Skal du legge nytt tak? Om det er lenge siden man har lagt på nytt tak, eller om man merker at det forekommer skader, lekkasje eller råte i taket, er det lurt å sette inn nytt tak relativt fort. Man kan spare mye penger ved å komme problemene i forkjøpet. Et nytt tak har lang levetid, og utgjør som regel en god investering på sikt. I denne artikkelen vil du finne nyttige tips til hva du bør huske på når du skal i gang med å legge nytt tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
For at prosjektet skal bli realisert, er det først og fremst nødvendig at man har nok økonomiske midler til rådighet. Derfor er det nødvendig at man setter opp et budsjett på forhånd. Denne skal inneholde en budsjettramme (maksbeløp av hva man kan bruke) og en plan for finansieringen. Man skiller som regel mellom fire ulike finansieringsmåter ved et prosjekt av denne størrelsen:
For å finne ut av hvilken finansieringsmåte som er mest lønnsomt å benytte seg av, kan det være lurt å forhøre seg med banken.
Å starte planleggingsfasen tidlig er nøkkelen til et vellykket prosjekt. Før man tar kontakt med fagfolk, bør man vite hva formålet med prosjektet er, hva slags utseende man ønsker på taket, og hvilke materialer man vil benytte seg av. Er man usikker på hvordan man ønsker at boligen skal se ut, kan det være en fordel å engasjere en arkitekt. Denne personen kan gi nyttige tips til hva som vil se bra ut, og hva som er godt egnet din bolig.
Om man kun skal legge på nytt tak, er det normalt ikke nødvendig med godkjenning fra kommunen. Dersom man planlegger å gjøre andre tiltak i sammenheng med taket, kan dette føre til at en godkjenning er nødvendig. Dette gjelder blant annet om man skal endre husets fasade, eller bygge takopplett, arker eller karnapper i forbindelse med prosjektet. Er du usikker kan du kontakte plan-og bygningsetaten i din kommune.
Det finnes ulike typer tak man kan benytte seg av. I Norge er det mest vanlig å bruke skråtak, ettersom dette er godt egnet for det nordiske klimaet. Skråtak kommer i mange ulike varianter. De mest brukte typene i Norge er saltak, valmtak, mansardtak, og pulttak.
Det er vanligst å benytte seg av samme taktype som boligen allerede har, når man skal legge nytt tak. Ønsker man å skifte taktype for å endre utseendet på boligen, vil dette gjøre prosjektet mer kostbart
I Norge er det normalt å benytte seg av disse taktekkene:
Dette er faktorer man bør overveie når man skal velge taktekke:
Om du er usikker på hvilket taktekke som er best egnet til din bolig, kan det være lurt å komme frem til en løsning sammen med din entreprenør. Det er en fordel å ha en formening om hvordan du ønsker at taket skal se ut, og at du har et klart budsjett som sier hvor mye penger du har til rådighet.
Det er flere tiltak du kan gjøre for at prosjektet lander innenfor din budsjettplan. Under vil du se forbehold du kan ta for å spare penger:
For at prosjektet skal bli vellykket, er man avhengig av å engasjere dyktige entreprenører til prosjektet. Da bør man se etter håndverkere som har godkjenninger i orden, har gode referanser fra tidligere byggherrer, har god økonomi, og god erfaring med å legge nytt tak. Siden det finnes mange useriøse aktører i markedet, er det viktig å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på forhånd.
Husk også at flinke fagfolk ofte er fullbooket lang tid i forveien. Derfor er det lurt å ha god tålmodighet når man skal engasjere en entreprenør. Det er bedre å bruke litt tid på å få på plass en dyktig entreprenør, enn å engasjere ukvalifiserte håndverkere til prosjektet.
Det er viktig at materialer er på plass før byggeprosjektet skal starte. Derfor er det anbefalt at man bestiller materialer tidlig, og planlegger ekstra tid for levering. Når det gjelder materialer til taket, er det som regel entreprenøren som står ansvarlig for innkjøpet. De har god kompetanse til å kjøpe inn materiale, og vet hvilken kvalitet og mengde som som er nødvendig for prosjektet.
Jo tidligere man vet hvilke taktype og taktekke man ønsker, desto lettere er det for entreprenøren å planlegge prosjektet. Sett gjerne opp en sjekkliste før du engasjere håndverkere til prosjektet.
Oppretthold god kommunikasjon med din entreprenør
For å få gjennomført et vellykket prosjekt med et sluttresultat som tilsvarer dine ønsker, bør du opprettholde god kommunikasjon med entreprenøren gjennom hele byggeprosessen. Det er også en mulighet å legge inn faste møtepunkter i kontrakten. På den måten vil det være lettere for begge parter å sette av tid til å diskutere prosjektet.
Når entreprenøren melder at det nye taket er satt opp, er det viktig at man gjennomfører en sluttbefaring. Noen byggherrer velger å engasjere en ekstern fagkyndig til å gå gjennom hele prosjektet for å se at alt er blitt utført på en riktig måte. Hvis denne personen oppdage feil eller mangler, er det viktig å få fikset opp i dette med en gang.
Det er normalt at byggherren holder igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet til godkjenningen er fullført. Dette er for å forsikre byggherren dersom noe blir oppdaget i etterkant. Når alt er godkjent, gir man siste del av beløpet til entreprenøren.
Man skal alltid få tilsendt en ferdigdokumentasjon når et prosjekt er ferdig. Dette er svært viktig for byggherren, slik at man kan vise til oppgavene som er gjennomført og håndverkerne som er blitt inkludert i de ulike fagområdene.
Denne dokumentasjonen vil være din form for garanti, enten man skal få en verdivurdering av boligen, planlegger å videreselge boligen, eller man er i kontakt med sitt forsikringsfirma. Har man ikke ferdigdokumentasjon, kan man ikke bevise endringene som er blitt gjort.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg