Skal du bytte tak? Da er det flere fordeler med å benytte seg av takplater. Takplatene er lette å montere, passer godt til alle slags værforhold, og er kompatible med de aller fleste boliger. I denne artikkelen vil vi ta for oss fire ulike typer takplater, og hvilke takplater som vil være gunstig å bruke til din bolig.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange velger å benytte seg av takplater når man skal bytte taket på boligen. En viktig egenskap takplater har, er at fasong, belegg og farge kan tilpasses etter det designet man selv ønsker for boligen. Uavhengig av boligens konstruksjon og takets utforming, vil man kunne finne en takplate som passer både visuelt og praktisk.
Når man legger på nytt tak, er det viktig at man tar værforholdene i betraktning. Takplater er som regel lettere enn andre varianter. Takplatene har også god slitestyrke, som gjør det godt rustet til å håndtere all slags vær, samt store, tunge snømasser.
Man snakker først og fremst om takplater i to forskjellige formater, korrugerte plater og taksteinsplater. For bolighus er det mest vanlig å benytte seg av sistnevnte. Korrugerte plater krever at taket har et fall på minst 10 grader, mens taket er avhengig av å ha et fall på 15 grader om man skal benytte seg av taksteinsplater. På bakgrunn av dette, kan man ikke bruke takplater til flate tak.
Under kan du lese fire gode grunner til å bruke takplater til din bolig:
Når man skal legge nytt tak, er et av de viktigste beslutningene valg av taktekke. Hva som er best egnet din bolig, baseres ut fra mange ulike faktorer. Man skiller først og fremst mellom fire ulike taktyper:
Pris er ofte grunnen til at mange velger å benytte seg av takplater til sin bolig. Av de ulike takplatene, kommer aluminium svært godt ut med tanke på pris. I tillegg er aluminiumsplater nærmest vedlikeholdsfrie, og denne typen taktekke kan forventes å vare i ca. 50 år før utskifting. Dersom man bor i kystnære og værutsatte områder med mye salt og sure oksider, kan det være en stor fordel å bruke takplater av aluminium til sin bolig. Dette fordi aluminium har et naturlig beskyttelseslag mot rust og korrosjon som stadig fornyes. Dette er en kjemisk reaksjon gjør at materialet reagerer med oksygenet i lufta, som resulterer i naturlig og tynn oksidfilm.
Platene veier ikke mer enn 2,3 – 2,6 kg per kvm. Derfor er det svært enkelt å frakte og montere takplatene, samtidig som det er lett å forme aluminium til taket.
Takplater av stål er det mest brukte i markedet. En viktig faktor for dette er at stålplater er bæredyktige, samtidig som de er godt egnet mot både regn, is og snø. Stålplater er også en rimelig variant, i motsetning til kobber og sink. I tillegg til på boliger, blir stålplater ofte brukt på uthus, redskapshus og garasjer, samt som fasede på næringsbygg, låver og fjøs. Stålplater krever lite vedlikehold. I likhet med aluminium, er det forventet at stålplater varer i ca. 50 år før taket må utskiftes. Om man har rene stålplater uten lag av skifer vil dette være et dødt materiale, som resulterer at det ikke vil gro mose på taket.
Takplater av kobber koster mer enn både stål og aluminium. Det er likevel noen fordeler med å benytte seg av kobber. For det første har kobber en svært lang levetid, minimum 60 år, og krever lite til ingen form for vedlikehold. Dette gjør prosjektet til en svært god langsiktig investering.
For det andre, blir kobberplater sett på som det flotteste som finnes av taktekke. Dette gir boligen et unikt og vakkert uttrykk. Samtidig ser man at husets verdi øker betraktelig ved bruk av takplater i kobber. Dette er gunstig dersom man ønsker et større boliglån, eller om man ønsker å videreselge boligen. I flere tilfeller kan man også få redusert kostnadene på boligforsikringen, ettersom kobber er brannsikkert.
Kobber er også svært bærekraftig, og er godt rustet mot både vær og vind. Med god isolering vil huset forbli varmt og lydløst selv i sterk storm. Det er lett å forme metallet, og egner seg dermed godt til de fleste typer bolig.
Takplater av sink er relativt kostbart, sammenlignet med de nevnte materialene ovenfor. Likevel vil takplater av sink by på flere fordeler. Sink er et svært slitesterkt metall, og har derfor lang holdbarhet og er godt egnet for alle slags værforhold. Det er viktig å vite at takplater av sink er en god del tyngre enn aluminium og stål, så det er viktig å finne ut om taket tåler vekten av platene før man setter i gang.
Det kan være greit å vite at man ikke skal arbeide med sink på takjobber under vinteren, eller i svært kalde værforhold.
Hvor lang tid det tar å bygge tak, avhenger i stor grad av boligens konstruksjon, om det er råte eller andre skader i taket, og hvilken type takplater man velger å benytte. Det er enklere å frakte og montere stål eller aluminium enn det er å montere kobber eller sink. Årsaken til dette er vekten på materialet. Normalt sett tar det rundt 3-6 uker å skifte ut en takflate på 200 kvm. Dersom det er råte i taket vil prosjektet ta lenger tid.
Når man bygger nytt tak, innebærer dette som regel arbeid på undertak, lekter, pipe, beslag og renner. Til et slikt prosjekt er man avhengig av håndverkere innenfor tre fagområder: blikkenslagere, tømrere og taktekkere. Når man skal organisere prosjektet skiller man som regel mellom to ulike metoder, delt entreprise og totalentreprise.
Ved totalentreprise inngår man kontrakt med én bedrift som vil utføre arbeidet innenfor alle de tre nevnte fagområdene. Dette er ofte mer praktisk, ettersom man kun må forholde seg til én entreprenør som dermed står ansvarlig for hele prosjektet.
Velger man å gå for delt entreprise, må man inngå kontrakter med ulike bedrifter for de ulike fagområdene. Dette gjør at man som byggherre er ansvarlig for koordinering og administrering av prosjektet. Denne løsningen krever mer fra deg, og mange føler det resulterer i unødvendig bruk av tid til prosjektet.
Uavhengig av hvordan man velger å organisere prosjektet, og hvilke takplater man velger å benytte, er det viktig å engasjere en entreprenør som har høy kompetanse, gode referanser fra tidligere byggherrer, og tilstrekkelig med kapasitet. Planlegger man å bruke kobber eller sink, er man enda mer avhengig av å finne en bedrift som har den riktige fagkunnskapen og erfaringen. Å legge takplater i stål og aluminium krever ikke noe mer fagekspertise utover det man kan forvente hos de fleste entreprenører.
Det er alltid lurt å hente inn tilbud fra flere entreprenører under anbudsprosessen. Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre ulike aktører. Dette gjør at man kan sammenligne de ulike pristilbudene, og bestemme seg for den entreprenøren som tilbyr best pris, og er best egnet for ditt prosjekt.
Om du er usikker på hvilken taktype du ønsker å benytte, kan det være en god idé å kontakte en entreprenør. På den måten kan du få nyttig veiledning og tips til prosjektet.
1. Få en fagperson til å gjennomføre en befaring av taket. Dette kan hjelpe deg å finne ut om ditt tak er egnet for takplater, og hvilken taktype du bør gå for.
2. Ta en avgjørelse på om takplatene skal legges på det nåværende undertaket, eller om det skal erstattes. Det er normalt å erstatte et forenklet undertak med et nytt bordtak av papp.
3. Det er som regel lønnsomt å skifte takrenner samtidig som man skifter taket.
4. Velg riktig type takplate for ditt prosjekt. Faktorer som budsjett, kvalitet, estetikk, værforhold og vekt bør tas inn i vurderingen. Det er anbefalt å gjøre dette sammen med en fagperson.
5. Ha på plass en budsjettplan på forhånd av prosjektet. Da vet du bedre hva du har råd til å investere i.
6. Utfør en grundig bakgrunnssjekk av entreprenørene før du engasjerer noen til prosjektet.
7. Skriv under på en skriftlig kontrakt, og før inn møtepunkter og en fremdriftsplan i kontrakten.
8. Oppretthold god kommunikasjon med entreprenøren gjennom hele prosjektet og besøk byggeplassen med jevnlig mellomrom.
9. Gå en sluttbefaring av prosjektet sammen med en ekstern fagkyndig når prosjektet er meldt ferdig.
10. Få tilsendt en ferdigdokumentasjon etter prosjektet er gjennomført. Ta vare på fakturaer og kvitteringer fra prosjektet.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg