Bytte av kledning på boligen din er en omfattende prosess. Det er mye å huske på og ta stilling til når man skal i gang med et slikt prosjekt. Trenger du bytte alt? Skal du etterisolere samtidig? Blir fasaden endret? Her gir vi deg den ultimate huskelisten for bytte av kledning.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Før du kontakter entreprenør er det lurt om du først skaffer deg litt oversikt selv over hvordan det virkelig står til med kledningen din. Det står ofte dårligere til enn man tror, men det kan også gå andre veien. Kanskje er det mye som må gjøres noen steder, mens andre deler har klart seg bedre og krever mindre omfattende arbeid. Jo mer du selv vet om tilstanden, jo mer realistisk vil budsjettet ditt bli.
Her er noen smarte spørsmål å stille seg:
Det er greit å vite når man engasjerer fagfolk, for det vil de sannsynligvis ønske å vite. Dessuten har det stor betydning for husets isolasjon. Både fordi man isolerte mindre før, og fordi eldre isolasjon med årene kan bli deformert inni veggen og dermed ha mindre effekt. Kanskje er også vindsperre i eldste laget, slik at du må bytte den?
Kanskje holder det å skifte kledning på de mest værutsatte områdene? I så fall bør du legge i mer innsats på noen områder og redusere innsatsen andre steder. På den måten kan du redusere mengden arbeid og totalkostnadene kan bli lavere.
Er noen av bordene råtne? I så fall er det sannsynlig at det befinner seg råte bak panelbordene i tillegg. Kanskje er reisverket også angrepet av råte. Vær særlig oppmerksom på områder som er spesielt utsatt for vær og vann. Kanskje har takrenner vært fulle og tette slik at det har rent vann nedover veggen, eller trær kan ha stått inntil veggen og samlet opp fukt. Råteskader bør utbedres så fort som mulig for å forhindre at skadene sprer seg.
Mange er ikke klar over at enkel adkomst for håndverkerne kan ha en del å si for prisen på prosjektet. Dersom materialer må bæres langt eller om det er vanskelig å sette opp stillas, vil dette medføre ekstra arbeidstimer. Hvis en bor i bynære strøk hvor adgang krever bom- og parkeringsutgifter, vil dette også kunne bidra til å øke prisen til en viss grad. Disse faktorene bør entreprenøren være klar over før det utarbeides pristilbud.
Når du først skal gjøre en så stor jobb som å bytte kledning på huset, er det naturlig å vurdere andre tiltak som kan gjøres samtidig. Først og fremst etterisolering, men også bytte av vinduer og avløp.
Med det samme stillaset er oppe og panelet av, er det mulig å etterisolere. Gjør en vurdering av dette tidlig i prosessen og ta gjerne høyde for det i budsjettrammen. Det kan godt tenkes at du endrer mening om du velger det vekk tidlig. Enova anbefaler etterisolering av alle hus som er bygget før 1980.
Selv om prosjektet blir dyrere av å etterisolere, kan det fort lønne seg i det lange løp, fordi energiforbruket blir mindre, og verdien av boligen kan stige.
Dersom man skal etterisolere benytter mange anledningen til å bytte vinduer med det samme, siden man allerede har stillas og fagfolk på plass. Hvis kledningen er så gammel at den må byttes, er ofte vinduene også såpass gamle og lite energieffektive at det kan være fornuftig å bytte dem ut. Ved en etterisolering vil vinduene uansett måtte flyttes ut for ikke å bli stående langt inne i veggen. Det medfører arbeider med utforinger i vinduskarmer innvendig, noe som gjør at det ofte er like greit å bare bytte dem ut med det samme.
Det finnes flere grep man kan ta for å gjøre boligen mer energieffektiv. Man kan bytte til lavenergivinduer, aktiv solskjerming, og balansert ventilasjon. Dette er tiltak man burde se på i kombinasjon med bytte av kledning. Flere av disse tiltakene kvalifiserer også til økonomisk støtte fra Enova. Besøk Enovas nettsider for å se hva som er aktuelt for deg.
Den rimeligste løsningen er som oftest den som krever mest vedlikehold. Det er vanskelig å få kledningen både vedlikeholdsfri og rimelig samtidig, og selv om kledningen skal se helt lik ut som før, har du flere valg. Har du f.eks en enkel, stående kledning, som de fleste har, så kan du velge i ulike kvaliteter treverk, frå ubehandlet til nærmest evigvarende vedlikeholdsfrie materialer. Velger du furu, kan det hende at det valget vil bidra til å øke totalkostnadene, men til gjengjeld slipper du å måtte vedlikeholde i nær fremtid. Derfor kan det gjerne lønne seg i lengden å investere litt mer i vedlikeholdsfri kledning.
Mange byggeprosjekter krever at man søker om byggetillatelse hos kommunen, og byggherren er ansvarlig for å finne ut om prosjektet krever søknad eller ikke før arbeidet settes i gang. Når det gjelder bytte av kledning, trenger man vanligvis ikke å søke godkjenning. Det finnes imidlertid noen unntak. Prosjekter som fører til vesentlige fasadeendringer er søkepliktige. I noen tilfeller velger man å sette inn nye vinduer og dører som er betydelig større enn de eksisterende, noe som fører til at fasadeendringen blir betydelig. Vær oppmerksom på at regler kan variere fra kommune til kommune, og også på ulike områder i kommunene. Derfor lønner det seg å ta kontakt med kommunen på forhånd for å forsikre deg om at du holder deg innenfor regelverket når du skal bytte kledning.
Enova er et statlig foretak som gir støtte til ulike byggeprosjekter som bidrar til å øke energieffektiviteten i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Derfor kan du søke om støtte fra Enova dersom energibesparende tiltak gjennomføres som et ledd i byggeprosjektet ditt. Det å kun bytte kledning er ikke tilstrekkelig for å kvalifisere til støtte fra Enova, heller ikke etterisolering alene. Hvis du derimot gjennomfører en total oppgradering av bygningskroppen, vil du derimot kunne få støtte. Bytte av kledning og etterisolering vil da gjerne inngå som deler av dette prosjektet.
Energieffektive tiltak er ikke bare lønnsomt fordi en kan få støtte. Det vil også kunne bidra til å holde nede fremtidige utgifter til strøm og oppvarming. For å finne ut hvilke muligheter som eksisterer, er det lurt å engasjere en energirådgiver. Du vil uansett ha bruk for en energirådgiver på et senere tidspunkt for å dokumentere at boligen er mer energieffektiv overfor Enova. Enova gir dessuten opptil 5000 kr i støtte for å engasjere en energirådgiver.
Du kan finne mer informasjon om Enovas støtteordninger på deres hjemmesider.
Med et tydelig definert omfang på prosjektet er det mulig å sette en budsjettramme, altså et beløp som ikke skal overstiges. Du bør tidlig i prosessen prøve å få en oversikt over alle utgiftene som går med til prosjektet, slik at du unngår ubehagelige overraskelser. Budsjettrammen bør dessuten ha rom for 10-20 % forbeholdt uforutsette kostnader, slik at du ikke risikerer å måtte stoppe arbeidet fordi prosjektet blir litt dyrere enn hva du hadde sett for deg.
Når du vet hvor stort omfang jobben har, kan du beregne hvor lang tid prosjektet vil ta. Hvis det er mulig å gjøre jobben om vinteren, kan du kanskje få bedre tilbud. Da har gjerne entreprenørene mindre å gjøre. Forsøk også å legge jobben til en relativt tørr periode på året. Det forenkler jobben og minsker risikoen for manglende fremdrift på grunn av værforhold. Dersom det er snakk om en liten bolig, bør du beregne minst 4-6 uker for bytte av kledning, mens en større bolig gjerne kan ta 8 til 10 uker. Ta også høyde for at tidsbruken blir høyere dersom du skal etterisolere eller bytte vinduer i tillegg til å bytte kledning.
Når forberedelsene er gjennomført, er du klar til å hente inn tilbud fra entreprenører. For å finne entreprenører med tilstrekkelig kompetanse og erfaring til en gunstig pris, og som du i tillegg kan samarbeide godt med, er det flere ting du kan gjøre.
Du trenger helst tre tilbud fra tre ulike aktører. Da har du et godt grunnlag for å sammenligne både pris og gjennomføring. Ved å hente inn tre tilbud sikrer du dessuten tilstrekkelig konkurranse om prosjektet ditt, noe som kan bidra til lavere priser.
Ikke hent inn for mange tilbud. Det skaper bare forvirring og gjør det hele uoversiktlig for deg. Husk også at det tar tid for entreprenørene å komme på befaring og utarbeide tilbud.
Ønsker du å legge ut ditt prosjekt på anbud, kan du [klikke her].
For å gjøre et godt valg, må du sammenligne tilbudene grundig på riktig grunnlag. Sjekk om det samme inkluderes i alle tilbudene, hvordan prisene er definert (estimat, kalkyle, fastpris?) og om prisene varierer i stor grad. Noen ganger har entreprenører ulik forståelse av prosjektet, noe som kan medføre store prisvariasjoner. Derfor er det særdeles viktig med en tydelig prosjektbeskrivelse. Dersom du oppdager slike forskjeller i tilbudene du mottar, må du ta kontakt med entreprenørene for å oppklare eventuelle misforståelser.
God kommunikasjon er alltid en nøkkel til et vellykket prosjekt, og du bør derfor prate jevnlig med entreprenøren du velger underveis i arbeidene. Eksempelvis kan dere avtale møte med jevne mellomrom, eller ved gjennomføring av ulike milepæler. På den måten unngår dere unødvendige misforståelser.
Meld fra om byggeplanene til naboene dine. Gjør det gjerne i god tid så er de godt forberedt og dere kan unngå eventuelle konflikter. For å varsle naboer kan du gjerne sende et nabovarsel i form av et brev når du vet dato for oppstart.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg