Skal du i gang med å bygge ut kjelleren? En kjellerutbygging utgjør et stort og komplisert prosjekt. I denne artikkelen har vi samlet åtte tips, slik at du kan få gjennomført et vellykket prosjekt og unngå enkle feil.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange haster med å få prosjektet i gang, uten å ha gjort tilstrekkelig med forberedelser. Byggherrer som har planlagt prosjektet nøye, vil ofte ende opp med et bedre resultat. Før man kontakter entreprenører bør man har kontaktet en arkitekt som kan bistå med underlag og tegninger. Man er som regel avhengig av at en ansvarlig fagkyndig står for søknaden. Det er normalt at man benytter en arkitekt for denne prosessen. Arkitekten vil også kunne utarbeide en god prosjektbeskrivelse, som vil gjøre det enklere for entreprenører å gå befaring og prise prosjektet.
For å være sikker på at man kan få utrettet det man planlegger, er det også lurt å sette opp et budsjett. Her er tips til hva du bør tenke på når du skal sette opp et budsjett til et prosjekt av dette omfanget:
Det er lett å glemme at man trenger godkjenning fra kommunen når man skal utføre endringer på sin egen bolig. Man er nødt til å søke om godkjenning dersom:
I de aller fleste prosjekter hvor man planlegger en full utbygging av kjelleren, er det krav om søknad til kommunen. Derfor er det viktig at man ikke setter i gang prosjektet før man har fått godkjenning fra kommunen. Det er som regel en ansvarlig søker som står for søknaden. Dette er ofte en arkitekt.
Mange er usikre på hvor lang tid prosjektet vil ta. Dette er en stor fordel å vite, ettersom man da kan planlegge deretter. Husk at man under prosjektets gjennomføring vil ha mange håndverkere til stede, som krever at man følger opp underveis for å se til at alt går som det skal. Under vil du se hva normalt tidsbruk på et kjellerprosjekt, basert på størrelsen av kjelleren:
Kjeller på 50 kvm: 10-13 uker
Kjeller på 100 kvm: 13-16 uker
Kjeller på 150 kvm: 16-19 uker
Siden et kjellerprosjekt ofte varer over flere uker, er det anbefalt at man setter opp en fremdriftsplan og setter faste møtepunkter inn i den skriftlige kontrakter.
En fremdriftsplan er en stor fordel for deg som byggherre, da det gjør det enklere å se til at arbeidet blir gjort på en effektiv måte. Her vil man sette klare mål på når ulike arbeidsoppgaver skal begynne, og når de skal være fullført. På den måten vil man se om man holder seg innenfor den satte tidsrammen.
Møtepunkter er også en fordel når man skal følge opp prosjektet. Det gjør det enklere å diskutere arbeidet og komme frem til ulike løsninger. Sett gjerne opp møtepunktene ut fra fremdriftsplanen, slik at man sammen kan gå over det som har blitt gjort.
Dersom kjelleren er uinnredet, utfører man ofte et kjellerprosjekt slik at den skal bli godkjent som oppholdsrom. Dette gjør at boligen vil øke betraktelig i verdi, samtidig som man får mer plass å boltre seg på. Det er viktig at man kjenner til kravene for å få kjelleren godkjent som boareal. Blant disse kravene finner vi følgende:
Om du er usikker på hva som må til for at kjelleren skal være godkjent som oppholdsrom, er det anbefalt at du forhører deg med kommunen. Understrek gjerne dette for arkitekten/entreprenøren når du planlegger prosjektet.
Det er mange som ønsker å gjøre store deler av prosjektet selv. Det har ofte motsatt effekt. Man ser ofte at byggherrer tar på seg mer egenarbeid enn de har tid og kompetanse til å utføre. Dette fører ofte til at prosjektperioden blir forlenget. Det vil også koste mye å rette opp i arbeider som har blitt utført på feilaktig vis.
Dersom man planlegger å utføre en del av arbeidsoppgavene på egen hånd, burde man forhøre seg med entreprenøren i forkant. De kan i så fall gi gode råd og tips til hva som vil være lønnsomt, og hva som vil være belastende for prosjektet.
Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører under anbudsprosessen. Dette gjør at man vil få et godt bilde av hva prisingen bør ligge på, samtidig som det gir god oversikt over de ulike entreprenørene. Dersom man samler inn for mange tilbud, er det lett å miste oversikten, og man må bruke mer tid og krefter på å koordinere befaring og prising av prosjektet.
Når man har fått inn de ulike tilbudene, er det viktig at man vurderer dem opp mot hverandre på likt grunnlag. Da er det viktig å se på følgende:
Det er viktig å gjennomføre en sluttbefaring når prosjektet er ferdigstilt. Her vil man gå over prosjektet sammen med entreprenøren og en ekstern fagkyndig for å gå over alle arbeider. På den måten vil du få bekreftet at alt er gjort på en forsvarlig måte. Dersom man ikke utfører en sluttbefaring, kan man oppdage feil i etterkant. Oppdager man dette etter at garantien er utløpt, må man i verste tilfelle dekke alle utgiftene dette medfører selv.
Når sluttbefaringen er utført og prosjektet er godkjent, skal man få dokumentasjon på arbeidet som har blitt utrettet. Først og fremst skal man få en ferdigdokumentasjon, som vil vise til alle arbeidsoppgaver som har blitt utført, hvilke håndverkere som har blitt brukt og prisen på de ulike delene. Har man bygget baderom, skal man få tilsendt en FDV-dokumentasjon. Om det har blitt utført elektrikerarbeid, skal man motta en samsvarserklæring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg