Det finnes mange grunner til å bygge på huset. En del velger å gjennomføre et slikt prosjekt for å få bedre plass i stuen, for å bygge et ekstra soverom, eller for å heve verdien på huset. I denne artikkelen kan du lese hvordan man kan spare penger når man skal bygge på huset.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når man skal bygge på huset, er det flere grep man kan gjøre for å gjøre prosjektet rimeligere. Jo mer gjennomtenkt prosjektet er, desto større er sjansen for at man får utført et vellykket byggeprosjekt. Når man skal planlegge prosjektet, bør man ha på plass et budsjett, ha en klar formening om ønskelig sluttresultat, og gjøre god research på hvilke materialer man ønsker:
Start med en arkitekt: De fleste tilbyggprosjekter er søknadspliktige til kommunen, og man trenger en Ansvarlig søker. Dette er normalt rollen til arkitekten, og de kan også utarbeider tegninger og prosjektbeskrivelse før man kontakter entreprenører. Husk at prosessen med arkitekt og kommunen kan ta flere måneder, så start tidlig med dette.
Budsjett: Det er lettere å gjennomføre et prosjekt til ønskelig pris om man har utarbeidet en god budsjettplan på forhånd. Forhør deg med banken for å finne ut hvor mye kapital du kan bruke, og om du eventuelt trenger å ta opp et lån. Det er lurt å sette en budsjettramme, og sette av 10-20% til uforutsette kostnader.
Valg av materialer: Valg av materialer er ofte en viktig faktor for hvor kostbart prosjektet vil bli. Dersom man ønsker å spare penger, kan det være fordel å følge med på kampanjer hos ulike byggevarekjeder. Husk å bestill materialer tidlig, slik at man er sikker på at de ankommer byggeplassen tidsnok. Det kan være lønnsomt å sette opp en sjekkliste av alt materiale som ønskes kjøpt inn, enten man står for innkjøpet selv eller man gir ansvaret til entreprenøren.
For at prosjektet blir utført på en effektiv måte, er det viktig at man engasjerer dyktige og erfarne håndverkere. Dessverre finnes det mange useriøse aktører i markedet. Dette stiller større krav til en kritisk og grundig anbudsprosess. Når man skal engasjere en entreprenør til sitt prosjekt er det viktig å se etter følgende:
Om man gjør en grundig research på entreprenøren i forkant og forsikrer seg om at entreprenøren har disse punktene i orden, vil dette gi en større sjanse for et vellykket og rimelig prosjekt.
Det kan være en god investering å engasjere en arkitekt til prosjektet. En dyktig arkitekt kan med sin kunnskap gi deg gode råd og tips til hvilke grep man bør ta. En arkitekt vil også sørge for tekniske detaljbeskrivelser av prosjektet, som vil gjøre det enklere for entreprenørene å prise prosjektet når de går befaring av byggeplassen. Om det er nødvendig å sende inn en søknad om tillatelse fra kommunen, vil arkitekten kunne hjelpe deg med søknadsprosessen.
Merk at det ikke er alle arkitekter som er interessert i mindre prosjekter som tilbygg på privatboliger. Større arkitektkontorer har gjerne sitt fokus på større prosjekter, så bruk tid på å finne en arkitekt som faktisk ønsker å gjøre prosjektet - disse kommer gjerne fra mindre firmaer.
Hvordan du velger å organisere prosjektet ditt, vil ha en påvirkning på prosjektets sluttsum. Her skiller man som regel mellom to ulike organiseringsmåter: delt entreprise og totalentreprise.
Om man velger å gå for en delt entreprise, må man inngå kontrakter med ulike firmaer fra de ulike fagområdene. Dette tilsier at man må stå for mye av koordineringen og administreringen av prosjektet selv.
Om man går for en totalentreprise, vil man engasjere en totalentreprenør som har ansvaret for at hele prosjektet blir utført på en forsvarlig måte. Da vil man kun inngå kontrakt med én bedrift, og man vil ha en kontaktperson som står for koordinering og administrering gjennom hele prosjektet.
Totalentreprise er det vanligste alternativet på tilbyggprosjekter, ettersom det ofte er mange fagområder involvert og mye som skal koordineres. Husk også at en totalentreprenør ofte har gode innkjøpsbetingelser på materialer og gode vilkår hos sine underentreprenører, som du ikke nødvendigvis oppnår på egenhånd.
For å engasjere en dyktig entreprenør som tilbyr god pris, må man hente inn tilbud fra flere entreprenører. En tommelfingerregel er at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. På den måten får man et bilde av markedsprisen.
Om man ønsker å holde prisene nede, er det alltid anbefalt at man henter inn tilbud fra flere entreprenører uavhengig om man allerede har et forhold til en entreprenør fra et tidligere prosjekt.
Når man har samlet tilbud fra flere aktører, er det viktig å sammenligne tilbudene med hverandre. Man bør være nøye med å vurdere de forskjellige tilbudene på likt grunnlag. Når man sammenligner tilbudene er det viktig å se etter følgende:
Om de samme postene er inkludert i de ulike tilbudene: Dette vil gi en indikasjon på at de ulike entreprenørene har en lik forståelse for prosjektet. Det er viktig å se nøye på hva som er spesifisert og hva som er definert som tillegg.
Se hvilke forbehold som er inkludert i tilbudene: Et byggeprosjekt er som regel avhengig av mange faktorer, som bruk av flere håndverkere fra ulike fagområder, materialer og offentlige godkjenninger. Dette kan medføre at entreprenøren legger inn visse forbehold. Det er viktig å gå gjennom disse, slik at man forsikrer seg at prosjektet ikke heves veldig i pris på bakgrunn av mange forbehold.
Se hvilke poster som har fastpris, prisoverslag, eller uforpliktende prisantydning: Det er lettere å forholde seg til en fastpris. Da vet man eksakt hva prisen på arbeidsoppgaven vil ende på. Et prisoverslag kan variere med opptil 15%, jamfør håndverkertjenesteloven.
Se om det er stort sprik i pris på enkelte poster: Dersom det forekommer store variasjoner i pris på enkelte poster, kan det være på bakgrunn av at entreprenørene har forskjellig forståelse av prosjektet, eller har ulike løsninger på gjennomføring. Dette er viktig at man finner ut av før man går videre i prosessen.
Timeprisen for eventuelle tillegg: Om det må utføres en del tilleggsarbeid, kan timeprisen utgjøre en stor forskjell på sluttprisen. Finn ut hva timeprisen fra de ulike entreprenørene ligger på.
De fleste tilbyggprosjekter og alle påbygg vil være søknadspliktige til kommunen. For tilbygg er det gjort unntak for mindre prosjekter på opptil 15 kvm, også for varig beboelse - dette inkluderer også terrasser på en viss høyde. I henhold til nye regler fra 1. mai 2021 er ikke disse lenger søknadspliktige, så lenge de bygges i henhold til kravene i forskriften. Tilbygg på opptil 50 kvm som ikke skal benyttes til varig beboelse, må du fortsatt søke om tillatelse til å oppføre, men her kan du levere søknaden selv. Større prosjekter (over 50 kvm) eller prosjekter som krever dispensasjon fra reguleringsplanen, omsøkes av en Ansvarlig Søker (gjerne en arkitekt). For påbygg (utvidelse av boligen i høyden), vil man alltid trenge en ansvarlig søker. Merk at takopplett, arker og karnapper også regnes som påbygg i søknadsøyemed.
En mulighet er også å høre om entreprenøren kan stå som ansvarlig søker. Merk at de fleste entreprenører hverken ønsker eller kan ta rollen som Ansvarlig søker, men det finnes noen og dette kan man spare noe på.
Mange tenker at mye egeninnsat vil være med på å gjøre prosjektet mye rimeligere. Dette kan være sant, men i flere tilfeller har det en motsatt effekt. Grunnen til dette, er at mange byggherrer forplikter seg til mer egeninnsats enn de har tid og kompetanse til å utføre. Dette kan føre til at prosjektet blir dyrere.
Om man ikke etterfølger arbeidet man har påtatt seg, vil det gjøre at håndverkerne vil bruke lenger tid på å utføre prosjektet. Dette resulterer i at man må betale mer for deres tjenester. Derfor er det anbefalt at man begrenser egeninnsats til hva man har tid og kompetanse til. Kom gjerne frem til en god løsning sammen med entreprenøren.
Det kan være lønnsomt å tenke verdiøkning når man skal bygge på huset. Forskjellige løsninger kan gi god kortsiktig og langsiktig avkastning. Dersom man bor i et område med høy kvadratmeterpris, er det sannsynlig at verdiøkningen vil overgå kostnadene for prosjektet. Dette gjelder spesielt om man bygger på rom som kjøkken, bad eller soverom. For å finne ut hva som vil gi huset størst verdiøkning, bør man forhøre seg med en eiendomsmegler på forhånd.
Det er viktig at man utfører en sluttbefaring av prosjektet når det er meldt ferdiggjort. Da går man over alt som er blitt utført sammen med entreprenøren (og helst en fagkyndig), og ser til at alt er blitt utført på en solid måte. Går man ikke en sluttbefaring, kan man oppleve å finne feil etter garantien har gått ut, som da kan koste mye å fikse opp i.
Avslutningsvis må man få tilsendt en ferdigdokumentasjon. Dette er et bevis på alt som har blitt gjort relatert til prosjektet. Dette er lønnsomt enten man skal selge boligen, få en ny verdivurdering, eller man er i samtaler med forsikringsfirmaet. Har man utført tilbygg på våtrom eller bad, skal man få tilsendt en FDV-dokumentasjon. Har man installert noe elektrisk, skal man også få tilsendt en samsvarserklæring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg