Skal du bygge tilbygg på hytta? Det er mange som ønsker seg større boltreplass på hytta. Da kan et tilbygg være en god løsning. I denne artikkelen kan du få nyttige tips til hvordan du kan spare penger, og hvilke forberedelser du bør gjøre før du kontakter fagfolk.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Grundige forberedelser vil legge et godt grunnlag for resten av prosjektet. Det er lurt å få utført en befaring på et tidlig tidspunkt. Det er nemlig ikke alle hytter som egner seg for å bygges ut. I noen tilfeller vil det egne seg best å bygge ut i høyden (påbygg), mens det andre ganger vil lønne seg å bygge i bredden (tilbygg). Det er viktig å kartlegge hva slags form for utbygging som vil egne seg på din hytte.
Det er også lurt å kartlegge grunnforholdene på hyttetomten. Dersom hytta står på fjellgrunn, må man ofte sprenge og pigge. Siden sprenging av fjell ofte utgjør en betydelig del av totalkostnadene, må en da regne med at prisen øker betraktelig. Det er imidlertid ikke alltid slik at man på forhånd vet hvilke grunnforhold man har med å gjøre, og man bør da gjøre litt undersøkelser for å finne ut hva som skjuler seg under bakken. En geoteknisk undersøkelse kan gi deg svarene du trenger. Det er imidlertid kostbart å gjennomføre geotekniske undersøkelser, så du bør derfor forhøre deg med kommunen eller tidligere utbyggere først, for å finne ut om det er gjennomført en geoteknisk undersøkelse av området på et tidligere tidspunkt.
Du må også være forberedt på at prosjektet kan ta tid, avhengig av hvor omfattende byggeprosjektet er. For mindre tilbygg på rundt 50 kvm, må en regne med at det tar omtrent 12 til 17 uker å gjennomføre. Snakker vi derimot om et stort tilbygg på 200 kvm, kan prosjektet ta helt opp i mot 40-50 uker før tilbygget står klart. Sørg for at du har tiden som trengs, slik at du unngår unødvendige utsettelser.
Når du skal bygge tilbygg på hytta, finnes det en rekke regler og krav du må innfri. Det er viktig å finne ut om prosjektet er søknadspliktig ved et tidlig tidspunkt i planleggingsprosessen. Tilbygget vil kreve søknad til kommunen dersom det involverer arbeid med hyttas bærende vegger. For mindre tilbygg (under 15 kvm) trenger man som regel ikke å sende inn søknad. Dersom tilbygget er over 50 kvm, må en fagkyndig stå som ansvarlig søker. Det er ofte arkitekten for prosjektet som også utarbeider søknaden.
Det finnes også flere faktorer som avgjør hvorvidt prosjektet er søknadspliktig. Avstand til nabotomt, samt høyde på tilbygget er blant disse faktorene. Dersom du er usikker på om du må søke om å få prosjektet godkjent, kan det være lurt å ta en prat med Plan- og bygningsetaten i kommunen som hytta ligger i.
Selv om det ikke alltid er nødvendig å engasjere en arkitekt for å få gjennomført prosjektet, kan det likevel være lønnsomt å gjøre det. En arkitekt har god erfaring med å finne praktiske løsninger, og kan gi gode råd om hvilken type tilbygg som vil passe best for hytta, i henhold til lysforhold, planløsning osv. Dersom man skal bygge et større tilbygg, må en fagkyndig stå som ansvarlig søker. En arkitekt kan bidra med dette.
Etter du har ordnet prosjektering og fått søknaden godkjent hos kommunen, er det på tide å gå i gang med anbudsprosessen. Når du har lagt ut prosjektet på anbud, er det anbefalt å hente inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. Tre tilbud vil være mange nok til å sikre deg en konkurransedyktig pris, samtidig som det ikke er så mange tilbud at du mister oversikten. Noen ganger er man ikke fornøyd med noen av tilbudene. Da kan en hente inn flere tilbud i en ny omgang, men sørg for at du ikke kaster bort din egen og entreprenørens tid unødvendig. Kjenner en godt til entreprenørene som gir tilbud, kan det ofte være tilstrekkelig å hente inn to tilbud.
Husk at man ikke bare bør vektlegge pris når man skal velge entreprenør. Det er viktig å kryssjekke alle punkter i tilbudene. Dersom noen punkter varierer veldig i pris, kan det hende at entreprenørene har ulik oppfatning av prosjektet, eller har forskjellige løsninger. Skulle det skje med deg, anbefales det at du tar kontakt med entreprenørene det gjelder for å forsikre deg om at de har forstått prosjektet på samme måte som deg, og eventuelt korrigere dersom det trengs. Man bør se etter en entreprenør som kan vise til erfaring fra lignende prosjekter. Spør gjerne om referanser, slik at du kan forhøre deg med tidligere kunder om hvordan prosjektet har gått for seg, eller sjekk om bedriftene har diverse godkjenninger eller sertifiseringer. På den måten kan du føle deg tryggere på at du gjør riktig valg.
Prisen på tilbygg til hytte varierer ut fra en rekke forskjellige prisdrivere. Noen av prisdriverne kan en ikke påvirke med egne valg i stor grad. Dette gjelder særlig det som å har å gjøre med grunnforhold. Skjuler det seg fjell der du skal grave, så er det lite du kan gjøre for å holde prisene på gravingen nede, da fjellet må bort uansett. Prisdriveren du har mest kontroll over er valg av materialer. Ved å gjøre grundige undersøkelser av priser og materialer på forhånd, kan du fort ende opp med et langt rimeligere tilbygg. Pris er naturligvis ikke alt, og det anbefales ikke at du velger bort kvalitet for å oppnå en gunstigere pris. Men ofte kan en få tak i kvalitetsmaterialer til en god pris ved å ta i bruk rabatter eller ved å være på utkikk etter tilbud og kampanjer. Ved å søke på internett, sjekke kataloger, eller besøke leverandører kan du kommer over gode tilbud eller kampanjer som du kan dra nytte av. Samtidig kan du oppnå gode rabatter ved å kjøpe inn materialer i større mengder, eller ved å la entreprenøren ta seg av innkjøpet.
Kjøkken og våtrom er de dyreste rommene å innrede. Det kommer av at det er høy grad av teknisk arbeid. Arbeid på bad må utføres av fagfolk. Her er det lurt å se ettter bedrifter med Sentral Godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet, en mesterbedrift og/eller våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom. I tillegg til alt det tekniske arbeidet som følger med når en skal innrede kjøkken og bad, ser vi også at bad og kjøkken ofte har de mest kostbare materialene og produktene sammenlignet med andre rom i hytta. Derfor vil det bidra til å holde totalkostnadene nede hvis du kan unngå å innrede kjøkken og våtrom. I noen tilfeller er det likevel nødvendig å oppgradere kjøkken og våtrom, men du må da ta høyde for ekstrautgifter når du setter opp budsjettet i forberedelsesfasen.
Det er viktig å ha jevn og god kommunikasjon med entreprenøren underveis. Dette gir deg mer påvirkningskraft, og gjør det lettere for deg å håndtere eventuelle komplikasjoner. Det kan være lurt å føre opp noen faste møtepunkter i kontrakten du utarbeider sammen med entreprenøren. På den måten kan du sjekke at arbeidet foregår i henhold til tidsplanen, slik at eventuelle forsinkelser ikke kommer uventet på deg. Om forsinkelser oppstår, vil du vite dette i tide, og du vil ha tid til å tilpasse dine egne planer i forhold til dette. I tillegg får du mulighet til å se til at alt blir slik du har planlagt, og du kan stille spørsmål til entreprenøren underveis. Husk at god kommunikasjon med entreprenøren er nøkkelen til et vellykket prosjekt.
Utbygging av hytta kan skille seg fra utbygging av bolig på ett område. Det er mange som har avsidesliggende hytter. Hvis dette er tilfellet, kan det by på noen utfordringer som gjør at man må ta stilling til årstidene. Noen hytter ligger til slik at det er enklere å frakte materialer om sommeren, slik at man unngår snø. Andre steder kan snø og is gjøre det enklere å frakte materialer på slede med snøscooter.
Det er heller ikke alle arbeider som lar seg gjennomføre året rundt. Ved veldig lave temperaturer er det vanskelig å gjennomføre følgende oppgaver:
Det finnes imidlertid oppgaver som vil lønne seg å gjøre om vinteren. Dette skyldes at det er større ledighet blant håndverkerne på vinterstid. Da snakker vi om følgende arbeider:
Dette bør du ta hensyn til i planleggingsfasen. Dersom det er behov for å grave og gjøre utvendig betongarbeid, må du tilpasse tidsplanen din slik at denne delen av prosjektet ikke kommer i de kaldeste månedene. Arbeid som kan utføres hele året kan med fordeles legges til vinteren, og man vil ofte kunne oppnå en bedre pris på denne tiden av året fordi entreprenøren har færre prosjekter å jobbe med, noe som fører til økt konkurranse på markedet.
Å bygge et tilbygg et omfattende byggeprosjekt. Det krever ofte håndverkere fra flere forskjellige fagområder, og innebærer større endringer på hyttens utseende. Når man først har fagfolk og store maskiner til stede, kan det være nyttig å gjennomføre andre prosjekter i samme slengen. Det kan for eksempel være å skifte ut kledningen, legge inn varmekabler, eller å utføre drenering.
Når entreprenøren melder fra at prosjektet er ferdig, er det viktig å gjennomføre en sluttbefaring. Den utføres sammen med entreprenøren, og gjerne en ekstern fagkyndig. Dette er for å se over at alle arbeider har blitt utført på tilfredsstillende vis. Dersom feil eller mangler oppdages, skal entreprenøren rette opp i dette med en gang.
Når sluttbefaringen er utført, og prosjektet er godkjent, er det viktig at du får tilsendt dokumentasjon som beskriver hva som har blitt gjort:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg