Det å bygge egen bolig er en drøm for mange. På denne måten kan du oppnå et hjem som er nøyaktig slik du har ønsker deg. Dette er riktignok et omfattende prosjekt og det er mange ting man bør huske på. Vi har derfor laget den ultimate huskelisten med ting du burde være klar over før du går i gang med å bygge, samt underveis i arbeidene.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det å bygge hus er tross alt et svært kostbart prosjekt og det er nok bare de færreste forunt å kunne gjennomføre prosjektet uten grundig overveiing av det økonomiske. For å få oversikt over ditt budsjett tidlig er det anbefalt å gå i banken. Det finnes en del ulike typer lån, og man kan selvsagt benytte egenkapital. Den vanligste låneformen er likevel et byggelån. Et byggelån fungerer slik at banken tar pant i eiendommen og banken vil som regel kreve dokumentasjon på hvilke arbeider som er utført for ikke å betale ut mer enn det som er tilført boligen i verdi.
Skulle noe av det økonomiske ikke gå som planlagt, for eksempel personlig manglende betalingsevne eller konkurs hos entreprenør kan banken kreve å ta over eiendommen og det som hittil er bygget. Banken vil da selge eller fullføre boligen for så å selge, for å dekke tapene sine. Det er derfor svært viktig å være klar over egen betalingsevne og eget budsjett. Det er også svært viktig å finne en entreprenør med økonomien i orden. Det er ofte lurt å få gjennomført en full kredittsjekk dersom du skulle være i tvil. Noen firmaer gjør jobben som mellommann mellom entreprenør og tiltakshaver og utfører slike kontroller på dine vegne, så du slipper selv.
Før du setter deg ned med en arkitekt i boligutviklingsprosessen kan det være lurt å bli klar over hva du ønsker deg og hva som er din stil. Dette kan du for eksempel gjøre ved å sjekke ulike arkitekt- og entreprenørfirmaers nettsider for inspirasjon fra tidligere prosjekter. Du kan også lete i magasiner og benytte bildetjenester på nett som Pinterest og Instagram for å finne inspirasjon. Samle gjerne denne dokumentasjonen i en fysisk eller digital mappe. Det kan være lurt å ha ett eller annet å vise arkitekten når den tid kommer. Jo mer dokumentasjon du kan vise på hva du liker, desto lettere er det ofte for arkitekten å danne seg et bilde over hvordan din fremtidige bolig burde være.
Før du kjøpe en tomt, er det greit å finne ut hva slags grunnforhold det er. En fagperson kan Grunnforholdene på tomten din kan gi deg en viktig pekepinn på kostnadene for graving og grunnarbeider som vil påløpe når byggingen begynner. I forbindelse med valg av tomt kan det også være lurt å tenke gjennom adkomst til tomten, det å bygge vei til eiendommen kan bli en betydelig ekstra kostnad og det kan bli dyrere å bygge på eiendommen hvis det ikke allerede er lett tilgjengelighet dit.
Det er viktig å huske å smøre seg med en viss mengde tålmodighet når du skal i gang med et byggeprosjekt. Husk at bare søknadsprosessen ofte kan ta opptil et halvt år, før noe av bygging i det hele tatt har begynt. Det kan også ta kortere tid, men det er for eksempel verdt å merke seg at standard behandlingstid på en byggesøknad er 12 uker. I svært mange kommuner er det for dårlig kapasitet til å opprettholde disse behandlingstidene, og du kan bli nødt til å vente mye lenger. Dersom ikke alt er i orden i søknaden, eller du søker om unntak fra visse byggeregler kan behandlingstiden også bli utvidet. Før søknaden sendes inn skal du også gjennom en omfattende prosjekteringsjobb i samarbeid med arkitekt. Det vil si en detaljert planlegging av hvordan boligen skal være. Dette tar også en god del tid. For at kommunen skal kunne avgjøre om boligen blir godkjent er disse dokumentene nødvendige. Hvis du er i tvil om hvorvidt ditt prosjekt blir godkjent kan det være lurt å be kommunen om en forhåndskonferanse for å forhøre seg om mulighetene.
Her vil arkitekten ofte være til stor hjelp. Det kan likevel være lurt å forsikre seg om at du er fornøyd med hvordan lysforhold, vindforhold og skygge fra naboer, trær og terreng i nærheten er tatt hensyn til. Det er også lurt å ta utsikt i betraktning, gjerne i så detaljert grad at dere planlegger utsikten fra spesifikke rom i den fremtidige boligen. Husk også å spørre arkitekten om hva hun eller han har tenkt angående innsyn. Det er også lurt å tenke på plassering av eventuelle uteområder allerede på dette stadiet i byggeprosessen.
Når du skal i gang med anbudsprosessen er det mange krav du bør stille til en fremtidig entreprenør. Det er først og fremst viktig at arkitekten har omfattende erfaring fra nettopp den typen bolig du ønsker å bygge. Det gjelder blant annet konstruksjonsmateriale. De fleste entreprenører som utfører totale boligprosjekter har trolig erfaring med bygging i tre. Skal du bygge i betong derimot, er det ikke nødvendigvis sikkert at dette er noe alle og enhver har erfaring med. Spør gjerne entreprenøren om tidligere referanseprosjekter. Det er også lurt å be om telefonnummeret til et antall referanser slik at du kan ringe å forhøre deg. Ved å snakke med en tidligere kunde kan du ikke bare forhøre deg om kvaliteten på arbeidene men også om ting som pålitelighet, kommunikasjon, konkurransedyktighet i priser og tidsbruk.
Den økonomiske situasjonen til entreprenøren er som nevnt også svært viktig, for å sikre en problemfri gjennomføring av prosjektet. Det kan også være en god idé å sjekke om firmaet innehar noen godkjenningsordninger. De aller fleste av godkjenningsordningene i Norge er riktignok frivillige, men det fungerer likevel som et ekstra kvalitetsstempel. DSB-godkjenning er lovpålagt for alle håndverkere som skal utføre elektriske arbeider.
Når du skal i gang med anbudsprosessen er det hverken lurt å hente inn for få eller for mange tilbud. Grunnen til at du ikke skal hente inn for få er kanskje lettere å forstå enn hvorfor du heller ikke bør hente inn for mange. Henter du bare inn ett eller to tilbud kan det være vanskelig å vite hvorvidt prisene er konkurransedyktige, for høye eller mistenkelig lave. Henter du inn alt for mange tilbud kan sammenligningsprosessen bli svært uoversiktlig. Det er derfor anbefalt å hente inn tre ulike tilbud. Det er også viktig at alle tilbud kommer fra godt kvalifiserte firmaer.
I sammenligningsprosessen bør du ikke bare tenke på sluttprisen i de ulike tilbudene. Prisene for alle enkeltposter er også relevant. Sett gjerne opp tilbudene du har mottatt i et regneark for enkel sammenligning. Er det visse poster som er uforholdsmessig dyre eller rimelige kan det være lurt å ta kontakt med entreprenørfirmaet for å komme til bunns i årsaken. Som regel skyldes dette ulike oppfatninger av underlaget for prising. Det er derfor viktig at underlaget som er utviklet av arkitekten er så detaljert som mulig. Jo mer nøyaktig detaljene ved den fremtidige boligen fremgår, jo lettere blir det å anslå både arbeidstid og kostnader.
Underveis i prosjekteringen skal du velge alt fra utvendig kledning til fliser over kjøkkenbenken. Du skal også velge mengden vinduer, type trapp, størrelsen på boligen og eventuelle spesialtilpassede løsninger. Husk at i alle slike valg finnes det muligheter i flere prisklasser. For å holde budsjettet nede er det viktig å tenke kostnadsbesparing i alle ledd. Husk likevel at det i lengden ofte ikke lønner seg å velge laveste pris på bekostning av kvalitet. For å finne kvalitetsmaterialer til overkommelige priser kan det være lurt å holde øye med salg og kampanjer hos ulike varehus og leverandører. Det kan også være lurt å forhøre seg om entreprenøren du har valgt har rabattavtaler eller kvantumsrabatter hos visse varehus.
Når du har prosjekteringen klar og kontrakt med entreprenøren er i boks, er det lurt å sette deg ned å skrive en detaljert fremdriftsplan. Dette er et dokument du formulerer i samarbeid med entreprenøren og hensikten er å gi deg som tiltakshaver noen konkrete milepæler å forholde deg til underveis i utbyggingen. I dokumentet setter dere opp ting som “tett råbygg”, det vil si at skallet av boligen er tett for vær og vind. Underveis i arbeidene kan du bruke disse holdepunktene til å holde øye med at arbeidene og fremdriften går som planlagt. Slik unngår du at det oppstår større forsinkelser som du ikke selv har kontroll over.
Underveis i byggingen av din fremtidige bolig er det lurt å holde god kontakt med entreprenøren. Dra gjerne innom byggeplassen jevnlig, såfremt du har mulighet. Ved å holde god kommunikasjon med entreprenøren kan du oppdage misforståelser raskt, og dere kan raskt komme frem til alternative løsninger om et materiale for eksempel er utilgjengelig.
Når bygget står ferdig er det likevel et viktig punkt som gjenstår i huskelisten før du betaler siste del av kostnadene, og det er det å gå sluttbefaring. Denne befaringen kan med fordel gjennomføres med en ekstern fagperson. Her kontrolleres det at alle arbeidene er utført i høy kvalitet og i henhold til alle gjeldende regler og forskrifter. Dersom noen av arbeidene ikke skulle holde mål skal du kreve at disse manglene utbedres før du betaler ut siste del av den kontraktsbestemte summen.
Helt til sist i ethvert byggeprosjekt er det veldig viktig å få tilsendt alle relevante papirer og dokumenter på arbeidene som er utført. Dette er enda mer viktig jo mer omfattende prosjektet er. For bygging av hus er det altså svært viktig. Dokumentene du skal ha tilsendt er alle kontraktsdokumenter og fakturaer, samt kvitteringer. Du skal også få såkalt FDV-dokumentasjon, som står for forvaltning, drift og vedlikehold. Det vil blant annet si dokumentasjon på elektrisk anlegg, brannsikring, miljødokumentasjon og info om våtrom og ventilasjon. Det kan være svært viktig å ha denne dokumentasjonen ved et fremtidig salg, ved videre renovering eller dersom det skulle oppstå skader innenfor garantiperioden.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg