Skal du pusse opp? Det kan bli kostbart å gjøre feil når en skal pusse opp boligen. Likevel ser vi at de samme feilene går igjen gang etter gang. Vanligvis lærer vi av feilene vi gjør, men det beste er hvis vi kan lære fra andres feil, mens vi selv unngår dem. Derfor har vi samlet en liste med de vanligste feilene vi gjør når vi pusser opp hjemme, slik at du kan unngå å gjøre det samme.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
En av de vanligste feilene folk gjør de når de skal pusse opp, er å ikke forberede seg tilstrekkelig. Det er svært mye å tenke på når en skal gjennomføre en totaloppussing av boligen, og flere spørsmål vil dukke opp underveis. Særlig viktig er det at du har lagd en grundig prosjektbeskrivelser og kommuniserer jevnlig med entreprenøren for å forsikre deg om at dere har lik forståelse av arbeidet som skal utføres. Hvis dere ikke har en felles forståelse, fører det ofte til misforståelser, konflikt med entreprenøren og feilprising av prosjektet.
Du må også være forberedt på at slike oppussingsprosjekter tar tid, og du bør ha en plan på om du skal bo hjemme mens arbeidene pågår, eller om du finner andre løsninger. Tidsbruken på oppussingsprosjekter varierer basert på størrelsen på boligen. I gjennomsnitt ser vi at tidsbruk for ulike størrelser er som følger:
En viktig del av forberedelsene handler om finansieringen av prosjektet. Aller helst bør du ha finansiering på plass før du setter i gang. Sett opp et detaljert budsjett over alle utgifter, og legg inn 20% buffer i budsjettet, slik at du er forberedt på eventuelle uforutsette hendelser som fører til at du må ut med mer penger. På den måten slipper du å måtte avbryte prosjektet underveis.
Forberedelser er ikke bare kjedelig. Den beste delen av forberedelsene handler om å suge til seg inspirasjon og finne kreative idéer til hvordan hjemmet ditt skal se ut. Besøk ulike leverandører og se hva markedet har å tilby, les kataloger og søk på internett. Ofte lønner det seg å søke råd hos en interiørarkitekt for å få kreative idéer til løsninger som du kanskje ikke har tenkt på.
En mer alvorlig feil mange gjør, er å ikke undersøke om de må søke godkjenning hos kommunen før de setter i gang med oppussingsprosjektet. Dette kan bli både dyrt og farlig, og selv om det kan være en byråkratisk prosess, er det ikke verdt risikoen med å bryte loven. I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med godkjenning fra kommunen, men det finnes noen unntak, og du som byggherre er ansvarlig for å vite når du må søke før du eventuelt setter i gang. Ved innvendig oppussing må du søke godkjenning fra kommunen hvis:
Vær oppmerksom på at utvendig oppussing oftere vil føre med seg søkeplikt. Utvendige tiltak som krever søknad inkluderer for eksempel bygging av ark eller det å sette inn store vinduer. Hvis du er usikker på om du må søke, bør du ta kontakt med Plan og Bygg i din kommune. De kan gi deg veiledning både i forhold til regelverket og om søknadsprosessen.
Mange forsøker å spare penger ved å gjøre store deler av oppussing selv. Dette bør du imidlertid være forsiktig med, selv om du er av den praktiske typen. Ofte ser vi at det har den motsatte effekten. Nemlig at prosjektet ender opp med å koste langt mer fordi kostbare feil blir gjort. Slike feil blir heller ikke dekket av forsikringsselskapet dersom du ikke er tilstrekkelig kvalifisert til å utføre arbeidet.
Det er ikke uvanlig at folk ser etter en måte å spare penger på, og velger å betale svart for oppussingsprosjektet. Det er flere grunner til at du bør unngå dette. Først og fremst er det ulovlig, da både forbruker og leverandør kan straffes for unndragelse av skatt eller moms.
I tillegg tar du en stor risiko både økonomisk sett og for boligen din, dersom du skulle velge svart arbeidskraft. Hvis arbeidet blir utført på feil måte, kan det oppstå alvorlige skader, og du vil i en slik situasjon stå uten noen reklamasjonsrett eller garanti. Om du for eksempel skulle få fuktskader på badet, kan det gå lang tid før du oppdager det, og skaden blir mer alvorlig med tiden. Utbedring av slike skader blir da svært kostbart.
Sist, men ikke minst, finnes det også et samfunnsperspektiv i dette. Når noen velger å betale for svart arbeid, så går det utover resten av samfunnet. Jo flere som unndrar skatt, desto mindre ressurser blir fordelt på samfunnet, og desto mindre arbeid blir det på ærlige og pliktoppfyllende fagfolk som jobber hvitt.
Når du skal pusse opp boligen, er det forhåpentligvis lenge til neste gang du trenger å pusse opp. Dette bør du ha i bakhodet når du skal velge hvordan boligen skal se ut, og hvilke materialer og produkter du skal bruke. Husk at hjemmet ditt både skal se pent ut og være funksjonelt. Dessuten skal det vare lenge. Dersom du velger alle de rimeligste alternativene på markedet, kan du helt sikkert oppnå en god pris. Men det er ikke sikkert at det nye hjemmet holder tilstrekkelig kvalitet, og du risikerer å måtte pusse opp igjen, eller fikse skader mye raskere enn du hadde håpet i utgangspunktet. Mange leverandører tilbyr utstyr og produkter til en svært rimelig pris, men disse er ikke alltid godkjent eller tilpasset norsk regelverk. Dette bør du være obs på før du betaler.
Det lønner seg å velge materialer og produkter i samråd med håndverkeren. For det første har håndverkere god kunnskap om produktene som finnes på markedet. De vet hva som er enkelt å jobbe med, hva som vil se bra ut, og hva som vil passe sammen. Dessuten kan en spare penger på å la håndverkeren ta seg av innkjøpet av materialer, da håndverkere ofte har tilgang på svært gunstige rabatter.
Det er viktig å velge materialer og produkter som holder høy kvalitet. Men det samme gjelder valg av fagfolkene som faktisk skal utføre arbeidet. Dessverre finnes det useriøse aktører på markedet, og du vil helst unngå disse når du skal pusse opp boligen. Men hvordan vet man hvem som er rett entreprenør for jobben? Det er ikke alltid mulig å vite med 100% sikkerhet, men du kan ta flere forholdsregler som vil bidra til at du gjør rett valg:
Mange som pusser opp glemmer viktigheten av å ha en god planløsning. Planløsning bør utnytte hver kvadratmeter i huset ditt, og den bør være så funksjonell som mulig. En dårlig planløsning kan føre til økonomisk tap ved fremtidig salg av bolig. Her er ting du bør tenke på når du skal finne en god planløsning for hjemmet ditt:
Når hjemmet ditt er ferdig pusset opp, vil du motta viktig papirarbeid fra entreprenøren. Dette inkluderer samsvarserklæring fra elektriker, FDV-dokumentasjon og ferdigdokumentasjon. Her finner en informasjon om arbeidet som er utført, materialer som er brukt, samt erklæringer på at alt er gjennomført i henhold til gjeldende regelverk. Dette har du behov for dersom det skulle komme tilsyn en gang i fremtiden, eller i forbindelse med forsikring og salg av boligen. Derfor er det svært viktig at du tar vare på denne dokumentasjonen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg