Skal du bytte taket, men er usikker på hvilke taktekke som egner best til din bolig og din økonomi? Det finnes mange typer taktekker, og hva som passer best for akkurat deg og din situasjon vil avhenge av flere faktorer. I denne artikkelen går vi gjennom de praktiske forskjellene på takstein og takplater, som er to av de mest populære alternativene. Vi tar også for oss ulike fordeler og ulemper ved disse to typene takkledning.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
For å finne ut om taket på din bolig bør byttes bør du få gjennomført en taksjekk. Dette gjøres for eksempel ved at en entreprenør kommer på befaring. Har man erfaring fra bygg kan det være mulig å gjøre dette selv, men det er lett å overse mangler som over tid kan gi store skader på boligen. Det anbefales å sjekke taket med jevne mellomrom etter at det er blitt 20 år. I en taksjekk vil entreprenør kontrollere en del ulike punkter. Han eller hun sjekker tilstanden til tekkingen langs piper og andre sammenføyninger. Tilstanden til takrenner, nedløp og ventilasjonshetter vil også bli kontrollert. Man ser også etter skader, sprekker og sår generelt i tekkingen. Andre skader som kan ha oppstått er rust eller sprekker i takfot, pipebeslag og vindskier. Luftingen i mønet må også kontrolleres. Dersom det finnes mangler på et eller flere av disse områdene kan det være lurt å bytte tak.
Takstein er laget av tegl eller betong og legges enkeltvis, og delvis overlappende over hele takflaten. Dette er en tung type taktekke som kreves en viss bæreevne i boligens konstruksjon. Takstein i betong kan veie hele 50 kg per kvadratmeter takflate. Takstein finnes i en rekke ulike utførelser og du kan få både krummede og flate takstein. Det finnes også et bredt utvalg farger og overflatebehandling. Takstein er et populært og tradisjonsrikt alternativ, og med det vide estetiske utvalget kan takstein tilpasses mange ulike boliger.
Takstein i betong er som regel noe rimeligere enn et teglsteinstak. Det er også visse kvalitetsforskjeller. I lengden lønner det seg sjeldent å velge blant de aller rimeligste materialene. Dette gjelder både for tak i betong og tegl. Et teglsteinstak i god kvalitet lagt av dyktige håndverkere kan vare i over hele 60 til 80 år. Varigheten på et tak i betongstein er noe lavere, og dersom jobben er utført i høy kvalitet vil taket vare et sted mellom 40 og 60 år.
uansett hvilken type takstein man velger bør man påregne noe vedlikehold. Det er anbefalt å spyle taket en gang i året for å forhindre vekst av mose, mugg og andre organiske materialer som kan føre til skader. Les videre for å se hvilke begrensninger det finnes for takstein og hvorvidt dette er et egnet tekke for ditt tak.
Takplater er i likhet med takstein en allsidig type kledning med mange ulike estetiske uttrykk. Det finnes til og med takplater som er laget for å etterligne uttrykket til takstein. I tillegg finnes det takplater som er flate og det finnes såkalt korrugerte, eller altså bølgete takplater. Takplater finnes i både sink, kobber, stål og aluminium. Det finnes også mulighet for både lakket og ubehandlet overflate, eller overflate i granulat. Takplater er et lett tekke og egner seg derfor for de aller fleste boliger, uavhengig av tidligere kledning. Sink og kobber er riktignok en del tyngre enn aluminium og stål. Kobberplater er den mest kostbare typen takplater, men har også mange fordeler. Den krever blant annet ikke noe vedlikehold og varer i minst 60 år. Kobber er også en favoritt på grunn av de estetiske kvalitetene.
Det finnes visse begrensninger ved begge løsninger. En viktig faktor er boligens bæreevne. Som nevnt er takstein et tungt kledningsmateriale, mens takplater veier lite. Dersom din bolig ikke har takstein fra før kan det hende den bærende konstruksjonen ikke er sterk nok til å bære vekten av taksteinen. I slike tilfeller må du enten velge et annet materiale eller få utført arbeider for å forsterke takets bæreevne. Dette kan bli en kostbar affære, men det lar seg likevel gjennomføre i de fleste hjem. Her er det altså et kostnadsspørsmål du må ta stilling til.
Både takstein og takplater er slitesterke materialer som egner seg godt for Norske værharde forhold. Likevel gjør vær og vind at helningsgraden på taket ditt må tas hensyn til i avgjørelsen. Takstein i tegn skal ikke legges på boliger med mindre enn 22 grader helning. Er boligen svært lite værutsatt kan teglstein benyttes helt ned på tak med 18 grader helning. Betongstein kan legges på noe flatere tak og nedre grense her er på 15 grader. Har du et enda flatere tak enn dette kan det hende takplater er det best egnede materialet. Korrugerte takplater kan legges på med en helning på så lite som 10 grader, mens takplater utformet som takstein kan legges på tak med minste helningsgrad på 15. Flate tak må konstrueres på en annen måte, som såkalte kompakttak, og her finnes det andre regler og andre materialkrav.
For å finne ut hva som egner seg best rent konstruksjonsmessig for din bolig bør du hente inn et håndverkerfirma på befaring. I tillegg til sjekk av takets tilstand kan de også gi råd om hvilken kledning som egner seg best i ditt tilfelle. Når du har funnet ut av hvilke begrensninger konstruksjonen av din bolig legger, er det din økonomi og dine estetiske preferanser som vil avgjøre hva som egner seg best.
For å få et innblikk i hva som finnes av farger, stiler og utførelser kan det være lurt å ta en titt i ulike byggevarehus eller lete på nett. For å få oversikt over budsjettet ditt bør du gå i banken tidlig. Slik unngår du å bli skuffet hvis du oppdager at du ikke har råd til de materialene du hadde sett for deg.
Det tar ofte noe kortere tid å legge takplater enn takstein. Likevel finnes det flere faktorer som i begge tilfeller kan drive tidsbruken opp og ned. For takstein ser man at det gjerne tar noe mer tid å legge teglstein i forhold til stein i betong. Det tar ofte også noe mer tid å legge takplater i sink og kobber enn i stål og aluminium. I tillegg kan man ikke utføre arbeider i sink i vinterhalvåret. Normalt tar det mellom 3 og 5 uker med en full takomlegging på en enebolig.
Generelt bør man alltid sette av noe mer tid til prosjektet enn det som originalt er anslått. Når man fjerner det eksisterende taket kan det hende man oppdager råte, og isåfall må dette utbedres som vil ta ekstra tid.
Konstruksjonen av ditt tak vil også påvirke tidsbruk, generelt ser man at tak med store flater og flatere tak tar kortere tid enn bratte tak med mange vinkler, kroker og kanter. Dette skyldes at håndverkerne her må tilpasse taksteinen eller platene til vinklene, som tar ekstra tid.
For svært mange tiltakshavere er kostnadene en viktig faktor i valg av nytt tak. Her finnes det visse forskjeller på takstein og takplater. Ifølge prisdata fra anbudstjensten Byggstart.no, ligger et gjennomsnittlig nytt tak med takstein på rundt 2.300 kroner per kvadratmeter takflate. Samme gjennomsnittssum for et taktekke av takplater kommer på cirka 2.000 kroner per kvadratmeter takflate. I nedre del av prissjiktet finnes det prosjekter som kommer ned i 1.500 og 1.700 kroner per kvm takflate for henholdsvis takplater og takstein. Det finnes også prosjekter der kvadratmeterprisen blir betydelig dyrere, dersom det er krevende forhold på byggeplassen eller svært eksklusive materialer. I øvre del av prissjiktet ser vi prosjekter som kommer opp i 3.500 kroner per kvadratmeter for takstein og 3.200 kroner per kvadratmeter for takplater. Kobberplater kan også bli dyrere enn dette.
For takplater er det sink og kobber som er de mest kostbare materialene. For takstein er det de tradisjonelle og håndlagede teglsteinene som kan drive prosjektkostnadene opp. Dersom du ønsker å holde prisene nede lønner det seg derfor kanskje å unngå disse produktene. Det kan også være lurt å holde utkikk etter kampanjer og tilbud for å finne kvalitetsmaterialer til overkommelige priser. Spør gjerne entreprenøren om firmaet har avtaler med visse leverandører eller varehus. Det lønner seg som regel å kjøpe byggevarer gjennom entreprenørfirmaet fordi de har rabattavtaler og ofte også kvantumsrabatter du ikke får som privatperson.
Kompleksiteten på arbeidet vil også ha stor innvirkning på prisen. Har taket mange vinkler blir det ofte mer tidkrevende å bytte taket, noe som også vil koste mer. Adkomsten til byggeplassen vil også påvirke både pris og tidsbruk. For at ditt prosjekt skal havne i nedre del av prissjiktet bør adkomsten til byggeplassen være lett og det bør ikke være en spesielt kompleks konstruksjon.
Husk å alltid ha en buffer i budsjettet for uforutsette kostnader. Dersom man oppdager at ditt prosjekt krever utbedring av råteskader vil ikke dette bare ta mer tid, det vil også føre til ekstra utgifter. Et nytt tak i høy kvalitet kan heve verdien av boligen, blant annet fordi nye kjøpere kan være sikre på at taket ikke krever vedlikehold på svært lang tid. I tillegg kan et nytt tak gi boligen et visuelt løft, for eksempel er takplater i kobber svært ettertraktet og av mange regnet som den fineste typen takkledning på markedet.
I mange tilfeller er takstein og takplater like godt egnet, sett fra et konstruksjonsperspektiv. Unntaket vil kunne være at takstein er for tungt og krever utbedring av bærende konstruksjon. Begge typer kledning kommer også i et bredt spekter av farger, former og overflater. Det kan derfor hende begge typer passer godt til din bolig estetisk og det er din egen smak og preferanse som blir avgjørende. I tillegg kommer den økonomiske faktoren. Generelt er takplatene noe billigere enn takstein, med unntak av kobbertak. Av takstein er betongstein noe billigere enn tegl.
Er du i tvil, eller ønsker hjelp til den estetiske avgjørelsen er det mulig å ta kontakt med en arkitekt for å få råd til hvilke materialer som vil kunne gi boligen din et visuelt løft. Det kan også være lurt å ta en vurdering på hvorvidt du ønsker å utføre andre arbeider på taket når du først er i gang. For eksempel er det mange som ønsker å få bygget arker, utføre et påbygg eller takløft eller kanskje heve boligen med en etasje når taket likevel skal skiftes.
Har du bestemt deg for hvilken kledning du vil ha, eller ønsker du befaring og taksjekk, [klikke her] for å få hjelp til å komme i gang med anbudsprosessen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg