor etasjeskillere når man isolerer fra utsiden. En utvendig etterisolering gir dessuten god energisparende effekt.
Etterisolering øker selvsagt kostnadene ved prosjektet, men til gjengjeld blir boligen mer energieffektiv, noe som vil bidra til å øke boligens verdi ved et eventuelt salg. Tar en med lavere utgifter til oppvarming og økt komfort i regnestykket, kan det fort vise seg å være lønnsomt i det lange løp å etterisolere.
Ved etterisolering vurderer man ofte å bytte av vinduer med det samme. Hvis kledningen er så gammel at den må byttes, er ofte vinduene også såpass gamle og lite energieffektive at det kan være fornuftig med en utskiftning. Når en etterisolerer vil vinduene uansett måtte flyttes ut for ikke å bli stående langt inne i veggen. Dette medfører ekstra arbeid knyttet til utforinger i vinduskarmer innvendig, noe som gjør at det ofte er like greit å bare bytte ut vinduene i stedet.
Bytte av kledning er et omfattende prosjekt, særlig om man skal etterisolere samtidig. Derfor er det viktig å være godt forberedt før man engasjerer håndverkere til prosjektet. Her er det viktigste å tenke gjennom i forberedelsesfasen:
Forstå at ting tar tid:
Det er viktig å sette av god tid til prosjektet, både i forkant og i gjennomføringen. I forkant bør man gjøre grundig research, finne ut av de økonomiske rammene og sette av godt med tid til anbudsprosessen. Gjennomføringen tar ofte lengre tid enn man har sett for seg, og uforutsette hendelser kan føre til forsinkelser. Legg derfor inn noe slingringsmonn i tidsplanen.
Undersøk tilstanden og vurdér behovet:
Det kan godt hende at arbeidets omfang er mer omfattende enn du hadde sett for deg. Det kan tenkes at det er råte i veggen bak, at du ser behov for etterisolering, eller at vinduene bør skiftes. Da blir det mer jobb, og det vil ta lengre tid og koste mer penger.
Noen ganger kan du klare deg med mindre arbeid enn du hadde forventet. Kanskje er det bare den veggen som er mest utsatt for vær, vind og sol som trenger utskiftning.
Ta deg god tid til å finne ut nøyaktig hva som må gjøres, og ta gjerne imot råd fra fagfolk
Sett opp et budsjett:
Med et tydelig definert omfang på prosjektet er det mulig å sette en budsjettramme. Budsjettrammen bør ha rom for 10-20% til uforutsette kostnader. Dersom nærmere undersøkelser og anbud forteller deg at budsjettrammen din er i knappeste laget, må du enten undersøke finansieringsmulighetene eller redusere ambisjonene.
Les deg opp på forhånd:
Bytte av kledning kan være en relativt enkel jobb hvis man ikke skal etterisolere eller bytte vinduer, eller når man skal bytte til en kledning som er helt lik den gamle for å ta vare på husets opprinnelig utseende og stil.
Skal man derimot etterisolere og bytte vinduer, kan det tenkes at man ønsker å gjøre mer omfattende endringer, både i størrelse og fordeling av vinduer. Da snakker vi om en fasadeendring. Dette kan være fornuftig, men husk at veldig mange vakre, gamle hus er blitt ødelagt av nye vinduer med proporsjoner som ikke kler husets volumer.
Likevel finnes det mange gode eksempler på vellykket fasadeendring på gamle hus. Det finnes et vell av mulige inspirasjonskilder på nett og andre steder, så bruk tid på å sette deg inn i de ulike alternativene.
Få hjelp av en arkitekt:
Skal du gjøre endringer i fasade, må prosjektet byggemeldes. Da bør du søke hjelp hos en arkitekt. En arkitekt kan hjelpe deg med å lage løsninger som både er funksjonelle, estetiske, og ikke minst, som vil bli godkjent.
Undersøk takavløp:
Nedløp fra taket må som oftest demonteres når du bytter kledning. I noen tilfeller kan det være fornuftig å bytte ut dem ut med det samme.
Skal du bare bytte kledning til den samme som tidligere, har du kanskje ikke stort behov for inspirasjon i den prosessen. Likevel kan det være fornuftig å sette seg inn i hvilke muligheter som finnes med moderne materialer. Skal du etterisolere og endre fasade kan det være lurt å se på andre vellykkede prosjekter. Det kan også være nyttig å vite mer om hvilke feller man kan gå i, særlig om du skal bytte kledning på et gammel hus. Under finner du lenker som kan gi deg inspirasjon:
Enova -Råd for deg som skal bygge nytt
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox
Tidsbruken for et kledningsprosjekt varierer med størrelsen på huset, hvor komplekst prosjektet er (etterisolering, bytte av vinduer, fasadeendring), kapasiteten til håndverkerne, og hvilke andre følger prosjektet har, utvendig eller innvendig. Under kan du se typisk tidsbruk for bytte av kledning, med og uten etterisolering, basert på boligens størrelse (merk at dette varierer mye!):
Skal du bytte vinduer må du regne med litt mer tid. Husk at disse estimatene bare er eksempler. Det kan både ta kortere og lengre tid. En grundig befaring sammen med en entreprenør vil gi deg et godt estimat av tidsbruk for ditt hus. Skal man også inkludere utvendig renovering, vil dette åpenbart øke tidsbruken for prosjektet.
Bytting av kledning bør foregå når det ikke er for fuktig. Det kan godt gjøres under en tørr vinter, men når snøen laver ned kan det være tungt å holde framdrift. Unngå uansett de fuktigste og mest vindfulle periodene, slik som sen høst.
Husk at vår og sommer er høysesong for oppussing. Da har entreprenører mer å gjøre og prisene stiger. Kan du legge arbeidet til vinteren, øker sjansene for å få en god pris.
Du trenger tre tilbud fra tre ulike aktører. Da har du et godt grunnlag for å sammenligne både pris og gjennomføring. Les tilbudet nøye. Det kan være forskjeller i hva som er inkludert og det er slett ikke sikkert at tilbudet med den laveste prisen er det tilbudet som er det mest lønnsomme i det lange løp.
Ikke hent inn for mange tilbud. Det skaper bare forvirring og gjør det uoversiktlig for deg. Husk også at det tar tid for entreprenørene å komme på befaring og utforme tilbud.
Som ved driverne av tidsbruk, er størrelse og kompleksitet også disse viktigste driverne av pris. Valg av materialer er også en faktor som vil ha stor betydning for totalkostnadene. Velger du et vedlikeholdsfritt materiale, vil det koste mer, men til gjengjeld sparer du penger på maling eller annen overflatebehandling. Velger du et billigere alternativ som ubehandlet gran, må du være forberedt på mer vedlikehold.
I følge prisdatabasen hos Byggstart.no ligger snittprisen på omtrent 2.000 kr per kvadratmeter. Dette er imidlertid kun en pekepinn
Dette er de viktigste prisdriverne for bytte av kledning:
Størrelsen på bygget: Stort hus koster selvsagt mer, men mange av entreprenørens kostnader fordeles på flere kvadratmeter, såkalte skalafordeler. Derfor vil prisen per kvadratmeter bli litt lavere når prosjektet er stort i antall kvadratmeter.
Prosjektets kompleksitet: Dette kan gjelde etterisolering og vinduer. Har du et hus med mange kroker og kriker tar det lengre tid enn å kle om store vegger. Gamle hus kan også ha dekorelementer, f.eks mellom etasjene. Det gjør jobben mer tidkrevende.
Valg av materialer: Ulike materialer vil variere i pris. Her har man imidlertid mulighet til å kunne styre prisen i stor grad selv.
Husk også at adkomsten for håndverkerne har sin innvirkning på tidsbruk og dermed pris. Ligger huset på en bratt tomt der det er krevende å sette opp stillas? Ligger det midt i byen slik at håndverkerne får store utgifter til bompenger? Er det lett fremkommelighet slik at materialer ikke trenger å bæres langt? Dette er ting en bør ha i bakhodet.
Her er noen eksempler på hva som er viktig å huske på underveis i prosjektet:
Gi beskjed til naboene: Meld fra til naboene dine om planene dine. Gjør det gjerne med det samme, så er de godt forberedt. Husk også å sende et nabovarsel hvor du informerer om dato for oppstart.
Ha en løpende dialog med entreprenøren: Hold god kontakt med entreprenøren. God kommunikasjon er særlig viktig når en går fra en arbeidsoppgave til en annen. Da reduserer du risikoen for misforståelser og feil.
Når entreprenøren er ferdig, er det viktig å:
Gjennomføre en sluttbefaring: Ta gjerne med en uavhengig fagperson og kontroller at alle arbeidsoppgaver har blitt utført på en god og forsvarlig måte. Det er vanlig å holde igjen en liten andel av kontraktsbeløpet (rundt 10%) frem til prosjektet er godkjent av deg som byggherre.
Få tilsendt en ferdigdokumentasjon: Sørg for å få tilsendt dokumentasjon på alt av arbeid som har blitt utført i henhold til gjeldende regelverk. Her skal alle vedlegg og fakturaer være inkludert. Ferdigdokumentasjonen trenger du i forbindelse med salg og forsikring av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg