Mange boligeiere ønsker å bygge på en etasje i hjemmet for å få mer plass å boltre seg på. Noen kan ønske seg mer lagringsplass, mens andre kan ønske seg en TV-stue på loftet. Uansett hva en skal bruke den nye etasjen til, er det mye en må tenke på. I denne artikkelen gir vi deg ekspertenes 10 råd som du bør følge når du skal bygge på en etasje.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Nøkkelen til et vellykket prosjekt er gode forberedelser. I forberedelsesfasen finner du ut hvordan den nye etasjen skal se ut og hvordan arbeidet skal gjennomføres. Til å begynne med må du gå på leting etter inspirasjon for å finne ut hvordan den nye etasjen din skal se ut. Mange synes dette er en spennende del av prosjektet. For å finne inspirasjon kan du sjekke ut ulike kataloger, søke på google etter inspirasjonsartikler, blogger og instagram-kontoer dedikert til interiør- og byggeprosjekter, eller du kan besøke byggevareleverandører eller møbelforretninger for å se om du kan finne gode løsninger som du kan like. Det er særdeles viktig at den nye etasjen blir slik du ønsker, da du sannsynligvis skal bo i den i lang tid fremover. Noen vil også bygge på huset for å øke verdien på boligen ved et fremtidig salg. I så fall kan det lønne seg å velge en mer nøytral stil som flesteparten av fremtidige kjøpere liker.
Du må også finne ut hva som lar seg gjøre og hva som ikke lar seg gjøre. Noen løsninger er vil være lett å gjennomføre, mens andre kanskje ikke er gjennomførbare i det hele tatt. Derfor anbefales det å rådføre seg med fagfolk, som for eksempel en arkitekt. En arkitekt har nyttig kompetanse og erfaring, og vil ofte vite hva som er gjennomførbart. I tillegg vil de kunne komme med gode tips og triks til løsninger som du kanskje ikke hadde tenkt på selv.
Når en skal i gang med byggeprosjekter bør en alltid ta seg god tid til å finne ut hva du har lov til å gjøre, og hva som eventuelt ikke er lov. For mange byggeprosjekter kreves det dessuten at en søker byggetillatelse hos kommunen i forkant. Når det gjelder å bygge på en etasje, er det viktig å skille mellom to begreper; påbygg og tilbygg. Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnareal, mens et påbygg er en utvidelse i høyden, noe som ofte vil føre til at en må forsterke den nåværende bærekonstruksjonen. Når en skal bygge en ny etasje, så snakker vi altså om et påbygg.
Det å bygge på en etasje er alltid søknadspliktig og du vil trenge en ansvarlig søker som kan ta seg av søkeprosessen. Dette er som regel en arkitekt. Det finnes en rekke forskrifter og krav som en må forholde seg til når en bygger på en ny etasje, og reglene kan variere fra kommune til kommune. For å finne ut hvilke regler som gjelder der du bor, kan du kontakte kommunen eller rådføre deg med en arkitekt. Du må uansett ha en arkitekt eller en annen fagperson til å gjennomføre selve søkeprosessen.
I følge markedsplassen byggstart.no, koster det i gjennomsnitt 35.000 kroner per kvadratmeter for å bygge på en etasje. Dette er imidlertid kun et gjennomsnitt som er basert på flere forskjellige byggeprosjekter, og prisene kan i stor grad variere avhengige av ulike faktorer. Rimeligere prosjekter kan koste ned mot 29.000 kroner per kvadratmeter, mens andre kan koste opp i mot 47.000 kroner per kvadratmeter.
Det å bygge en ny etasje koster naturligvis mye penger, og det lønner seg derfor å sjekke ut alle muligheter for å spare der en kan. For eksempel bør du vurdere hvorvidt det er nødvendig å ha kjøkken og bad i den nye etasjen. Kjøkken og bad er gjerne de dyreste rommene i boligen, og de vil bidra til å øke totalkostandene betydelig. I tillegg vil valget ditt av entreprenør og standard på materialer ha sin påvirkning på prisen. En bør ikke velge de aller rimeligste alternativene for å spare penger dersom det går på bekostning av kvaliteten på den nye etasjen, men hvis en er på utkikk, kan en fort finne god standard til en rimelig penge. Eksempelvis kan du undersøke gode tilbud og kampanjer, eller du kan ta i bruk gode rabatter dersom du kjøper inn en større mengde materialer i én stor ordre.
For å unngå ubehagelige overraskelser, bør du sette opp et detaljert budsjett på forhånd. Husk å legge inn en egen post i budsjett som er forbeholdt uforutsette utgifter. Posten for uforutsette utgifter bør helst ligge på rundt 20% av totalkostnadene. På den måten unngår du at prosjektet må midlertidig stanses som følge av kostnader som du kanskje ikke har tenkt på.
Hvis du skal ta opp lån til å finansiere prosjektet, bør du rådføre deg med banken på et tidlig tidspunkt. Foruten det å betale av egne midler, finnes det gode muligheter for lån til ulike byggeprosjekter. Dersom du allerede har boliglån, kan en oppnå rimelige renter ved å øke boliglånet eller å ta et flexilån. I noen tilfeller kan byggelån være aktuelt, mens et forbrukslån vil kunne gi mer frihet på tross av høyere renter. For å finne ut hvilket alternativ som egner seg mest i din situasjon, bør du rådføre deg med banken din.
Før du legger prosjektet ditt ut på anbud, må du lage en detaljert prosjektbeskrivelse. På den måten unngår du dessuten at det oppstår misforståelser mellom deg og entreprenør underveis i arbeidene, og det vil bidra til at du får mer nøyaktige pristilbud dersom entreprenørene vet nøyaktig hva slags arbeid som må gjennomføres.
I samarbeid med entreprenøren bør dere planlegge for en rekke praktiske forhold. For eksempel bør du opplyse entreprenøren på forhånd dersom du har tenkt til å utføre en del av prosjektet selv. Bli også enig om hvordan dere eventuelt skal håndtere forsinkelser eller endringer som skulle oppstå underveis, og hvilke konsekvenser dette skal ha for prisen. Det er også lurt å legge en fremdriftsplan i samarbeid med entreprenøren, hvor en lister opp diverse milepæler i prosjektet og tidspunkt for når de skal være gjennomført. På den måten unngår du at eventuelle forsinkelser kommer som en overraskelse.
Når du legger prosjektet ut på anbud, lønner det seg å hente inn flere tilbud. Minst tre stk. På den måten sørger du for at det er tilstrekkelig konkurranse om prosjektet ditt, noe som kan bidra til å presse prisen ned. Hvis du ikke får noen tilbud som du kan si deg fornøyd med, kan du hente inn flere. Pass imidlertid på å ikke hente inn alt for mange tilbud, da det gjerne blir uoversiktlig for både deg og entreprenør. Dessuten er det greit å ha i bakhode at det er kostbart for entreprenører å dra på befaring for å prise prosjekter. Kjenner man godt til entreprenørene som gir tilbud, er det ofte nok med to stk.
Når du har mottatt tilstrekkelig antall tilbud, må du foreta en grundig sammenligning for å hjelpe deg å ta et godt valg. En feil mange gjør er å bare se på totalprisen og deretter gjøre et valg. For å sikre deg at tilbudene sammenlignes på riktig grunnlag, må kryssjekke hver eneste post i tilbudene. Sjekk om entreprenørene har inkludert de samme postene. Dette er ikke alltid tilfelle. Noen ganger kan ulike entreprenører ha ulik forståelse av prosjektet ditt, noe som i stor grad kommer an på hvor god prosjektbeskrivelse du har skrevet. Hvis prisene varierer i svært stor grad, er det sannsynlig at de har ulike forståelse av prosjektet, og du bør i så fall ta kontakt med dem for å klare opp i eventuelle misforståelser.
Sjekk hva som er spesifisert og hva som er definert som tillegg. Er prisene definert som fastpris, estimat eller uforpliktende kalkyle? Dette bør du vite før du gjør et valg. Husk også at håndverkertjenesteloven kun tillater at prisen varierer opptil 15% når prisen er definert som et estimat. Dessuten bør du se om entreprenørene har tatt noen forbehold i tilbudene sine.
Etter at du har fått en god oversikt over tilbudene, må du velge hvilken entreprenør du ønsker å engasjere til å bygge den nye etasjen. Husk at prisen bare er én faktor som er viktig når du skal gjøre et valg. Minst like viktig er det at entreprenøren har riktig kompetanse og erfaring til å gjennomføre prosjektet. For å finne ut hvilken entreprenør som er den rette, er det mye du kan gjøre. Et tips er å be entreprenørene om referanse fra lignende arbeid. På den måten kan du ringe tidligere kunder for å høre om deres opplevelser. Ikke være redd for å spørre om noe kunne vært bedre.
Det kan også lønne seg å sjekke om bedriftene har ulike godkjenninger. Sertifiserings- og godkjenningsordninger for håndverkere er ikke obligatorisk i Norge, men de er likevel en god indikator på seriøsitet. Finn ut om bedriften er en mesterbedrift. En mesterbedrift er en bedrift som ansetter fagfolk med mesterbrev. Sjekk også om bedriften har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Denne godkjenningen gis til bedrifter som har gode kvalitetssikringsrutiner, som ansetter fagfolk med riktig kompetanse og som betaler skatter og avgifter.
Til slutt kan det være lurt å sjekke om bedriften har en sunn økonomi. Dersom bedriften skulle gå konkurs underveis i arbeidet eller i garantiperioden, kan det fort få uheldige konsekvenser for deg.
Når prosjektet er gjennomført må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren for å se til at den nye etasjen ble slik du ønsket. Her må en være på utkikk for feil og mangler slik at disse eventuelt kan bli utbedret med en gang. På sluttbefaringen er det vanlig å ta med en uavhengig fagperson, for eksempel en takstmann, som kan se arbeidet med nøytrale øyne.
Til slutt skal du få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon. Denne dokumentasjonen må du ta vare på da du vil trenge den i forbindelse med salg og forsikring av boligen. Ferdigdokumentasjonen inneholder detaljert informasjon om arbeidet som er utført og materialene som er bruk.
Dersom du har bygd bad, skal du få tilsendt FDV-dokumentasjon, og elektriker skal gi deg en samsvarserklæring som dokumenterer at det elektriske opplegget lever opp til kravene i regelverket.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg