Om man planlegger å utvide boligen, finnes det flere typer tilbygg man kan velge mellom. I denne artikkelen kan du lese om ulike typer tilbygg, og deres forskjellige egenskaper. Vi skal se på hvordan du kan utvide arealet og øke verdien på din bolig.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et tilbygg er en utvidelse av boligens areal. Når vi snakker om begrepet tilbygg, mener vi en forlengelse av bygningens grunnflate. Dette innebærer at man graver opp deler av tomten for å sette opp en ny grunnmur, slik at man kan koble denne delen på den allerede eksisterende konstruksjonen.
En annen variant av et tilbygg, er et påbygg. Her vil man også utvide boligens areal, men i motsetning til en forlengelse av bygningens grunnflate, vil et påbygg utvide boligen i høyden. Dette kan innebære å bygge en ny etasje på nåværende konstruksjon. Under vil du se eksempler på fire typer tilbygg som er vanlig å bygge i de norske hjem.
Mange velger å bygge garasje inntil huset. Dette ser man spesielt i tettbygde strøk hvor det er lite tilgang til parkeringsplasser. Dette er en effektiv måte å utnytte seg av tomtearealet, samtidig som det åpner opp for mer effektiv bruk av garasjen. Når man bygger en garasje inntil huset, regnes dette som et tilbygg til eksisterende byggverk.
Mens en frittstående garasje ofte kan velges fra en katalog, må man få spesiallagd garasje inntil huset. Dette gjør at kostnadene og kompleksiteten øker, men det gir deg også muligheten til å forme garasjen slik du selv ønsker. Dette åpner muligheten til å bygge en garasje som kan brukes til mer enn kun å parkere bilen, som f.eks. et hobbyrom, bod eller plass for å smøre skiene på vinteren. En annen fordel med garasje som er sammenkoblet huset, er at man kan gå tørrskodd inn og ut av garasjen, og således også benytte garasjen til andre formål enn man ellers hadde hatt mulighet til.
Før man setter i gang med å bygge en garasje inntil huset, bør man finne ut om prosjektet trenger godkjenning fra kommunen. I de fleste tilfeller må man få innvilget en søknad for å få bygge et tilbygg til nåværende konstruksjon. Unntaket er dersom bygget er på under 15 kvadratmeter og ellers er innenfor reguleringsplanen. Dersom man er usikker kan man forhøre seg med en fagkyndig eller kontakte plan- og bygningsetaten i din kommune.
Et tilbygg i form av et inngangsparti kan gjøre boligen mer funksjonell, samtidig som det vil åpne opp mer plass i andre rom. Dette gir mulighet til å henge fra seg ytterklær og sko, i tillegg til at man kan bruke det som en oppbevaringsplass. Her kan man gjerne flislegge gangen og legge varmekabler som gjør at våte sko og vått tøy tørker enklere.
Dersom man planlegger å bygge et inngangsparti som er større enn 15 kvm eller på andre måter utløse søknadsplikt, et man lovpålagt å sende inn en søknad til kommunen. Hvis man planlegger å bygge et inngangsparti som er større en 50 kvm, vil dette gjøre søkeprosessen litt mer komplisert. Da er man avhengig av en ansvarlig søker som står ansvarlig for hele søknadsprosessen, og søknaden må inneholde følgende vedlegg:
Man engasjerer da som regel en arkitekt som står ansvarlig for hele søknadsprosessen, samt alt av prosjektering og arkitekttegninger.
En annen mulighet er å bygge en terrasse intill boligen. En terrasse er med på å øke trivselen, samtidig som det åpner opp muligheter for å invitere flere venner og familie til ulike sammenkomster. Når man skal bygge en terrasse, er det lurt å tenke på følgende på forhånd:
Hvor stor ønsker du at terrassen skal være og hvor høyt over bakken? Dette vil være med å avgjøre om du må sende byggesøknad til kommunen eller ikke.
Hvor får du mest glede av solen? En solfylt terrasse er attraktivt både for egen bruk, og for potensielle kjøpere. Derfor er det viktig å ha planlagt plasseringen av terrassen nøye før man engasjerer fagfolk.
Velg materialer som passer resten av boligen: For et bedre resultat er det lurt å velge materialer som matcher utseendet på resten av boligen.
Et påbygg gir større bruksareal, som kan gi deg en ekstra stue, et nytt soverom eller hobbyrom. Et ny etasje kan også gi kvaliteter som bedre solforhold og utsikt sammenlignet med bygningsmassen man har i dag.
Når man skal i gang med å bygge et påbygg, er det greit å starte prosessen med å kontakte en arkitekt. Et påbygg vil alltid være søknadspliktig til kommunen, og du trenger en Ansvarlig søker (gjerne en arkitekt) til å sende inn søknaden for deg.
Før man setter i gang, er det også viktig å forstå tilstanden på nåværende konstruksjon og om man trenger å gjøre mye forstrekning av denne for å kunne bygge påbygget. Mange ønsker også å kombinere bygging av påbygget med renovering av boligen forøvrig. I tillegg vil mange bytte taket og kledningen på den eksisterende delen i forbindelse med prosjektet, for å få en enhetlig fasade.
Uavhengig av hvilken type tilbygg du planlegger å utføre, er det essensielt at man engasjerer erfarne og kompetente fagfolk til prosjektet. Dette vil øke sjansen for at prosjektet blir utført på en trygg og effektiv måte.
Dessverre er det slik at det er mange useriøse aktører i byggebransjen. Dette gjør at det stilles høyere krav til deg som byggherre i anbudsprosessen. Det er viktig at man utfører en grundig bakgrunnssjekk på entreprenører på forhånd. Da er det viktig å stille seg følgende spørsmål:
Har entreprenørfirmaet god økonomi? Dette vil minske sjansen for at uheldige hendelser oppstår underveis i prosjektet. Det er veldig kjedelig hvis f.eks. entreprenøren skulle gått konkurs under gjennomføringen.
Har entreprenørfirmaet godkjenninger i orden? Sørg for at entreprenøren har alle godkjenningene som kreves til ditt prosjekt. Dette gir en pekepinn på profesjonalitet og kompetanse.
Har entreprenøren utført mange lignende oppdrag tidligere? Dette viser at entreprenøren har ekspertise på området, som vil resultere i økt effektivitet på arbeidsoppgavene.
Har entreprenøren gode referanser fra tidligere byggherrer? Se gjennom referansene som er gitt fra tidligere byggherrer. Dette gir ofte en indikasjon på hva du kan forvente av entreprenøren når det kommer til tidsbruk og kvalitet.
For å kunne engasjere fagfolk som er godt egnet til ditt prosjekt, er det lurt å hente inn tilbud fra flere entreprenørfirmaer og sammenligne dem med hverandre.
En tommelfingerregel er at man henter inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører når man setter i gang en anbudsprosess. På denne måten vil man få en god oversikt over hva pristilbudene bør ligge på, samtidig som det ikke er for mange tilbud slik at man mister oversikten når det skal utføres befaring av boligen.
Dersom man allerede har opparbeidet kjennskap med en entreprenør fra et tidligere prosjekt, kan det være tilstrekkelig å kun hente tilbud fra to andre entreprenører. Da kan man sammenligne disse tilbudene mot den entreprenøren du kjenner. Dette vil øke sjansen for at du får best tilbud til ditt prosjekt, og du kan bestemme deg for den entreprenøren som virker best rustet.
Det er viktig at man sammenligner de ulike pristilbudene opp mot hverandre på likt grunnlag. Dette er betydelig å se etter når man har fått inn tilbud fra entreprenørene:
Hva som er inkludert i de samme postene: Noter deg hva som er spesifisert og hva som er definert som tillegg.
Hvilke forbehold som er inkludert: Dersom det er inkludert mange forbehold i tilbudet, bør man beregne hva dette kan komme på totalt. Mange forbehold kan føre prisen opp betraktelig.
Hva som er regnet som fastpris, prisoverslag eller uforpliktende prisantydning: De fleste foretrekker en fastpris, da dette er lettere å finansiere ettersom man vet eksakt hva prisen vil komme på. Et prisoverslag kan variere 15% opp eller ned fra prisen som er gitt.
Om det er enkeltposter som variere veldig i pris: Om det forekommer enkeltposter som variere veldig i pris, har dette som regel en god forklaring. Dette kan enten være på grunn av entreprenørene har ulike løsninger, eller at de rett og slett har en ulik forståelse på prosjektet. Finn ut av dette før du går videre i prosessen.
Timepris for eventuelle tillegg: Om det er muligheter for at det blir mange tilleggsoppgaver, kan det være lurt å finne ut hva de ulike entreprenørene setter som timepris.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg