Dersom du planlegger å bygge et nytt hus, vurderer du kanskje å bygge et hus med en utleiedel? Ved å bygge en utleiedel i huset ditt, åpnes muligheter for mer økonomisk frihet, men samtidig følger det med en del ansvar og plikter. I denne artikkelen gir vi deg 5 fordeler og 5 ulemper med å bygge en utleiedel i huset.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Stadig flere vurderer å bygge hus med utleiedel på grunn av alle fordelene som kommer med et slikt hus. Folk har ulike grunner til å bygge hus med utleiedel, og fordelene kan både være knyttet til økonomiske og familiære eller andre hensyn.
Fordi utleiedelen vanligvis vil være direkte knyttet til huset ditt, har du svært høy grad av fleksibilitet. Du kan selv velge når, og om, du vil leie ut denne delen av huset. Skulle du ha behov for mer plass til deg og din familie, kan du la være å leie den ut, og ta den i bruk til egne behov. Med tiden flytter kanskje barna ut, og behovet for stor plass vil være mindre. Da kan det være mer aktuelt å leie den ut.
Det er heller ikke uvanlig å bruke huset med utleiedel som en slags generasjonsbolig. Kanskje blir utleiedelen barnas første hybel før de flytter helt ut, og kanskje tar de voksne barna over huset når de selv får barn, mens foreldrene flytter inn i utleiedelen. Uansett hva som passer best til dine behov, innebærer fleksibiliteten som følger med en utleiedel at du selv kan avgjøre hva utleiedelen skal brukes til, til enhver tid. Dette gir en frihet som mange boligeiere med utleiedel setter stor pris på.
Dette er utvilsomt en av de mest vanlige grunnene til at folk bygger hus med utleiedel, og det er en av de viktigste fordelene med å leie ut deler av huset sitt. Dersom leieinntekter overstiger månedlige utgifter du har på huset, som for eksempel boliglån, så skapes det en jevn inntektskilde som over tid finansierer lånet ditt, forutsatt at utleiedelen leies ut jevnlig og leietakeren betaler i tide. Når en er avhengig av at noen andre skal betale ned lån, kan manglende betaling føre til problemer. Derfor er det viktig at du finner pålitelige leietakere som betaler jevnlig. Husleien bør også overstige kostnadene ved å eie og vedlikeholde utleiedelen for at det skal lønne seg. Derfor er det viktig at du beregner hvor mye du kan ta i husleie. I de fleste tilfeller må du sette deg ned å finne ut hvor store inntekter du trenger for å gå i balanse, og helst generere litt inntekter for deg selv. Samtidig bør du skaffe deg en oversikt over prisnivået på utleiedeler som er sammenlignbare med din egen, i samme område.
Vær også oppmerksom på at dersom arealet av utleiedelen er mindre enn halvparten av det totale arealet, så er inntekten skattefri.
Det at huset ditt har en utleiedel kan bidra til å øke verdien på boligen dersom du skal selge den en gang i fremtiden. På grunn av de økonomiske fordelene med å eie en utleiedel, er det mange boligkjøpere som vil verdsette at huset allerede har en del som er godkjent for utleie.
I tillegg er det mulig å tilføre mer verdi til utleiedelen og boligen som helhet, ved å vedlikeholde og oppgradere den. Ved å eksempelvis male leiligheten og bygge eller kjøpe nye møbler og løsninger, så vil verdien øke, uten at det koster all verdens. Dette vil ikke bare føre til at du kan kreve mer i leie, men det vil også være et selvstendig bidrag til å øke verdien på boligen dersom du skulle ønske å selge den en gang i fremtiden. Hvis du liker oppussingsprosjekter, bør dette være en viktig grunn til å bygge et hus med utleiedel. Du kan velge style opp leiligheten ved bygging av huset, eller å pusse opp mellom ulike leietakere. Dette vil i det lange løp være lønnsomt for deg som eier.
Ved å bygge en utleiedel, sikrer du deg skattefrie leieinntekter, noe som igjen kan føre til at du får bedre bankbetingelser og mulighet til å få innvilget er høyere boliglån enn du ville fått dersom du ikke bygger en utleiedel. Leieinntektene tilsier en styrket betalingsevne, noe som for eksempel kan føre til at banken vil være villig til å låne deg 4 millioner kroner i stedet for 3 millioner kroner. Når du så trekker fra leieinntektene, kan du ende opp med å betale mindre på lånet ditt med et større lån, enn du ville gjort med et mindre lån uten leieinntekter.
For å vite hvordan det å bygge hus med utleiedel vil påvirke dine muligheter for å få innvilget lån, bør du rådføre deg med banken din.
Mange boligeiere opplever at det er vanskelig å finansiere andre drømmer og planer som de måtte ha, etter at de har tatt opp boliglån. Nedbetaling av lånet tar såpass mye av inntekten at det er lite igjen til andre aktiviteter, planer eller investeringsprosjekter. Dersom du lykkes i å dekke lånet ditt helt eller delvis med leieinntektene du får fra utleiedelen, vil det frigjøre midler slik at du kan ta deg råd til hyttedrømmen, drømmeferien eller andre planer og aktiviteter som du gjerne kunne tenke deg å bruke penger på. På den måten vil utleiedelen bidra til å hindre boliglånet i å legge alt for mye føringer for økonomien din.
Selv om det finnes mange fordeler med å bygge en utleiedel i huset, finnes det samtidig en del ulemper som du bør være klar over før du bestemmer deg for å investere store summer i prosjektet. Ofte fører det med seg mer arbeid og bry enn mange boligeiere ser for seg på forhånd. Derfor er det viktig at du er godt forberedt på potensielle ulemper og legger en plan for hvordan du skal håndtere disse. Ved å forberede deg godt, unngår du at eventuelle problemer kommer som overraskelser som gjør at du på et senere tidspunkt angrer på at du bygde en utleiedel i huset ditt. Nedenfor finner du de vanligste ulempene med å bygge utleiedel.
Når en skal bygge utleiedel, må en regne med økte byggekostnader. Selv om utgiftene stort sett er de samme som ville gått med til å bygge en bolig uten utleiedel, er det likevel enkelte faktorer som fører til at kostnadene øker. Et hus med utleiedel vil ha flere bad og kjøkken enn et hus uten utleiedel. Bad og kjøkken er som regel de dyreste rommene i huset. I tillegg påløper en del utgifter til ekstra lydisolering mellom utleiedelen og resten av boligen. Du bør dessuten være oppmerksom på at dersom utleiedelen skal være en separat boenhet, så må den tilfredsstille enkelte krav knyttet til brannisolering, takhøyde og parkeringsplass, noe som også kan føre med seg en del utgifter.
Det er ikke lett å gi en konkret pris på en utleiedel fordi alle prosjekter varierer i stor grad. Det er imidlertid mulig å ta utgangspunkt i en gjennomsnittspris for lignende prosjekter. I følge markedsplassen byggstart.no, ligger gjennomsnittsprisen på utleiedel rundt 36.000 kroner per kvadratmeter. Variasjonen er imidlertid stor og dersom en bygger en utleiedel med enkel konstruksjon og noe lavere standard, kan en komme ned i en pris på 30.000 kroner per kvadratmeter. På motsatt side finner man prosjekter til 48.000 kroner per kvadratmeter for utleiedeler med spesialtilpassede løsninger av høy kvalitet.
Som utleier du også ansvarlig for sikkerheten i hybelen du leier du. Derfor er det veldig viktig å sette deg inn i hvilke ansvar som følger med og hvilke regler som gjelder. Ofte kan administreringen av utleie ta opp mer tid enn mange er klar over. Utleiere må være tilgjengelig dersom noe ikke fungerer. Kanskje er det kraner som drypper eller problemer med strøm og vann, eller andre mindre problemer som må håndteres raskt. Du må regne med at det går med tid til vedlikehold, tegning av kontrakter, annonsering, visninger, vurdering av potensielle leietakere og problemer som kan oppstå i forbindelse med depositum eller utvask ved bytte av leietakere.
Det å bygge en utleiedel i boligen vil medføre at du har mindre plass enn du ville hatt dersom du ikke hadde bygd utleiedel. Hvis du har stor familie og er en av dem som foretrekker mye plass, enten til lagring, oppbevaring eller andre formål, kan du fort oppleve at utleiedelen tar opp plass som du selv kunne ha god nytte av. For andre som ikke har behov for like mye plass, trenger imidlertid ikke dette å være noe stort problem. Det positive med å selv være eier av utleiedelen, er at du har fleksibiliteten til etterhvert å kunne bestemme deg for å ikke leie den ut dersom du selv har behov for arealet i utleiedelen.
For mange kan det oppleves uvant å skulle bo vegg i vegg med nye mennesker. En må være forberedt på at leieboeren bruker uteområder utenfor boligen, at det kommer og går mennesker en ikke kjenner, og at dere begge kan høre hverandre gjennom veggene fra tid til annen. For noen kan dette fort oppleves som at privatlivet blir innskrenket til en viss grad. Det er imidlertid flere tiltak som hjelper på situasjonen. Utleiedelen må først og fremst ha en egen inngang med egen lås. Hvis inngangen til utleiedelen kan plasseres på motsatt side av inngangen til hovedboligen, så vil dette kunne bidra til å skape litt mer distanse. Til slutt bør du huske på behovet for lydisolering. Uten tilstrekkelig lydisolering, kan lydene fort bli et irritasjonsmoment for begge parter.
Det finnes både gode og mindre gode leietakere. Noen er flinke til å betale husleie i tide, mens andre er notorisk trege. Dessuten er det mange utleiere som opplever problemer med leietakere som fester mye eller påfører skader på hybelen uten å gjøre opp for seg.
For å unngå den slags problemer, er det viktig at du gjør en grundig utvelgingsprosess når du skal velge leietaker. Be gjerne om referanser fra potensielle leietakere. I tillegg må du skrive en detaljert husleiekontrakt slik at du best mulig kan ivareta dine interesser og rettigheter dersom det skulle oppstå problemer med leietaker.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg