Skal du i gang med å bygge ut loft? Dersom du ønsker mer plass i boligen din, kan dette være en god idé. Når man gjør loftet om til et oppholdsrom, får man mange muligheter. Man kan bygge et hobbyrom, en ny stue eller få inn et nytt soverom. De aller fleste boliger øker betraktelig i verdi etter man har gjennomført prosjektet. Å bygge ut loftet kan således øke både bokvaliteten og salgsverdien til boligen. I denne artikkelen har vi samlet 7 gode råd, slik at du enklere kan få gjennomført et vellykket loftprosjekt.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
God planlegging er avgjørende for å oppnå et vellykket prosjekt. Byggherrer som planlegger godt, ender vanligvis med et resultat som samsvarer med deres ønsker og behov. Her er tips til hvordan du bør gå frem når du skal planlegge ditt prosjekt:
En annen del av planleggingen bør være å sette et budsjett for prosjektet. På den måten vil man vite at man har rådighet til å utføre det man planlegger. Når man skal sette opp budsjettet, er det lurt å tenke på følgende:
Når man skal gjøre om loftet til et oppholdsrom, er det flere krav som må innfris. Merk at kravene avhenger av om du skal bygge en helt ny separat leilighet på loftet, eller om man planlegger å innlemme loftsareal i underliggende boenhet. Det siste er langt mindre kostbart og følger med mindre krav fra Plan og bygningsetaten. Under er noen av kravene som uansett vil gjelde for å få godkjent oppholdsrom:
Om du er usikker på hva som kreves for at loftet skal bli godkjent, kan du ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i din kommune. De kan svare på spørsmål vedrørende ditt prosjekt.
For å øke sjansen for at man engasjerer dyktige og kompetente håndverkere, er det anbefalt at man henter inn tilbud fra tre forskjellige aktører. Slik vil man få en bedre forståelse for hva som er en fornuftig pris, samtidig som det er enkelt å holde oversikten over de ulike pristilbudene.
Uansett hvor mange tilbud man får inn, er det viktig at man setter av god tid til å vurdere dem nøye opp mot hverandre. Dette er for å forsikre at man velger entreprenøren som egner seg best. Når man skal sammenligne tilbudene, er det viktig å se etter følgende:
Det er anbefalt å skrive under på en skriftlig kontrakt før prosjektet settes i gang. Det er viktig at begge parter skriver under på denne kontrakten. Det kan være lurt å be om å få innført en fremdriftsplan og faste møtepunkter inn i kontrakten.
En fremdriftsplan beskriver når de forskjellige arbeidsoppgavene skal starte, og når de skal være utført. En fremdriftsplan vil gjøre det enklere for deg som byggherre å følge med på prosjektet og forsikre at det blir gjennomført på en effektiv måte. Sett gjerne opp møtepunktene i henhold til fremdriftsplanen. Møtepunktene er en ypperlig måte for deg å diskutere prosjektet sammen med entreprenøren. Her kan man utveksle tips og ideer, og diskutere ulike løsninger.
Byggherrer som er flinke til å følge opp prosjektet underveis, ender ofte opp med å være svært fornøyd med sitt prosjekt. Her kommer noen tips til hvordan du bør opptre underveis i prosjektperioden:
Det kan være lett å ta på seg mer tar på seg mer egeninnsats enn man har tid eller kompetanse til. Dette fører ofte til at prosjektperioden blir forlenget, ettersom man ikke får utført sine oppgaver i tide. Om man har utført noen oppgaver på feil vis, kan det fort bli dyrt å rette opp i dette.
Ønsker du å utføre deler av prosjektet selv, er det lurt å komme til en enighet sammen med entreprenøren på forhånd. Spør hva som kan være fordelaktig og hva som er unødvendig bruk av din tid.
Når prosjektet er utført, er det viktig at man tar en sluttbefaring. Her bør man ta med seg en ekstern fagkyndig og gå gjennom alle arbeidsoppgavene for å forsikre at de har blitt utført på forsvarlig vis. Husk at det kan være vanskelig å oppdage feil eller mangler dersom man ikke har tilstrekkelig med kompetanse.
Det er normalt å holde tilbake rundt 10% av kontraktsbeløpet frem til sluttbefaringen er godkjent. Dersom man finner feil under befaringen, er det viktig å få ordnet opp i dette med en gang.
Som en garanti, er det viktig at du får tilsendt noen dokumenter i etterkant av prosjektet. Dette gjelder blant annet:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg