Å bygge en enebolig kan være en kraftanstrengelse for privatøkonomien, men det finnes veier til lavere kostnader. Her kommer ti tips som kan gjøre utgiftene noe lavere, enten med en gang eller på litt sikt.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Før du kan bygge, må du ha en tomt. Her kan det være penger å spare på et omhyggelig valg. Nær byer og inne i byene er det stor mangel på tomter som egner seg for eneboliger. Mangelen driver prisen i været. Det er derfor mye penger å spare dersom du kan tenke deg å bo i mindre tettbygde strøk.
Reiser du langt nok fra sentrum, kan du finne tomter til meget rimelig pris, noe som trekker den totale prisen på eneboligen nedover. Men det man sparer på å kjøpe tomt her, må selvfølgelig veies opp mot reisekostnader forbundet med pendling til og fra jobb og fritidsaktiviteter. Utlegg til bensin eller billetter på kollektivtrafikk er utgifter som vil belaste deg hver dag i mange år etter at hus og tomt er nedbetalt, og også lang reisetid kan ha økonomiske sider.
I tillegg til plasseringen av tomten, bør du sjekke grunnforholdene og helningen. Fjellgrunn er for eksempel dyrere å bygge på enn annet underlag ettersom den må sprenges eller pigges vekk for å gi plass til fundamentet. Dette er mer arbeidskrevende enn bare å fjerne masser med gravemaskin. Fjell er dessuten dyrere å frakte bort fordi massene vider seg veldig mye ut når de tas opp, noe som gir flere lass og økte utgifter til transport. Også hvis tomten skråner veldig, kan mengden masse som må vekk øke mye og skru opp kostnadene. Skrått terreng krever i tillegg kraftige murer i sokkelen, gjerne murer i armert betong, for at disse skal stå imot presset fra massene rundt. Dette er nok en fordyrende faktor.
Det er med hus som med klær: Skreddersøm koster. Ønsker du å holde prisen nede, kan det være lurt å velge hyllevare. For eneboliger er løsningen da hus som kommer ferdig tegnet og prosjektert fra en produsent. Da sparer du egne utlegg til arkitekt som for en typisk enebolig kan utgjøre opp mot en halv million kroner. Ofte er dessuten oppføringen av huset inkludert i totalprisen, og av og til er også tomt inkludert. Sammenlignet med arkitekttegnede hus ser man at ferdighus kommer noe rimeligere ut i prisen for selve bygget, i tillegg til at kostnadene ofte er mer forutsigbare og byggetiden kortere. Ulempen er selvfølgelig at tilpasningsmulighetene er færre, både når det gjelder behovene du som fremtidig beboer har, og de særegenhetene som finnes ved tomta og terrenget.
Kjøper du et ferdighus, vil produsenten som regel hjelpe deg med å reise huset, gjerne på en tomt som du kjøper sammen med huset. Skal du selv stå for byggingen, kan det fortsatt være lurt å knytte til seg et firma som kan ta ansvar for hele prosessen og garantere for sluttresultatet. En slik måte å organisere byggingen på kalles totalentreprise og firmaet som tar på seg jobben, som regel en tømrervirksomhet, kalles totalentreprenør.
Selv om en totalentreprenør ofte beregner et påslag når vedkommende formidler tjenester fra underentreprenører, kan det være penger å spare. For det første får totalentreprenøren ofte tjenestene rimeligere enn du selv ville gjort. For det andre har totalentreprenøren og underentreprenørene lang rutine i å samarbeide, noe som effektiviserer byggeprosessen. For deg som byggherre blir det dessuten langt mindre å passe på.
Mange tenker gjerne at de skal gjøre deler av arbeidet selv for å spare penger når de bygger hus. Det er viktig å ha et realistisk bilde av egen kompetanse og overskudd til å gjøre dette. I dag kreves mye fagkunnskap til de ulike operasjonene, og håndverkere ledet av en totalentreprenør vil som regel utføre alle deler av prosessen langt raskere enn man selv kan klare.
Før du leier inn håndverkere, bør du hente inn flere tilbud. Spesielt viktig er dette hvis du skal engasjere en totalentreprenør, slik som beskrevet ovenfor. Det er anbefalt å i første omgang ta kontakt med tre ulike firmaer og få tilbud fra alle tre.
Tre ulike tilbud får fram en variasjon i priser og vilkår og kan hjelpe deg å velge det som passer deg best. Ta jobben med å sammenligne tilbudene seriøst og se forbi totalsummen til hva som er inkludert i de ulike postene. Er du ikke fornøyd med tilbudene du har fått, kan du eventuelt gjennomføre en ny runde med enda flere tilbud. Men husk at pris bare er en av mange faktorer i valg av entreprenør. Les mer om dette i neste punkt.
Sørg for at alle aktører du engasjerer er seriøse. Et billig anbud hjelper deg lite den dagen firmaet bak går konkurs og forlater deg med halvferdig hus. Da løper kostnadene fort. Sjekk derfor både referanser og kredittverdighet hos aktørene du vurderer. Gå gjerne til brønnøysundregisteret og forsikre deg om at selskapet er registrert der, og at det jevnlig sender inn regnskaper.
Dyrt kan det også bli hvis håndverkerne som jobber for deg gjør jobben feil. Sørg for at de involverte firmaene har godkjenninger og sertifiseringer i orden. Er firmaet som bygger badet ditt, godkjent våtromsbedrift? Har elektrikeren fagbrev? Det finnes ulike godkjenninger og merkeordninger som skal trygge forbrukerne i slike spørsmål. Det går også an å bruke tjenester som spesialiserer seg på å forhåndssjekk og formidling av håndverkertjenester.
Her kommer et ganske kort råd: Kjøkkenet og badet er de dyreste rommene i et hus. Et godt sparetips er å nøye seg med ett av hvert rom. Suppler om nødvendig med separat toalett. Det burde holde for de fleste.
Ferdighus kommer ofte ferdig innredet. Velger du i stedet å få et hus tegnet for spesielt for deg, kan du fortsatt holde prisen nede ved å velge standardløsninger i innredningen. Plassbygde kjøkkenskap er for eksempel langt dyrere enn løsninger som kommer flatpakket fra en fabrikk. Garderobeløsninger fås i mange ulike utførelser og dimensjoner og er langt rimeligere enn noe du må få tegnet og satt opp av en snekker. Tenk på dette når du planlegger hvilke dimensjoner rommene i huset ditt skal ha. Gi rommene standard mål og utforming slik at ferdigløsningene kan få plass.
Elekrisk anlegg, ventilasjonssystem, røropplegg, oppvarming og belysning er alle kostbare investeringer knyttet til byggingen av en moderne enebolig. Her kan du spare penger på flere måter. For det første bør du sjekk hvilke løsninger du virkelig trenger. Ikke alle har bruk for alt. Deretter bør du undersøke priser hos ulike tilbydere. Men husk at også her er det to typer kostnader: Først det du betaler ved å installasjonen og dernest det løsningen koster på sikt. For eksempel kan fjernvarme eller varmepumpe være en dyr løsning her og nå, men gi deg lavere strømutgifter i årene som kommer.
Hvilke materialer du velger i konstruksjon og innredning, påvirker hvor dyrt huset blir. Her har man som regel ikke helt fritt spillerom. Til reisverk, tak og yttervegger har ofte ansvarlig entreprenør preferanser om ulike fabrikater. Preferansene styres av faglige kriterier. Ofte er det da lurest å la vedkommende også stå for anskaffelsene. Som bransjeaktør har entrprenører tilgang til rabatter hos byggevarehandlerne du som privatperson er avskåret fra.
De grunnleggende valgene har du imidlertid innflytelse på. Skal du ha murhus eller massivtre? Glass og stål eller betong? Her er det mulig å kutte kostnader, men husk at det som er billig her og nå, kan være dyrt på sikt. Du kan for eksempel velge om vegger skal reises i betong som er ganske dyrt, men vedlikeholdsfritt, eller i et billigere materiale som tre, der du må koste på maling eller beis med jevne mellomrom.
På innvendige flater har du som byggherre ganske stor påvirkningskraft og valgfrihet. Her kan du velge rimeligere standard og kvalitet for å spare penger. Du kan for eksempel velge laminat i stedet for parkett. Du kan også foreta innkjøp selv. Planlegger du godt, kan du benytte deg av kampanjer og gode tilbud hos byggevarekjedene. Sørg bare for å ha varene på plass i tide. Som byggherre ønsker du ikke å forsinke håndverkerne med uteblitte materialer. Husk også at du skal bo i huset lenge. La ikke kortsiktige besparelser på for eksempel veggbekledning eller himlingsplater gå utover trivselen og dine følelser for det huset du skal flytte inn i.
Et av de dyreste husene man kan bygge, er det som føles umoderne i samme øyeblikk som man flytter inn. Da går det ikke lang tid før man må gjøre endringer, og investeringene du akkurat har gjort, forsvinner ut av vinduet. Videre miljøvennlig er det heller ikke.
Når du innreder det nye huset bør du løfte blikket og se bort fra det som for øyeblikket er populært. Gå gjerne til historiske bilder og se hva slags stiltrekk og detaljer som har holdt seg aktuelle. Her kan museer, gamle blader og kanskje til og med gamle fotoalbumer være steder for inspirasjon. Kanskje er det også lurt å tenke relativt nøytralt om farger og heller piffe opp rommene med tekstiler som lettere kan skiftes ut enn kjøkkenfronter eller tapet.
En slik basisinnredning gir deg ikke bare større fleksibilitet for å bake inn skiftende stiler ettersom motebildet skifter. Det gir deg også et interiør som tåler at trendene skifter, og som også vil være lettere å selge på et senere tidspunkt
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg