Når du skal bygge ferdighus, kan du velge mellom elementhus, modulhus eller et prefabrikert hus. I denne artikkelen ser vi nærmere forskjeller og likheter mellom ulike typer ferdighus. I tillegg får du nyttige tips om hva du bør tenke på før du bestemmer deg.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Begrepet "ferdighus" beskriver ulike typer hus som i varierende grad er ferdig utviklet på fabrikken. Noen bruker begrepet om hus som bare er tegnet og beregnet, mens andre bruker det om hus som allerede har ferdigbygde seksjoner som er klare til å monteres. En av grunnene til at mange velger ferdighus er fordi det er rimeligere og raskere sammenlignet med tiden kostnadene og tidsbruken som kreves for å bygge et helt nytt hus fra scratch. Dessuten gjør det byggeprosessen mer oversiktlig og prosjektet mer overkommelig. På en annen side er ferdighus nokså standardiserte, noe som gir mindre rom for å lage spesialtilpassede løsninger til huset.
Nedenfor skal vi se på ulike former for ferdighus og hva som skiller dem. Som du vil se, er det hovedsakelig mengden arbeid på fabrikken versus på byggeplassen, som utgjør de ulike typene ferdighus.
Et elementhus er en type ferdighus som bygges av elementer. Disse elementene klargjøres på en fabrikk før de leveres direkte til byggeplassen. Deretter settes de sammen av entreprenøren på relativt kort tid. Det innvendige arbeidet gjenstår deretter, akkurat som for tradisjonelle byggeprosjekter. Det forutsettes at fundamentet er klart før levering. Det vil si at graving, grunnarbeider og grunnmur må være ferdig før elementene leveres hos deg. Elementene som ferdigstilles på fabrikken og leveres inkluderer vanligvis yttervegger, etasjeskiller, tak, ytterdører, etasjeskiller og gulv. Ved levering, brukes lastebil og kran, og du bør derfor sørge for at adkomsten til tomten er så god som mulig.
Modulhus er litt annerledes, men bygges og leveres i store klosser. Alt som er mulig å fullføre på fabrikken blir gjort der, inkludert både VVS og el-arbeid. Deretter fraktes modulhuset til byggeplassen på en lastebil før det blir montert og ferdigstilt. Tomten må være klargjort for å kunne benytte denne metoden.
Velger du pre-cut, så blir materialene ferdig kappet på en fabrikk og deretter settes huset sammen på byggeplassen. Denne metoden er en form for plassbygging. Materialene er nummerert og leveres i ferdige lengder. Spor er i tillegg frest inn, noe som fører til at selve tømrerarbeidet går ganske kjapt.
Den viktigste forskjellen på elementhus, modulhus og pre-cut er mengden arbeid som fullføres på fabrikken. Når en bygger modulhus, sørger en for å ferdigstille huset så langt det lar seg gjøre på fabrikken for så å transportere huset i ferdigbygde moduler. På den måten gjenstår det mindre arbeid på byggeplassen. Ved bygging av elementhus, gjøres også en god del arbeid på fabrikken, men ikke fullt så mye som ved modulhuset. Et elementhus leveres kun med tak, vegger, etasjeskiller, ytterdører og lignende, og deretter må dette settes sammen når det leveres på byggeplassen. Pre-cut skiller seg fra de to andre ved at det kun er materialene som leveres ferdig tilpasset. Dette innebærer at enda mindre arbeid gjøres på fabrikken, og en større del av jobben må fullføres etter levering.
Den største fordelen med et elementhus er at det tar kort tid fra arbeidet settes i gang til huset står ferdig. Dessuten er det redusert fare for fuktskader underveis fordi huset bygge og settes sammen under tørre forhold.
Modulhuset leveres med fiks ferdige våtrom og bad, inkludert våtromspanel og gulvbelegg. Det betyr at huset nesten er klart ved levering. En annen fordel med modulhus er at byggherren i større grad samarbeider direkte med modulhusleverandøren om ønskelig. Prosjektering og oppføring av modulhus er som regel norsk, men det er likevel vanlig at modulene kommer fra utlandet.
Ettersom modulhuset bygges innendørs, trenger man ikke ta hensyn til værforhold, tilgang til utstyr eller andre logistikkproblemer som kan oppstå på byggeplassen. Det er mulig å montere huset på bare noen få dager, så sant fundamentet står klart før levering. Selve huset kan stå klart på noen få måneder. Modulhus er derfor en svært god løsning når tiden er knapp.
Ved pre-cut har man flere valgmuligheter når det gjelder stil og standard, og man er mer fleksibel som byggherre. Det er også enklere å gjøre endringer underveis på byggeplassen, sammenlignet med elementhus og modulhus hvor huset i større grad er ferdig før levering. Det er uansett mulig å bygge huset ganske raskt fordi alt av materialer leveres ferdig tilpasset og klar til å settes sammen.
Ulempen ved ferdighus er at mulighetene for spesialtilpassede løsninger er begrenset. Her skiller imidlertid pre-cut seg noe fra både elementhus og modulhus. Byggherren har større mulighet for å spesialtilpasse løsningene ved å velge et pre-cut hus, sammenlignet med de andre to. Eksempelvis vil et modulhus nesten være ferdigstilt når det fraktes til byggeplassen og muligheten for å gjøre endringer i etterkant vil derfor være minimale.
Det finnes imidlertid stilarter som er godt egnet for elementhus og modulhus. Eksempler på dette er funkishus og hus med stram fasade. Hvis en velger elementhus eller modulhus, vil det som regel ikke være rom for mange karnapper og tradisjonelle husprofiler med flere vinkler. I slike tilfeller vil pre-cut være et bedre alternativ.
Ulempen med pre-cut og hus som bygges på byggeplassen, er at det påløper mer utgifter til tømrerarbeid fordi det tar lengre tid å bygge huset på tomten, og en må regne med at byggeprosjektet tar noe lengre tid.
Prisen på ulike typer ferdighus kan variere i stor grad og det er derfor vanskelig å si noe eksakt om prisnivået. Ved å se på gjennomsnittlig kvadratmeterpris for ulike typer ferdighus, kan man imidlertid danne seg et inntrykk. Ved bygging av enebolig ligger gjennomsnittsprisen på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Imidlertid kan prisen komme helt opp i 45.000 kroner per kvadratmeter dersom huset har høy kompleksitet og høy standard. I andre enden ser man eneboliger til en prislapp omkring 27.000 kroner per kvadratmeter.
Det er de ulike prisdriverne som avgjør hvor mye ditt hus vil koste. Ofte vil det være penger å spare dersom produsenten er basert i utlandet hvor prisnivået er lavere. De ulike produsentene varierer dessuten også i pris på det norske markedet. Noen produsenter er bedre på hus i høyere prisklasse, mens andre leverer gode løsninger som er bedre tilpasset små budsjetter. Kompleksiteten på huset vil også spille en viktig rolle for prisnivået. Ferdighus er som regel bedre egnet for enklere hustyper som er minimalistiske og standardiserte, og dersom du ønsker flere spesialtilpassede løsninger, må du regne med at prisen på huset blir høyere. Til slutt vil dine valg av produkter og entreprenør være av betydning for prisen på huset. Ulike entreprenører varierer i pris, og det samme gjelder produktene du trenger til huset. Dette inkluderer for eksempel møbler og produkter på bad, kjøkken, innredning osv.
Velger du pre-cut, må du regne med at tømrerarbeidet blir mer krevende og som konsekvens vil det føre med seg en del utgifter til arbeidskraft. Tømrerarbeidet utgjør opptil 35% av den totale kostnaden for huset. Det innvendige arbeidet vil koste det samme for pre-cut som for elementhus. Unntaket her er modulhus som ferdigstilles i større grad på fabrikken. For elementhus og pre-cut, må man regne med kostnader som blant annet:
Vær også oppmerksom på at utgifter til grunnarbeider og graving kommer utenom prisen på ferdighuset. Fundamentet må være klar før huset leveres på tomten. Hvis du må grave og det befinner seg store stein eller fjell under bakken, må du sprenge eller pigge. Dette vil øke totalkostnadene betraktelig og du bør derfor undersøke dette grundig på forhånd, før du bestemmer deg for å kjøpe et ferdighus.
Forutsatt at fundamentet er klart på forhånd, kan et modulhus stå ferdig i løpet av noen få måneder, noe som gjør modulhuset til det raskeste alternativet. Likevel tar det ikke mye lengre tid å bygge et elementhus. Produksjonen av elementene tar ca 2 uker, før det går med omtrent 4 til 6 uker med montering på fabrikken. Deretter må en regne med 1 til 2 uker for transport og montering på byggeplassen, og til slutt gjenstår det innvendige arbeidet som gjerne kan ta alt fra 3 til 6 måneder.
Pre-cut tar lengst tid av disse tre alternativene, men det er likevel raskere å bygge enn tradisjonelle plassbygde hus. Tømreren må utføre alt av arbeid på byggeplassen om man velger tradisjonelle plassbygde hus, inkludert oppmåling og kapping av materialer. Man sparer derfor en god del tid om man heller velger pre-cut.
Enten du kjøper et modulhus, elementhus eller pre-cut, er det mulig å spare penger ved å gjøre gode valg i anbudsprosessen. Først og fremst er det viktig at du lager en grundig prosjektbeskrivelse slik at entreprenører er i stand til å gi så nøyaktige tilbud som mulig. Deretter må du sørge for å hente inn tilstrekkelig antall tilbud, og på den måten sikre at det er konkurranse om jobben. Dette vil bidra til å presse ned prisen. Som en tommelfingerregel bør du hente inn minst 3 tilbud. Forutsatt at du ikke sløser unødvendig med din egen og entreprenørens tid, kan du også hente inn flere enn 3 tilbud dersom du ikke er fornøyd med noen av tilbudene du fikk i første omgang.
Når du har mottatt tilbudene, er det på tide å gjøre en grundig sammenligning. Det er ikke tilstrekkelig å kun se på totalprisen og ta et valg basert på dette. Alle postene i tilbudene må kryssjekkes, og du bør i denne prosessen stille deg følgende spørsmål: Er postene definert som fastpris, estimat eller uforpliktende kalkyle? Består tilbudene av de samme postene? Har entreprenøren tatt visse forbehold? Er det stor variasjoner i pris mellom de ulike tilbudene? I så fall må du ta kontakt med entreprenørene for å forsikre deg om at de har lik forståelse av prosjektet og eventuelt oppklare misforståelser.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg