Skal du innrede loftet? Når man skal innrede loftet, må man ofte være forberedt på et langt og omfattende prosjekt. I denne artikkelen er det samlet inn 10 tips til deg som skal i gang med å innrede loftet.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Ved å planlegge prosjektet nøye, vil man øke sannsynligheten for et effektivt prosjekt med sluttresultatet man ønsker. Det første man bør gjøre i planleggingsprosessen er å finne ut hva som er formålet til prosjektet. Her gjelder det å se for seg hvilke romfunksjoner og tekniske løsninger man ønsker. I planleggingsfasen er det viktig å gjøre følgende:
Et budsjett vil hjelpe deg med å finne ut hvilke løsninger som vil la seg gjennomføre. Dette bør du tenke på når du setter et budsjett til prosjektet:
Det er flere krav som må bli godkjent før man kan bruke loftet som et oppholdsrom. Blant disse kravene finner vi følgende:
Hva som er nødvendig å gjøre for at ditt loft skal bli godkjent som boareal, er avhengig av nåværende utforming. Dersom du er usikker på hva som må til for å få loftet godkjent, kan du kontakte Plan- og bygningsetaten i din kommune.
Når man skal gjøre et uinnredet loft om til et oppholdsrom, trenger man som oftest godkjenning fra kommunen i forkant. Dette gjelder i tilfeller der man:
Det er ofte strengere krav angående innredning av loft i en bygård eller flermannsbolig. Da er man nødt til å ta hensyn til andre leiligheter. Dette kan medføre en lang og komplisert søknadsprosess. Forhør deg med kommunen angående tiltak som må utføres for å få loftet godkjent som oppholdsrom.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. Grunnene til dette er at:
Det er viktig at man sammenligner de ulike tilbude på likt grunnlag. Her må man se etter følgende:
Husk at prisen du ser i tilbudet ikke nødvendigvis representerer totalsummen. Derfor er det viktig at man er nøye under sammenligningen. Dette øker sjansen for at du engasjerer entreprenøren som er best egnet til ditt prosjekt.
Uavhengig av omfanget av prosjektet, skal det alltid være på plass en skriftlig kontrakt før man setter i gang med arbeidene. Dette gir en sikkerhet for deg som byggherre dersom noe skulle oppstå underveis. Kontrakten bør i det minste inkludere:
Se ellers Forbrukerrådets kontraktsmaler for eksempler på kontrakter.
Ved å følge opp prosjektet underveis, vil man øke sannsynligheten for å få resultatet man ønsker seg. Det kan være lurt å sette opp en fremtidsplan, slik at man kan se til at prosjektet blir gjennomført på en effektiv måte. Underveis i prosjektet bør du gjøre følgende:
Når man gjennomfører et prosjekt av denne størrelsen, må man som regel planlegge sin egen hverdag litt annerledes. Derfor er det lurt å vite hvor lang tid et slikt prosjekt normalt tar. Avhengig av loftets størrelse og hvor komplisert prosjektet er, tar det som regel mellom 10-20 uker fra start til slutt. Det er anbefalt å være fleksibel under denne perioden, slik at man kan følge opp prosjektet.
Mange byggherrer tar på seg mer egeninnsats enn de har kompetanse og tid til. Det er en naturlig å tenke at man kan spare penger ved å gjøre å visse arbeidsoppgaver selv. Dersom man ikke får utført arbeidsoppgavene i tide, kommer ikke håndverkerne ordentlig til. Dette vil forlenge prosjektet, og dermed gjøre det dyrere. Om man ønsker å bidra, er det lurt å rådføre seg med entreprenøren først.
Når entreprenøren melder at prosjektet er ferdiggjort, er det viktig at man utfører en sluttbefaring. Her vil man gå over hele loftet sammen med entreprenøren og gjerne en ekstern fagkyndig for å se til at alt er utført på en god måte. Dersom det er gjort noe feil, skal man få fikset opp i dette. Det er normalt at man holder igjen en liten andel (ca. 10%) av kontraktsbeløpet til sluttbefaringen er fullført.
Til slutt skal man få tilsendt dokumentasjon på det som har blitt gjort. En ferdigdokumentasjon skal gjøre rede for hvilke arbeider som har blitt utført, hvilke fagfolk som har vært involvert, og prisen på de forskjellige delene av prosjektet. Har man pusset opp et våtrom, skal man få tilsendt en FDV dokumentasjon. Dersom det har vært en elektriker involvert, skal man få tilsendt en samværserklæring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg