Man har mange alternativer når man skal bygge ny bolig. Man kan enten velge å bygge en bolig fra katalogen til en ferdighusprodusent eller bygge en helt egen spesialtilpasset bolig i samarbeid med en arkitekt. Både i katalogen til ferdighusprodusenten og på arkitektkontoret kan det hende du kommer borti begrepet moderne hus. I denne artikkelen går vi gjennom hva som definerer en moderne bolig og hvordan du bør gå frem for å bygge en. Du kan også lese om tips for anbudsprosessen og informasjon om kostnader og tidsbruk.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Så hva kan du egentlig forvente dersom du skal bygge en såkalt moderne bolig? En moderne bolig kan være så mangt, og det finnes ikke nødvendigvis én stilretning alle slike boliger kan kategoriseres under. Likevel ser man at moderne boliger ofte har en del fellestrekk. Estetisk sett er boligene ofte preget av rene linjer, store og glatte overflater, mye luft i konstruksjonen og et utseende som skiller seg fra den tradisjonelle norske trehusbebyggelsen.
Materialvalgene er ofte svært nøye gjennomtenkt og gir på samme måte et stilrent, hjemmekoselig men likevel moderne uttrykk. Dette gjøres blant annet ved bruk av ubehandlet eller lite behandlet treverk. Både i ute-og inneområder vil bruk av naturlig treverk kunne gi en varm og lun følelse, samtidig som det kan gi bedre luftkvalitet og akustikk. Det brukes ofte også betong eller murpuss, som tilsynelatende som kan være delvis inspirert av funkisstilen. I tillegg er moderne boliger svært attraktive på grunn av bruken av store vindusflater og åpne løsninger som gir mye lys og luft i oppholdsrommene.
Nøyaktig hva som definerer en moderne bolig er ikke nødvendigvis noe du trenger å ta hensyn til når du skal bygge selv. Den store fordelen ved å bygge med arkitekt er at du kan få en bolig som ser ut akkurat slik som du selv ønsker. Dersom du ønsker å bygge en moderne bolig som i større grad går i tradisjonell retning er det fullt mulig. Det samme gjelder dersom du ønsker en moderne bolig som i stor grad er funkisinspirert. Her er det kun din fantasi som setter grenser. Du kan med fordel ta med noen inspirasjonskilder til møtene med arkitekten. Desto mer du klarer å formidle om din stil og dine ønsker, desto lettere blir det å fortolke stilen din til håndfaste ideer. Arkitekten vil også være behjelpelig med inspirerende forslag og skisser dersom du ikke har noen konkrete ønsker i det hele tatt, og alt du vet er at du ønsker deg noe som ser moderne ut. Det er tross alt akkurat dette som er arkitektens oppgave og spesialitet.
Hvis du først skal i gang med å bygge egen bolig kan det være lurt å vurdere å investere i noen teknologiske løsninger i boligen. På denne måten kan du spare penger på sikt. Teknologiske løsninger som varmepumpe, vannbåren varme og solcellepanel på tak eller vegger kan være gode løsninger som i dag i stor grad kan integreres i boligens estetikk. For å spare elektrisitet kan det også være mulig å investere i ekstra isolasjon eller i energieffektive vinduer. Det er mulig å få støtte fra Enova til en rekke ulike slike energitiltak. Både el-produksjon, væske-til-vann-varmepumpe og vannbåren varme vil kunne motta støtte fra Enova. Du kan også søke spesifikk støtte for ulike innovative og ambisiøse energibesparende tiltak.
Det finnes mange fordeler ved å bygge arkitekttegnet bolig. Ved å jobbe med en arkitekt kan du oppnå en moderne bolig som er nøyaktig tilpasset din behov og dine estetiske ønsker. Uansett om det er av estetiske eller praktiske årsaker kan altså det å bygge med arkitekt gjøre deg mer fornøyd på lang sikt.
Det å bygge bolig med arkitekt gir riktignok noen ekstra kostnader, sammenlignet med kjøp av en ferdigbolig. Samtidig er det nesten ingen som ender med å kjøpe ferdigboligen akkurat slik den er, omtrent alle velger å gjøre visse modifikasjoner. Alle disse endringene vil koste ekstra. I tillegg vil du måtte betale for søking også ved bygging av ferdighus. Husk også at prisen for arkitekt egentlig er bygget inn i prisen av enhver ferdigbolig.
Ved å bygge bolig i samarbeid med arkitekt kan du også oppnå en mer plassbesparende bolig. Du unngår å bruke penger på rom som kanskje ikke er ideelle for nettopp din bruk. Det kan hende du må godta dette i en ferdigbolig. I og med at hver kvadratmeter koster mellom 27.000 og 45.000 kroner sier det seg selv at det ligger mye penger å spare i det å bygge arealeffektivt.
For å finne fagfolk til et så omfattende prosjekt som det å bygge egen bolig, er det viktig at du tar en godt gjennomtenkt valg. Det er blant annet svært viktig at firmaet har relevant erfaring for nettopp din type konstruksjonsmetode. Det vil si at dersom du skal bygge et hus der store deler av boligen er i betong, så bør du med fordel skaffe en entreprenør som har gjort flere slike byggeprosjekter tidligere. Be gjerne om referanser til en del tidligere kunder slik at du selv kan ringe og forhøre deg. Ved å snakke med tidligere kunder får du ikke bare info om selve kvaliteten på arbeidet, du kan også forhøre deg om hvordan firmaet kommuniserer, tidsbruk, kostnader og andre praktiske spørsmål. Husk også at entreprenøren må ha økonomien i orden, slik at de ikke står i fare for å gå konkurs hverken under utbygging eller i garantiperioden.
Husk at du bør smøre deg med tålmodighet dersom du planlegger å bygge egen bolig. Det vil nesten alltid ta minst ett år fra planleggingen starter til boligen står klar. I tillegg bør du alltid forvente et visst slingringsmonn på tidene som oppgis her. I en byggeprosess er det mye som kan ta ekstra tid. Før og underveis i planleggingen kan det være en god idé å samle inspirasjonsmateriale for å vise til arkitekten. Her er hvordan en typisk prosess med en mindre enebolig kan se ut:
Finansiering
Det første du må gjøre dersom du ønsker å bygge et moderne hus er å sikre finansieringen. Dette gjør du ved å gå i banken på et tidlig tidspunkt i planleggingsprosessen. Senere i artikkelen kan du lese mer om nøyaktig hva du kan forvente av kostnader. Når du går i banken får du informasjon om hvor mye du kan låne. Husk at du alltid bør ha finansieringen klar før du begynner å kontakte entreprenør og arkitekt.
Arbeid med arkitekt
Arbeidet med arkitekten tar gjerne mellom 4 og 6 mnd, og består i å definere hvor boligen skal ligge, hvordan den skal se ut, hvilke konstruksjonsmetoder som skal benyttes og hvilke materialer som skal brukes. Denne tiden med arkitekt inkluderer også første del av søknadsarbeidet, som består av søknad om rammetillatelse og noen ganger også forhåndskonferanse.
Anbudsprosess
Når du har en viss oversikt over hva boligen skal inneholde kan du sette i gang med anbudsprosessen. Her skal du motta pristilbud fra flere entreprenører, sammenligne tilbudene og til slutt velge én entreprenør du ønsker å skrive kontrakt med. Dette tar gjerne mellom to og tre måneder.
Søkingsarbeid
Sammen med ansvarlig søker, som normalt er en arkitekt, skal du etter planlegging og prosjektering begynne selve søknadsarbeidet til kommunen du bor i. Før dette utarbeides altså et underlag for søking som beskriver hvordan boligen skal være. Dette inkluderer blant annet tegninger som beskriver plassering i terreng og romplan. På store byggeprosjekter er det vanlig å søke til kommunen i to omganger, først søker man om en rammetillatelse og deretter om igangsettingstillatelse. Igangsettingstillatelse kan du først få når du har funnet en entreprenør til jobben. Dette tar ofte rundt tre uker.
Graving og grunnarbeid
Første steg i selve byggingen er utgravinger og grunnarbeider på tomten. Dette leddet påvirkes ofte av fremkommelighet og adkomst til tomten. Dette tar gjerne mellom én og to måneder.
Grunnmur
Støping av grunnmur er neste steg etter grunnarbeidene er utført. Normalt vil dette ta mellom en og to måneder. Skal større deler av boligen være i betong, vil dette steget også kunne omfatte resterende betongarbeider.
Tett råbygg
Tett råbygg er en av de større delene av arbeidet på boligen. Her inngår det meste av tømrerarbeidet og målet er å bygge et tett skall av boligen, med vegger, tak, vinduer og dører på plass og tettet for vær og vind. Dette tar normalt mellom to og fire måneder.
Ferdigstilling
Helt til slutt fullføres innvendige arbeider, som kledning, elektrisk anlegg, innredning og belysning. Man kan ofte velge selv om man vil ha boligen nøkkelferdig, altså klar til innflytting eller såkalt malingsferdig, der noe arbeid gjenstår og kan gjøres som egeninnsats. Dette tar normalt rundt tre måneder, men kan også ta lenger tid ved komplekse prosjekter.
I neste punkt kan du lese en oversikt over gjennomsnittlig tidsbruk for eneboliger av ulike størrelser.
Et moderne hus tar som regel like lang tid å bygge som andre boligprosjekter. Det avgjørende vil blant annet ligge i hvor mye tid som går bort til planlegging med arkitekt og hvor lang søknadsprosessen blir. Uansett om du bygger med arkitekt eller ikke vil søknadsprosessen alltid ta minst tre måneder, og skal man søke unntak fra visse regler eller bestemmelser kan behandlingstiden bli enda lenger. Ifølge data fra markedsplassen Byggstart.no vil det å bygge en moderne bolig å 100 kvadratmeter som regel ta mellom 6 og 8 måneder. For en bolig på 200 kvadratmeter vil prosessen ta rundt 8-10 måneder. En bolig på 300 kvadratmeter kan ta 11-13 mnd, og 400 kvadratmeter vil kunne ta så mye som 13-15 måneder. En faktor som kan gjøre at det tar lenger tid er for eksempel komplekse teknologiske systemer eller materialer med lang leveringstid. Husk derfor å finne ut av leveringstider og bestille materialer i god tid, så ikke arbeidene må settes på vent underveis.
I gjennomsnitt vil det å bygge bolig ofte havne på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter, og de aller fleste boliger vil ende med en kvadratmeterpris på mellom 27.000 kroner og 45.000 kroner. Men det skal ikke så veldig mye til å havne over gjennomsnittsprisen. Både faktorer du selv kan påvirke, og eksterne faktorer som tomtens tilstand vil påvirke sluttprisen. Skal du bygge arkitekttegnet bolig kan du regne med å måtte betale noe mer. Timepris for arkitekt ligger ofte et sted mellom 900 kroner og 1.500 kroner. For en bolig på 130 kvadratmeter kan dette fort utgjøre 250.000 kroner totalt for prosjektet. Husk også at det er viktig å holde av minst 10% av totalbudsjettet til uforutsette kostnader underveis i arbeidene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg