Når nordmenn bygger enebolig, velger de fleste standardmodeller fra en produsent. Dette er som regel en relativt rimelig og rask vei frem til et ferdig hus. Likevel er det klare fordeler ved å kunne utforme sitt eget fremtidige hjem i samarbeid med en arkitekt. I denne artikkelen ser vi nærmere på arealutnyttelse, tilpasningsmuligheter og kostnader forbundet med de to ulike fremgangsmåtene.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Søker man på nettet etter informasjon om å bygge hus, er det gjerne ferdigprodusentenes sider man kommer til. Bilder av hus som er ferdig planlagt ned i minste detalj, kan med ett få husdrømmen til å virke håndfast og oppnåelig. Noen kataloghusprodusenter leverer byggesett der hus kommer i elementer, det vil si deler, som er laget på forhånd på en fabrikk. Andre kataloghus er ferdig utformet og prosjektert, men reises på vanlig måte gjennom bygging fra bunnen av på tomten der huset skal ligge.
Arkitekttegnede hus er ikke kjennetegnet av den samme aktive markedsføringen. Dette har til dels historiske årsaker, men bruker du de rette søkeordene, er det ikke vanskelig å finne arkitekter med god erfaring i å tegne eneboliger til privatpersoner. Hos Norske arkitekters landsforbund kan du se en oversikt over arkitekter som leverer eneboliger, og se eksempler på prosjekter.
Det som er spesielt med et arkitekttegnet hus, er at det er unikt designet av en arkitekt som i forkant har brukt tid på å se hvor huset skal ligge og hvilke behov og ønsker du som fremtidig beboer har. Prosessen kan lede til et unikt og særegent hus som gjerne er egnet som bolig i mange år framover.
Felles for de fleste ferdighus er at leverandøren tar seg av store deler av byggeprosessen. Om du ønsker kan du, når boligprodusenten har gjort sitt, komme til et nøkkelferdig hus, det vil si at du bare kan låse opp og flytte inn i en bolig som er helt klar både utvendig og innvendig. Ønsker man det samme for et arkitekttegnet hus, må man knytte til seg en totalentreprenør som er villig til å levere på lignende vilkår.
Det koster å bygge hus, og selv om de første kvadratmetrene som regel er de dyreste, gjelder fortsatt regelen om at jo større huset er, desto høyere blir regningen. Dette er et godt argument for å bygge et hus som ikke er romsligere enn nødvendig. Det finnes mange ulike typer ferdighus til salgs på markedet og disse har mange ulike størrelser og romløsninger. Alle er imidlertid til en viss grad tegnet for å møte standardbehov. Selv om man hos mange fabrikanter har mulighet til å gjøre tilpasninger, kan man like fullt ende opp med kroker og hjørner man etter innflytting merker man ikke helt vet hvordan man skal utnytte. Det omvendte kan også skje: Man kan ta seg i å savne plass på kritiske steder, noe som fører til at en del etter noen år føler behov for å bygge på et relativt nytt hus.
Mindre hensiktsmessig fordeling av areal kan selvfølgelig forekomme også hvis man har en arkitekt til å tegne huset for seg. Men hvis man selv tenker nøye igjennom hvilke rom og innredningsløsninger man trenger, har man i samarbeid med en arkitekt mulighet til å få et hus som er mest mulig effektivt utnyttet ut fra den bruken boligen vil få.
Også i spørsmålet om tomtekjøp er antall kvadratmeter viktig. I mange byer og tettbygde strøk er det nå fortetting som gjelder, det vil si at de fleste nye boliger reises ved siden av eller mellom eksisterende bebyggelse. For mange som ønsker å bygge enebolig, handler det da om å tilpasse prosjektet både til en mindre tomtestørrelse og til omkringliggende bebyggelse. Tomter som er tilgjengelige i sentrale strøk, kan dessuten ha spesiell topografi, for eksempel ved at de ligger i skråninger eller dumper.
Også her kan ferdighus komme til sin rett. Det finnes modeller i svært mange ulike utforminger og størrelser. Mange av disse er også tilpasset helninger og ulendt terreng. Men mer enn noen gang gjelder det å utnytte alt tilgjengelig areal optimalt, noe arkitekter er gode til å gjøre. En arkitekt kan tilpasse et bygg både til de ytre omgivelsene og til brukeres behov på en måte som kan få ned behovet for fordyrende grunn- og gravearbeider og gi en opplevelse av romslighet på et i utgangspunktet begrenset areal.
At eneboliger nå bygges tett på eksisterende bebyggelse, for eksempel på tomter utskilt fra gamle hager, gjør formgivning viktigere enn før. Flere øyne enn før skal kunne hvile på den nye boligen, og dersom et nabolag opplever at det ligger an til et bygg som skjærer med eksisterende byggestil, kan det komme klager som vil forlenge byggeprosessen.
I slike tilfeller kan ferdighus ha en styrke. Mange ferdighus er utformet for å tekkes en bredere smak, og det finnes mange stiler, både tradisjonelle former med saltak og nyere funkis-lignende hus med store glassflater og kvadratiske former.
Av og til finner man likevel ikke den perfekte modellen i ferdighusprodusentenes kataloger. Et eksempel kan være når et nytt hus skal reises i grenseland mellom bebyggelse i to ulike stiler. En arkitekt kan da komme på befaring og tegne et forslag som danner en overgang. Arkitekter kan også tegne hus som glir sømløst inn i et mer ensartet nabolag samtidig som ønsket om et unikt utseende er ivaretatt.
Ligger boligen mer uforstyrret til, kan man gi arkitekten friere tøyler. Da vil som regel arkitektens fagkunnskap om trender og byggteknologiske nyvinninger virkelig komme til sin rett. I dag finnes det rundt om i Norge eneboliger som kanskje stakk seg ut stilmessig da de ble bygget, men som med årene er blitt ikoniske klassikere både med tanke på byggteknikk og estetikk. Her er det imidlertid viktig å snakke nøye med arkitekten slik at du finner et utseende som helt fra første stund tiltaler deg og som du selv kan glede deg over. Et hus som eieren ikke liker å se på, er heller ikke godt å bo i. Det er en god arkitekt klar over.
Hva du velger av ferdighus eller arkitekttegnet hus er styrende for hvordan prosessen blir for deg selv som husbygger. Det forlokkende med ferdighus for mange er at det meste kan overlates til produsenten. Ferdighuset kommer ferdig prosjektert med alle spesifikasjoner på plass. Fagfolk har fra ytterst til innerst gitt huset en forsvarlig form og et hensiktsmessig utseende, helt ned til farger på veggene. Ofte kommer til og med huset med ferdig valgt tomt, og da kan jobben i prinsippet være å velge modell og gjøre det som eventuelt er mulig av tilpasninger. Etterpå kan firmaet ta seg av både byggesøknad til kommunen og selve byggingen.
Ønsker du et hus helt unikt for deg og vil jobbe med en arkitekt, krever dette en aktiv holdning fra din side. Du bør legge ned et godt arbeid i å finne en arkitekt med erfaring fra prosjekter som ligner ditt eget. Be om å få se tidligere eneboliger vedkommende har gjennomført, og oppsøk gjerne hus som allerede er reist basert på arkitektens tegninger. Samtidig som du leter etter arkitekt, bør du selv undersøke hva slags type hus du kan tenke deg. Søk på nettet, og ta vare på eksempler på arkitektur som appellerer til deg. Tenk også nøye gjennom hvilke krav du stiller til et kommende hus, og prøv å tenke langsiktig. Hvilke behov har du i dag, og hvilke vil du ha om ti eller tjue år? Å komme forberedt til møtet med arkitekten, letter den videre prosessen.
Det fine med å finne en arkitekt som du kommuniserer godt med, er at du ikke bare får en kreativ rådgiver som kan gi huset ditt en god form. Du knytter samtidig til deg en kyndig fagperson som kan stå som ansvarlig for søknaden om byggetillatelse fra kommunen. Ved bygging av eneboliger kan privatpersoner ikke selv søke om dette.
I arkitekten får du også en person som kan stå som sparringspartner overfor håndverkerne som skal bygge huset. I mange tilfeller kan det for deg som byggherre være aktuelt å bruke en totalentreprenør som tar ansvar for byggeprosessen. Dette er byggefirmaer som sørger for at alt blir bygget etter arkitektens spesifikasjoner og som tar ansvar for at det ferdige huset oppfyller alle avtalte krav. Her kan det være lurt å finne firmaer som har god erfaring i å jobbe med arkitekt. I mange tilfeller kan en arkitekt formidle entreprenører vedkommende tidligere har jobbet med.
Hvor lang tid tar det, og hvor mye koster det å bygge ferdighus kontra et arkitekttegnet hus? Det korte svaret er at ferdighus ofte regnes som billigere og raskere. Leveringstiden på ferdighus kan komme ned i åtte måneder, men er som regel noe lenger. For et arkitekttegnet hus må du minst regne drøyt et år.
Særlig god tid må du beregne til fasen der du i samarbeid med arkitekten gir huset form. La arkitekten tegne utkast som du senere kan få justert etter dine ønsker. Deretter bør du bruke nok tid på å finne den rette entreprenøren til å bygge og få på plass en gjennomarbeidet kontrakt med denne. Nye, arkitekttegnede hus kan by på uforutsette tekniske utfordringer og det gjelder å ha klare avtaler om hvordan ansvaret skal fordeles dersom noe må justeres. Tidsplanen for byggingen bør også ta høyde for at ikke alt går på skinner.
Det som gjør et ferdighus rimeligere er for en stor del at du ikke trenger å betale mye for arkitekt og prosjektering. Vanligvis ligger kostnader til dette på mellom fem og ti prosent av den totale byggekostnaden ved bygging av et arkitekttegnet hus. Hvis huset kommer på syv millioner kroner, vil altså arkitekt og prosjektering komme på rundt 400.000 kroner eller mer. For resten av byggeprosessen trenger ikke kostnadene å bli veldig forskjellig forskjellig.
Det som ofte løftes fram som en fordel med ferdighus, er at prisen langt på vei er gitt på forhånd. Likevel bør du i alle byggeprosesser sette av en buffer for uforutsette utgifter på 10 til 20 prosent av det totale beløpet.
Et ferdighus har altså mange fordeler for den som ønsker en rask, forutsigbar og rimelig byggeprosess. Men ønsker man å jobbe seriøst i byggefasen, trenger ikke et arkitekttegnet hus å kreve veldig mye mer verken av tid eller penger. Til gjengjeld kan man få et hus som helt ned i minste detalj er slik man ønsker, et hus som man kan bo i resten av livet uten å måtte gjøre større endringer.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg