Skal du installere vannbåren varme? Vannbåren varme er et miljøvennlig alternativ til elektrisk oppvarming. I denne artikkelen får du vite hva som er viktig å huske på når du skal bruke vannbåren varme som energibærer til din bolig.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er viktig å planlegge hele prosessen nøye i forkant. Byggherrer som stiller godt forberedt har en god sjanse for å få et resultat som samsvarer med egne ønsker og behov. Videre vil du få tips til hvordan du bør forberede et prosjekt som innebærer installasjon av vannbåren varme:
Det er flere måter rørsystemet kan frakten varmen på. Man benytte seg av ulike typer varmegivere. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i hvilken type varmegiver som vil passe best for din bolig. Under kan du se eksempler på de vanligste former for varmegivere:
Gulvvarme: Dette er den mest tradisjonelle varmegiveren. Siden gulvvarme blir installert under gulvet, vil man unngå å ha utstyr i rommet som tar plass.
Den store ulempen med gulvvarme, er at man er nødt til å ta av eksisterende gulv for å kunne installere rørsystemet. Derfor er det vanlig å installere gulvvarme når man allerede skal utføre en overflateoppussing. Mange tror det må installeres røropplegg i gulvet for at man skal kunne benytte seg av vannbåren varme. Denne oppfatningen er ikke helt riktig. Selv om gulvvarme er den mest vanlige formen for vannbåren varme, kan de andre eksemplene nedenfor være vel så gode alternativer for å gi en miljøvennlig oppvarmingsløsning til din bolig.
Radiatorer: Om du ikke ønsker å bryte opp gulvet for å innstallere varme der, kan radiatorer være et godt alternativ. Det gir en jevnere varme enn elektriske panelovner, samtidig som det gir fra seg mindre støy. Normalt plasseres radiatorene under vinduet for å forebygge kaldras og trekk. En ulempe med radiatorer er at de tar opp noe plass som kunne vært brukt til annet formål.
Veggvarme: Dette kan være et godt alternativ til radiatoren, om man ønsker å plassere varmekablene i veggene. Det kan være greit å vite at veggvarme krever noe større heteflate enn gulvvarme.
Viftekonvektorer: Dette er en kombinasjon av radiatorer og vifter i samme system. Viftekonvektorer varmer opp boligen effektivt, samtidig som det enkelt å koble opp mot smarte systemer som regulerer varme etter bruk og behov.
Bruk tid på å finne ut hvilken varmegiver som vil funke best i henhold til boligens nåværende stand. Budsjett, reguleringssystemer, og boligens byggeår er noen faktorer som bør være med på å påvirke valget. Å installere gulvvarme kan være lurt dersom man planlegger å utføre en overflateoppussing. Hvis ikke, kan dette koste betraktelig mer enn noen av de andre typene.
Et viktig element når du skal installere vannbåren varme, er hvilken varmekilde du vil benytte deg av. Dette vil ha en stor effekt på prisen på prosjektet. Under kan du se varmekildene som er vanligst å benytte seg av, samt fordelene og ulempene med disse:
Luft-til-luft-varmepumpe:
Dette er et vanlig systemet å benytte seg av. Den hente varme fra uteluften (helt ned til -20°C) og fører den ut i rommet ved bruk av en vifte. Den er litt mindre effektiv dersom det er veldig kaldt i lufta. En luft-til-luft-varmepumpe kan installeres i de fleste typer boliger og er mest effektiv i boliger med åpen romløsning. Levetiden er som regel mellom 10 – 15 år.
Fordeler:
Ulemper:
Luft-til-vann varmepumpe:
Denne henter energien fra uteluften og distribuerer varme via vannbåren gulvvarme, radiatorer eller konvektorer. Dette er en svært effektiv varmepumpe, og man får igjen 2 – 4 ganger så mye varme som strømmen du tilfører. I likhet med luft-til-luft-varmepumpe, vil du få igjen mindre varme dersom det er ekstremt kaldt vær. Levetiden er på rundt 15 år.
Fordeler:
Ulemper:
Vann-til-vann varmepumpe:
Denne varmepumpen henter energien fra grunnen og distribuerer varme via vannbåren gulvvarme, radiatorer eller konvektorer. Dette er den mest effektive varmepumpen når det kommer til energisparing. Her vil man få igjen 3 – 4 ganger så mye varme som strømmen du tilfører. Den har også en lengre levetid enn de andre varmepumpene (rundt 20 – 25 år).
Fordeler:
Ulemper:
Uansett hvilken varmepumpe du ønsker å benytte deg av, er det greit å vite at det kan kombineres med andre energikilder, som f.eks. solfangere eller biobrensel. Dette vil kunne effektivisere varmepumpen, som vil bidra til et bedre miljø og forlenge levetiden på varmepumpen. Om du er usikker på hvilken varmegiver og varmekilder du vil benytte deg av, kan du engasjere en energirådgiver via Enova.
Det kan være en stor fordel for prisen å installere vannbåren varme samtidig som du utfører en overflateoppussing. Skal man legge inn gulvvarme, er man nødt til å rive opp nåværende parkett og legge inn nye. Derfor kan det være lurt å vente med dette til man eventuelt trenger ny parkett, eller se etter løsninger der man ikke trenger å rive gulvet. Husk at du uansett må betale kostnadene for håndverkernes tjenester. Derfor vil det være fordel å installere vannbåren varme i sammenheng med et annet prosjekt. Dette gjelder uavhengig om du planlegger å legge inn gulvvarme, radiatorer, veggvarme eller viftekonvektorer.
For å få et overblikk over det du ønsker å få gjennomført, er det lurt å identifisere planene i et tekstdokument. Dette vil vise hvilke arbeider som skal utføres rom for rom. Dette vil gjøre jobben mye enklere for entreprenørene som skal prise ditt prosjekt. Dersom de vet i detalj hva som skal gjøres, vil du øke sjansen for å få flere fastpriser på arbeidsoppgavene. Dette gjør det enklere for deg å planlegge prosjektet finansielt. Prosjektbeskrivelsen er også et sentralt referansedokument som normalt sett inkluderes i kontrakten.
Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre entreprenører. Dette gjør det lett å holde oversikten over pristilbudene og samordne befaringen av boligen.
Når man har fått inn de ulike tilbudene, er det viktig at man vurderer dem opp mot hverandre på likt grunnlag. Man bør undersøke om entreprenørene har inkludert de samme postene, og om de tilbyr fastpris, prisoverslag eller uforpliktende prisantydning. Alt annet likt er en fastpris å foretrekke. Et prisoverslag kan variere opptil 15%, ref håndverkertjenesteloven.
Om noen av postene skulle variere veldig i pris, er det viktig at man finner ut grunnen til dette. Det kan være at entreprenørene har misforstått prosjektet, eller at de har ulike løsninger på gjennomføringen. En annen ting som kan være verdt å legge merke til, er hvilke forbehold som er inkludert i tilbudene. Dette kan være med på å påvirke kostnadene i stor grad.
Når du har engasjert en entreprenør til prosjektet, er det viktig at man følger opp godt underveis. Dette vil sikre at ting blir gjort effektivt og på en forsvarlig måte. Her er to ting som kan være verdt å tenke på underveis i prosjektet:
Det er viktig å utføre en sluttbefaring når prosjektet er gjennomført. Dette er for å foreta en kvalitetssjekk av alle arbeidsoppgaver som er blitt utført. På den måten vil du få en forsikring på at prosjektet er gjennomført forsvarlig. Gå gjennom alt som er gjort sammen med entreprenøren (og gjerne en ekstern fagperson). Dersom det blir oppdaget noen feil, er det viktig å få fikset opp i dette umiddelbart.
Når sluttbefaring har blitt godkjent, er det viktig at man får tilsendt all nødvendig dokumentasjon. Dersom du planlegger å selge boligen eller er innblandet i en forsikringssak, vil dokumentasjonen være nødvendig. Det er normalt at man mottar en komplett fakturadokumentasjon, tekniske tegninger for energisystemer, og manualer for reparasjon og vedlikehold.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg