Skal du i gang med å legge flatt tak? Det er mye man skal tenke på når det skal byttes tak. Å bygge flatt tak skiller seg fra å bygge andre tak, og krever spesialisert kunnskap. Selv om det flate taket blir mer og mer populært, er det langt fra alle entreprenører som har erfaring med dette. I denne artikkelen har vi satt sammen 10 gode tips, slik at du stiller bedre forberedt til ditt prosjekt.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Først og fremst bør du finne ut om flatt tak passer for ditt bygg. Flate tak har en helt annen konstruksjon enn for eksempel skråtak. Mens snø og regn lett sklir av skråtaket, kan det bli liggende på det flate taket og gjøre store skader dersom jobben ikke er riktig utført. Snø og regn varmes opp innenfra, smelter og skal videre av taket gjennom indre nedløp. Dersom du ikke allerede har flatt tak, må du huske på at å legge indre nedløp kan føre til et mer omfattende prosjekt. Du kan forhøre deg med en arkitekt for å finne ut om flatt tak lar seg gjennomføre på din bolig.
Det lønner seg å sette opp et romslig budsjett før man ber om befaring og tilbud fra entreprenørene. Et takskifte er et kostbart prosjekt, og hvis ikke egenkapitalen er på plass, bør du sjekke med banken om og hvor mye du eventuelt kan låne. Her må du også tenke langsiktig. Et lån kan påvirke økonomien i mange år fremover. Dette bør du ta med i betraktningen når du setter opp budsjettet.
Husk at det kan dukke opp uventede kostnader. Et godt tips er å legge inn rom for dette i budsjettet.
Før prosjektet begynner, er det lurt å sjekke taket nøye, spesielt innvendig. Dersom du for eksempel ser råteskader, bør du informere entreprenøren om dette. Selv om entreprenøren også sjekker taket grundig, kan du slippe unna store og kostbare overraskelser når tilbudet kommer etter befaring. Det er også lettere både for deg og entreprenøren hvis dere begge har en idé om hva som må gjøres.
For flate tak er kvaliteten svært viktig. Taket skal gjerne holde i 20 til 30 år, forutsatt at kvaliteten er god og at man vedlikeholder det godt. Vi anbefaler å velge kvalitet fremfor lav pris. Dette vil du spare på i lengden, ettersom du slipper å måtte skifte ut materialene like ofte.
Likevel finnes det noe å spare på materialene. Et godt tips er å la entreprenøren stå for innkjøpene. Småkjøp gir som regel ingen eller svært liten rabatt, mens større kjøp ofte gir større rabatt. Entreprenørene har som regel gode avtaler med forhandlere de kjenner til, og vil i de aller fleste tilfeller få et bedre tilbud.
Selv om mange tror at tak må legges om sommeren, kan du faktisk spare en god del på å legge det om vinteren. Dette er som regel lavsesong for entreprenørene, så her er det mulig å få en billigere avtale enn i høysesongen. Vinteren er gjerne tørrere enn sommerhalvåret, så det vil egne seg godt for arbeidene.
Enova gir støtte til enkelte tiltak som gjør boligen mer miljøvennlig. Å bytte tak kvalifiserer imidlertid ikke ofte til slik støtte med mindre det er en del av et større prosjekt. Det kan uansett være verdt å kontakte Enova for å finne ut hva som skal til for at prosjektet kvalifiseres.
Flate tak blir stadig mer populært i Norge. Likevel er det fortsatt mange entreprenører uten særlig erfaring med flate tak. Det kreves spesialisering for å legge flate tak på grundig vis. Sjekk entreprenørenes bakgrunn før du velger hvem du skal hente inn tilbud fra. Det anbefales å sjekke om de har eventuelle godkjenninger og sertifiseringer. Selv om de fleste slike er frivillige, viser det at de har tatt bryet med å få de i orden. For flate tak er for eksempel Sentral Godkjenning, Taktekking, Tiltaksklasse 2 en relevant godkjenning. Direktoratet for byggkvalitet gir slik sentral godkjenning.
Det lønner seg også å sjekke referanser. Dersom entreprenørene har gjort gode jobber tidligere, vil de som regel passe på å få gode referanser. Dette gir deg en ekstra trygghet. Dersom entreprenøren ikke har en eneste referanse, kan det hende at de faktisk ikke har erfaringen de angir.
Det er anbefalt å hente inn tre tilbud. Dette vil gi deg et bilde av hva som er en markedsriktig pris. Skulle du føle deg usikker underveis, eller ikke være helt fornøyd med tilbudene du har fått, er det ingenting i veien for å hente inn tre nye tilbud. Husk at jo flere tilbud du får, desto mer jobb er det for deg når du skal gå gjennom og sammenligne alle tilbudene.
Når du går gjennom tilbudene, lønner det seg å se nøye på alle de ulike punktene og sammenligne hva de ulike entreprenørene kan tilby. Her får du noen tips til hva som er viktig å se etter når du sammenligner tilbudene:
Selv om det ikke er så mye du kan bidra med underveis i prosjektet, er det lurt å følge opp fremdriften. Dukker det opp spørsmål eller uventede problemer underveis, kan disse bli tatt tak i umiddelbart i stedet for at entreprenøren står fast i vente på byggherren. Dersom du er engasjert i prosjektet, vil du hele tiden kunne følge med på eventuelle forsinkelser.
På sluttefaringen skal du sammen med entreprenøren se over alle arbeider som er utført. Formålet med en sluttbefaring, er å se til at alt er i tråd med kontrakten, og at det er utført på tilfredsstillende vis. Du vil få kontrakt med vedlegg og fakturaer til slutt. Her er et godt tips å sjekke at alt samsvarer med det som var først avtalt.
Et siste tips er å vedlikeholde taket godt. På denne måten varer taket lenger. Dette kan du spare mye på i lengden. Fjern blader og snø, rengjør taket jevnlig, og utfør småreparasjoner når det er nødvendig. Skulle det være noe større problemer, anbefales det å kontakte en fagperson, eventuelt entreprenøren som la taket, og få dette utbedret så snart som mulig. Det er mye bedre med små kostnader over 30 år enn en stor kostnad hvert 20. år.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg