Skal du i gang med å renovere et lite bad? Det er mye å tenke på når en skal renovere eller pusse opp et lite bad med lite boltreplass. I denne artikkelen gir vi deg gode råd og tips om hva du bør tenke på før du går i gang med å renovere eller pusse opp et lite bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et lite bad kan være vel så nyttig og funksjonelt som et stort bad, forutsatt at jobben med å renovere og bygge badet gjøres på en smart måte og alle muligheter utnyttes. For å få med alt en ønsker på et lite bad, kreves det at du planlegger nøye og finner spesialtilpassede løsninger. Dersom ting plasseres rett, trenger ikke den begrensede gulvplassen være til hinder for at badet kan ha flere funksjoner.
Når du skal planlegge planløsninger for det nye badet, vil det lønne seg å ta i bruk ekspertisen til en interiørarkitekt. Fordi en må finne smarte og kreative løsninger, er det mer utfordrende å innrede et lite bad enn et stort bad. En erfaren interiørarkitekt vil kunne komme med presise og smarte løsninger som gjør badet like funksjonelt som et stort bad.
Møblene og hvitevarene bør dessuten være tilpasset mindre bad. Ved å velge et vegghengt toalett får du mer gulvareal du kan utnytte. For å spare mest mulig plass, vil det lønne seg å velge dusj i stedet for badekar. For å spare plass, kan du velge en dusjløsning med innfellbare dusjvegger slik at dusjen ikke opptar plass når den ikke er i bruk. Generelt sett vil det lønne seg å ta høyden i bruk når en skal innrede små bad. Dette kan en gjøre ved å bruke skap til lagringsplass som er høye og smale.
På små bad kan fargevalg være særlig viktig og belysningen i et rom har mye å si for hvordan det føles å være i rommet. Mørke farger kan få et rom til å virke enda mindre, mens lyse vegger vil ha motsatt effekt. En del lys kan man få av naturlig lys utenfra, men du bør i tillegg vurdere å velge lyse farger på veggene, enten du bruker fliser eller våtromsplater. På den måten vil badet oppleves større enn det faktisk er. Dersom du legger til rette for mer gulvplass, for eksempel ved å velge et vegghengt toalett, vil det også kunne gi en opplevelse av at rommet er større.
Mange lurer på om man må søke tillatelse før en går i gang med å bygge bad. Andre antar at det ikke er nødvendig å søke, og setter i gang med prosjektet uten å vite. Tidligere var det søknadsplikt for våtromsarbeid, men denne plikten ble fjernet i 2012. Dette betyr imidlertid ikke at det er fritt frem. Regler for bygging av bad er nedfelt i Byggteknisk forskrift, og det er du som har ansvaret for at reglene følges. Selv om hovedregelen er at man ikke trenger å søke tillatelse fra kommunen, finnes det likevel noen unntak. Søknad er påkrevd dersom:
Du bør ikke sette i gang med prosjektet før du vet om du må søke tillatelse eller ikke. Hvis du er usikker, bør du kontakte plan- og bygningsetaten i din kommune for å forhøre deg.
God planlegging er avgjørende for et vellykket prosjekt. Særlig viktig er det at du har kontroll over økonomien, slik at du slipper å risikere at arbeidet må stanset underveis fordi du ikke har nødvendig dekning. Derfor bør du sette opp et detaljert budsjett på forhånd, hvor du lister opp alle kostnader. Husk å legge inn en buffer på 15-20% til uforutsette kostnader slik at du er forberedt dersom noe uventet skulle skje.
I planleggingsfasen bør du også bruke god tid på å finne inspirasjon. Se i baderomskataloger, søk på internett eller besøk baderomsleverandører. En ypperlig måte å la seg inspirere på når en skal renovere eller pusse opp små bad, er ved å besøke hjemmesidene til hoteller og kikke på bilder av ulike baderomsløsninger. Hoteller har ofte små baderom med moderne smarte løsninger.
For å teste ut ulike idéer kan du kjøpe inn målebånd, sprayfarge og tape. På den måten kan du eksperimentere ved å tape gulvet der du tenker å sette opp en ny vegg eller teste ut hvordan ulike farger passer sammen.
Dersom du har et begrenset begrenset budsjett, må du se på hvilke muligheter du har til å spare penger. Enkelte kostnader vil være de samme uansett, mens andre vil i større grad kunne styres av dine valg. Hvis du må holde kostnadene nede, bør du velge rimeligere baderomsmøbler og produkter. Vær på utkikk etter ulike tilbud og kampanjer, og undersøk mulighetene for å få rabatt. Ofte får håndverkere bedre rabatter og det kan derfor lønne seg å la entreprenøren ta seg av innkjøp. I tillegg bør du vurdere å velge våtromsplater i stedet for fliser, da disse både er billigere og mindre tidkrevende å legge.
En kan også spare mye penger ved å gjøre en grundig utvelgingsprosess når du skal engasjere entreprenør, men det er samtidig viktig at entreprenøren har nødvendig kompetanse og erfaring. Årstiden for gjennomføringen av prosjektet vil dessuten spille inn. Om du velger å renovere badet om våren eller sommeren når det er høytid for håndverkere, må du belage deg på å betale noe mer enn hvis du gjennomfører prosjektet på høsten eller vinteren. På denne tiden av året opplever håndverkere mindre pågang, og som konsekvens vil prisene gå ned noe grunnet økt konkurranse.
Når du skal finne fagfolk til å gjennomføre prosjektet, må du forsikre deg om at du gjør det rette valget. Arbeidet må gjennomføres på en tilfredsstillende måte, ellers risikerer du å få fuktskader eller andre skader som er kostbare å reparere. Derfor må du forsikre deg om at entreprenøren har rett kompetanse og helst en del erfaring med renovering av bad. Når prosjektet legges ut på anbud, bør du derfor hente inn minst 3 forskjellige tilbud, slik at du har valgmuligheter. Dette vil dessuten bidra til at du får en konkurransedyktig pris. Deretter må du sammenligne tilbudene du mottar grundig. Det innebærer at hver eneste post i tilbudet må kryssjekkes slik at du er sikker på at prisene du sammenligner er prisen for samme type arbeid. Du kan hente inn flere tilbud, hvis du ikke finner noen du er fornøyd med blant de tre tilbudene.
For å finne ut om entreprenøren har kompetanse og erfaring til å gjennomføre et vellykket prosjekt, lønner det seg å be entreprenøren om referanser fra tidligere arbeid av lignende art. Ring personene som blir oppgitt som referanse og spør gjerne detaljert om arbeidet som ble utført og kvaliteten på det. I tillegg bør du undersøke om entreprenøren har våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom, sentral godkjenning og/eller er en mesterbedrift. Det er ikke noe krav om at de disse sertifiseringene da de er frivillige, men de er kvalitetsstempel som indikerer seriøsitet.
God planlegging og kommunikasjon med entreprenøren er svært viktig. Du bør sørge for at det er enighet om av hva prosjektet innebærer, slik at dere unngår misforståelser. Bruk en av Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester når du skal utarbeide kontrakt.
Mange velger å reise bort når de skal renovere eller pusse opp badet fordi man må klare seg uten vann og kloakksystem. Om du likevel velger å bo hjemme mens arbeidet pågår, bør du gjøre entreprenøren oppmerksom på det på forhånd, slik at dere sammen kan finne ut hvordan dette best løses. Fordi denne type prosjekter kommer med mye støy, bør du dessuten huske på å opplyse naboene dine om arbeidene, og hvor lenge det skal pågå.
Finansieringen av prosjektet må være på plass før du går i gang, og helst en god stund i forveien. Dette vil gjøre det enklere å planlegge, samt å vite hva du kan ta deg råd til. Grovt sett finnes det fire forskjellige måter for å finansiere en renovering av bad:
Når arbeidet er fullført, må du sørge for å få tilsendt alt av dokumentasjon. Dette inkluderer ferdigdokumentasjon hvor en finner informasjon om arbeidet som er utført og materialer som er brukt, FDV-dokumentasjon, og samsvarserklæring. Dette må du ta vare på, da du vil trenge dokumentasjonen i forbindelse med salg og forsikring av boligen.
Ved å gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren, kan dere se over arbeidet som er utført og eventuelle feil kan oppdages og fikses. Ta gjerne med en uavhengig fagperson på sluttbefaringen, for eksempel en takstmann. For å unngå at det oppstår uenigheter i etterkant, lønner det seg å avtale en ettersjekk etter at du har brukt badet for eksempel i et halvt års tid.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg