Skal du i gang med å bygge et nøkkelferdig hus? Det å bygge et nøkkelferdig hus er et omfattende prosjekt som tar tid. I prosessen er det mye du skal huske på og holde oversikt over. I denne artikkelen gir vi deg en liste med det som er viktigst å huske på når du skal bygge et nøkkelferdig hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Gode forberedelser er helt avgjørende for et vellykket prosjekt og for at du skal få akkurat det huset du har drømt om. Å være godt forberedt innebærer blant annet at du må være mentalt forberedt på hva som venter deg. Det betyr blant annet at du må være fleksibel. Mange som skal bygge nytt hus, har en veldig tydelig idé om hvordan alt skal bli seende ut. Men ikke alle idéer lar seg gjennomføre. Det kan hende enkelte ting er fort dyrt å gjennomføre, at det ikke er praktisk mulig, eller at en ikke får tillatelse fra kommunen. Derfor er det alltid nyttig å være fleksibel og ha å alternative løsninger. Dessuten bør du være forberedt på at prosjektet vil ta tid. Hvor lang tid det tar å bygge et nøkkelferdig hus avhenger i stor grad av størrelsen. Fra gravearbeidene starter pleier det å ta minst 9 måneder, men ofte mer, og jo størren boligen er, desto lengre tid vil det ta.
En vesentlig del av forberedelsene går med til å finne ut hvordan ditt nye hus skal se ut. Bruk god tid på å la deg inspirere, undersøke muligheter, og les deg opp på relevant lesestoff. Hvis du kjenner noen fagpersoner, bør du spørre dem om gode råd og tips. De vil ofte kunne komme med idéer og smarte løsninger som du ikke selv har tenkt på.
En viktig del av forberedelsene er å utarbeide et detaljert budsjett. Det å bygge et nytt hus koster mye penger, og du vil ha mer kontroll og bedre oversikt over alle utgiftene dersom du har strukturert dem i et budsjett. På denne måten blir det også enklere å foreta endringer underveis dersom det skulle oppstå behov for det. Skulle noen uforutsette hendelser skje underveis og du mangler de økonomiske midlene, kan en risikerer at prosjektet stopper opp. Der anbefales det å legge inn en egen post i budsjettet som er forbeholdt uforutsette kostnader. Denne bør helst utgjøre omtrent 20% av det totale budsjettet.
Grunnforholdene på tomten er en svært viktig faktor som har stor innvirkning på totalkostnadene av prosjektet. Det er vanskelig å vite hva som befinner seg under bakken før en går i gang med å grave. I Norge er det vanlig å finne leire, grus, trerøtter, fjell, sandjord og en del andre masser. De fleste typer masse er greie å jobbe med, men dersom det befinnes seg fjell under bakken, kan det være behov for å sprenge. Det å sprenge fjell er kostbart, og det vil kunne øke prisen på prosjektet. For å vite hva som befinner seg under bakken må en ta i bruk geotekniske undersøkelser. I mange tilfeller har kommunen eller andre utbyggere allerede gjennomført slike undersøkelser, og du kan i så fall innhente informasjon derfra. I noen tilfeller er det gjennomført geotekniske undersøkelser på nabotomten. Den vil noen ganger kunne gi en indikasjon på hva som befinner seg under din tomt. Derfor kan det også være lurt å høre med naboen. Men hvis undersøkelser på området ikke er foretatt tidligere, så må en vurdere å bestille en geoteknisk undersøkelse selv.
Det å bygge nytt hus vil alltid medføre søkeplikt til kommunen. Kommunen kan på den måten forsikre seg om at prosjektet oppfyller kravene i plan- og bygningsloven. Søknaden må inneholde reguleringsbestemmelsen, tegninger, plan for gjennomføring, godkjenninger fra naboer som bor i området, innmåling av bygget, og et situasjonskart for tomten. Husk at du må søke tillatelse før du starter arbeidet. Dersom du ikke selv har fagkompetanse, må du få en ansvarlig søker som tar seg av søkeprosessen. Dette er som regel entreprenøren som gjennomfører prosjektet eller en arkitekt. Man kan søke i ett eller to trinn. Med en ett-trinns søknad forutsettes det at alle entreprenørene som skal jobbe med prosjektet, er klare før du starter. Dette er som regel en mindre tidkrevende prosess enn ved en to-trinns søknad. Med en to-trinns søknad søker en først om en rammetillatelse hvor bygningens ytre rammer blir fastsatt og en får avgjort om prosjektet oppfyller kravene i plan- og bygningsloven. Deretter søker en om tillatelse til å sette i gang. En slik prosess reduserer økonomisk risiko, og gir deg mer forutsigbarhet.
Det vanligste når en skal bygge et nøkkelferdig hus, er å velge mellom et kataloghus fra en ferdigprodusent, eller engasjere en arkitekt som kan designe huset ditt etter din personlige smak. Ved å engasjere en arkitekt, har du mulighet til å få boligen spesialtilpasset dine spesifikke ønsker. Et kataloghus fra en ferdigprodusent vil som regel være noe billigere fordi det produseres mange av disse husene, men et arkitekttegnet hus trenger ikke nødvendigvis å bli så veldig mye dyrere, fordi mesteparten av kostnadene uansett er knyttet til selve byggingen av huset.
I begge tilfeller er det være nyttig med en arkitekt, da det er vanlig å bruke en arkitekt som ansvarlig søker når en søker byggetillatelse fra kommunen.
Når du investerer så mye penger i å bygge et nytt hjem, ønsker du å være helt sikker på at entreprenøren som bygger huset har rett kompetanse. Som i de fleste andre bransjer, finnes det useriøse aktører på markedet. Det er flere ting du kan gjøre for å unngå disse. Først og fremst er det viktig at du henter inn flere tilbud fra ulike entreprenører når du legger prosjektet ut på anbud, slik at du kan sammenligne tilbudene opp mot hverandre. På den måten vil du være i bedre stand til å vurdere hvem som er rett entreprenør til jobben. Tommelfingerregelen er minst 3 tilbud.
Du bør i tillegg undersøke om entreprenøren har rett kompetanse. For å finne ut av det, kan du undersøke om bedriften har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet, og at bedriften er en mesterbedrift. Merk at disse godkjenningene ikke er obligatoriske, men det er likevel et positivt tegn dersom bedriften har tatt seg bryet til å skaffe seg godkjenningene. Disse garanterer at bedriften ansetter fagpersoner med riktig kompetanse. Et annet viktig moment er erfaring. De fleste byggherrer ønsker at hjemmet deres skal bygges av fagfolk med bred erfaring med det å bygge hus. For å forsikre deg om dette, kan du be entreprenøren om referanser fra tidligere prosjekter som involverer husbygging. Deretter kan du ringe de oppgitte referansene for å spørre tidligere kunder om deres opplevelser.
Avtalen med entreprenør må være underskrevet før byggearbeidene starter. Denne kontrakten må inneholde oppstartsdato, samt en dato for ferdigstilling av prosjektet. I tillegg bør du være oppmerksom på hvordan entreprenøren definerer ordet "nøkkelferdig". Dette skal komme tydelig frem av kontrakten og prosjektbeskrivelsen. På den måten sikrer du at dere har en felles forståelse av arbeidet som skal gjennomføres, og en unngår unødvendige misforståelser som leder til konflikter. I avtalen bør dere dessuten legge ned retningslinjer for hva som skjer dersom det påløper uforutsette kostnader eller om forsinkelser oppstår.
Ved å utarbeide en fremdriftsplan i samarbeid med entreprenøren, kan du forsikre deg om at arbeidet går som planlagt på tross av at du ikke har noe erfaring med husbygging. Denne fremdriftsplanen kan utarbeides uavhengig av kontrakten, og dere kan her definere milepæler som skal gjennomføres underveis. Sett opp en dato for når hver del av prosjektet skal være fullført. Slik unngår du dessuten at eventuelle forsinkelser kommer som lyn fra klar himmel, og du vil være i stand til å forberede deg på det, og legge alternative planer dersom det først skulle skje.
I det nye huset bør du vurdere å velge klimavennlige løsninger. Det er ikke bare positivt for miljøet, det kan også virke positivt inn på lommeboka. Enova er en statlig organisasjon som gir støtte til ulike byggeprosjekter, forutsatt at spesifikke klimavennlige tiltak gjennomføres som en del av prosjektet. Det betyr at du kan få innvilget støtte fra Enova hvis ulike kriterier er oppfylt. Klimavennlige løsninger kan dessuten bidra til å senke andre utgifter som konsekvens av mindre strømforbruk for eksempel. For å finne ut hvilke tiltak som kvalifiserer til støtte fra Enova, anbefales det at du sjekker hjemmesidene deres, eller tar kontakt med Enova direkte.
Ved fullført prosjekt, må du gjennomføre en grundig sluttbefaring sammen med entreprenøren, og gjerne en uavhengig fagperson. Her går dere gjennom hele huset og kontrollerer at alt er som avtalt i henhold til kontrakt og prosjektbeskrivelse. Hvis du oppdager feil, må dette påpekes slik at det kan endres på et tidlig tidspunkt. Deretter må du sørge for at du får tilsendt alt av nødvendig dokumentasjon. For bad må du ha FDV-dokumentasjon, og for elektriske installasjoner må du ha en samsvarserklæring fra elektrikeren. Dersom det kommer tilsyn og du ikke har samsvarserklæring, risikerer du å få heftelser på boligen. Til slutt må du forsikre deg om at du mottar alt av ferdigdokumentasjon. Her finner du informasjon om alle materialene og produktene som er brukt, og det dokumenteres at arbeidet er utført i henhold til gjeldende lovgivning. Dette må du ta vare på, da du vil ha behov for det når du skal forsikre eller selge boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg