Skal du totalrenovere huset? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om totalrenovering av hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det kan være mange grunner til at man ønsker å totalrenovere boligen. Det kan være at man har kjøpt et oppussingsobjekt, ønsker mer plasseffektive løsninger, eller ønsker å endre boligens utseende. En totalrenovering er et omfattende og kostbart prosjekt, men det er også med på å øke verdien på huset.
Det er flere måter man kan oppgradere boligen på, og ulike grep vil ha stor innvirkning på prisen. Derfor kan det være lurt å forstå litt begrepsbruk for å få en forståelse for omfang og kostnad.
Mange byggherrer skiller mellom begrepene overflateoppussing og renovering. En overflateoppussing omhandler som regel kun den synlige overflaten. Dette inkluderer typisk maling, tapet, sliping av gulv, eller utbytting av belysning.
En renovering av huset er en langt mer omfattende prosess; vi skiller normalt mellom innvendig og utvendig renovering:
Når man snakker om renoveringsprosjekter, er det også vanlig å bruke uttrykket restaurering. Ordet restaurering brukes normalt om tilfellene der man tilbakefører et eldre bygg til originalt utseende. Å utføre en restaurering kan innebære både overflateoppussing, innvendig totalrenovering og/eller utvendig totalrenovering, alt ettersom hva slags tiltak man må gjøre for å tilbakeføre bygningen til dens originale forstand.
Det er lurt å være godt forberedt før man setter i gang med prosjektet. Det er viktig at man setter av god tid til prosjektet og legger inn noe fleksibilitet i tidsplanen. Dette vil forenkle prosessen, samtidig som man er mer forberedt på endringer underveis. Under vil du se gode tips til totalrenovering av bolig:
Bruk god tid til planlegging:
Det er viktig at man setter av god tid til planleggingen av prosjektet. En totalrenovering er et stort prosjekt, så det er viktig å forsikre seg om at man får det gjennomført etter eget ønske. Bruk tid på å finne den best kvalifiserte entreprenøren til ditt prosjekt. Flinke entreprenører har ofte mye å gjøre, så man burde belage seg på å bruke et par måneder på å finne håndverkere.
Ha på plass en finansieringsplan:
Det er viktig at man har en formening om hvor mye man skal bruke før man går i gang med prosjektet. Man burde sette en budsjettramme (maksbeløp) som man holder seg innenfor. Undersøk hvilken finansieringsmåte som passer best for deg og ditt prosjekt. Man skiller grovt mellom fire finansieringsmåter:
Forhør deg gjerne med din bank for å få mer innsikt i din egen økonomi.
Samle inn inspirasjon:
Det er mye enklere for en arkitekt eller en entreprenør å forstå dine ønsker for utseende og stil om man kan vise til eksempler av andre hus i form av bilder. Da kan man eventuelt bruke plattformene Pinterest eller Instagram. Forslag til gode inspirasjonssider vil bli nevnt senere i artikkelen.
Få hjelp av en arkitekt:
Om budsjettet tillater det, kan man engasjere en arkitekt eller interiørarkitekt til prosjektet. Fra dem kan man få god bistand i hvilke endringer man kan gjøre, forslag til utseende, og plassering av møbler.
Test ut ulike løsninger:
Før man setter i gang prosjektet kan det være lurt å teste ut ulike løsninger. Om man går til innkjøp av målebånd, teip og testfarger av maling, kan man bruke dette for å få en indikasjon på hvordan løsningene vil se ut.
Plasser bad/kjøkken med tanke på strømforsyning og røropplegg:
Prosjektet kan bli mye dyrere dersom man plasserer bad og kjøkken langt fra strømforsyningen og røropplegg i huset. Derfor bør man se på løsninger der man plasserer bad og kjøkken i samsvar med hvor strømforsyning og røropplegg er lokalisert i huset
Nedenfor er noen linker som kan gi deg inspirasjon til ditt prosjekt:
Instagramkontoen interiorwife eies og drives av Tina Stuestøl fra Oslo.
Happy Homes er en farge- og interiørkjede med lokale butikker i Norge.
Online Arkitektene - byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Kompleksiteten og størrelse vil ha en stor betydning på hvor lang tid det vil ta å ferdigstille prosjektet. Kompetansen til entreprenøren, hvor mye endring i planløsningen man ønsker å foreta, og om man skal utføre innvendig og/eller utvendig renovering vil være faktorer for tidsbruken. Under vil du se normalt tidsbruk ved en totalrenovering ekskludert utvendig renovering (tak, fasade, drenering):
Ønsker man å utføre en utvendig renovering i tillegg, vil dette gjøre prosjektet mer komplisert, som igjen resulterer i lenger tidsbruk. Dette er kun eksempler, så prosjektet kan både ta kortere eller lengre tid enn nevnt ovenfor.
Det er mange som er usikre på når man kan utføre de ulike arbeidsoppgavene relatert til en renovering av huset. Det meste av arbeidsoppgavene relatert til en totalrenovering kan utføres gjennom hele året, med unntak av utvendig maling (og betongarbeider når det er veldig kaldt).
Det er noen deler av prosjektet som også kan være lønnsomt å utføres på vinteren. Dette gjelder blant annet:
Juli er som regel den måneden i løpet av året med minst byggeaktivitet, ettersom håndverkere ofte har ferie. Det er da vanskeligere å finne dyktige entreprenører, ettersom det er stor etterspørsel fra byggherrer som ønsker å utføre prosjekter under sommerferien.
Men det er også en del entreprenører som heller velger å ta lengre ferie i vintermånedene. Dette kan være greit å ha i bakhodet om man skal utføre en utvendig renovering.
Når man skal i gang med anbudsprosessen, er det viktig å hente tilbud fra flere entreprenører. Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike aktører når man går i gang med anbudsprosessen. Dette gjør at man kan sammenligne de ulike tilbudene, og velge den entreprenøren som tilbyr den beste prisen.
Det er ikke anbefalt at man henter inn mer enn tre tilbud av gangen. Man ser at dette ofte blir uoversiktlig og forvirrende. Det er også tidkrevende for entreprenørene å måtte gå befaringer av byggeplassen og prise prosjektet.
Det er flere faktorer som er med på å avgjøre prisantydningen på prosjektet. Blant disse faktorene finner vi prosjektets kompleksiteten, prosjektets størrelse, og hvorvidt man skal utføre en innvendig eller utvendig renovering. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på et innvendig renoveringsprosjekt på ca. 14.000 kr per kvm. Dersom prosjektet skal gjennomføres med høy standard, kan prisen gå opp mot 25.000 kr per kvm. Ved rimeligere prosjekter kan prisen komme ned på 8.000 kr per kvm.
Ønsker man også å utføre en utvendig totalrenovering i tillegg blir prosjektet dyrere. Prisene ligger da gjerne mellom 17.000 kr og 40.000 kr per kvm.
Under vil du se faktorer som er med på å påvirke prisen på et renoveringsprosjekt:
Prosjektet vil bli enklere å gjennomføre om man har planlagt godt og er forberedt på hvilke tiltak man bør gjøre under og etter prosjektet. Her er noen tips for hva som er greit å tenke på underveis i prosjektet:
Når entreprenøren melder at prosjektet er ferdig, er det lurt å gå en sluttbefaring av huset. Da kan man bringe med seg en ekstern fagdyktig som går over alt av arbeidsoppgaver som har blitt utført. Man holder som regel igjen 5-10% av kontraktsbeløpet til hele prosjektet har blitt godkjent.
Til slutt er det viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon. Denne bør inneholde alt av arbeidsoppgaver, fagfolk som har blitt brukt, og pris. Alle vedlegg og fakturaer skal være inkludert i dette dokumentet.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg