Skal du i gang med å renovere badet? I denne artikkelen gir vi deg en huskeliste med 10 ting du bør huske på når du skal renovere badet.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Før du går i gang med å renovere badet bør du ta deg god tid til å finne inspirasjon. Det nye badet bør ha en stil som du kan være fornøyd med i lang tid fremover, slik at du ikke trenger å renovere badet igjen i nær fremtid. For å finne inspirasjon kan du undersøke de nyeste trendene ved å kikke i kataloger eller ved å søke på Google. En god kilde til inspirasjon er hoteller. Gå inn på hjemmesidene til ulike hoteller og hent inspirasjon fra bildegalleriene deres. Et annet alternativ er å besøke ulike varehus og leverandører for få et mer virkelighetsnært inntrykk av ulike baderomsløsninger. Her vil man også kunne få gode råd og tips fra fagfolk.
Mens det i lang tid har vært vanlig med lyse bad, blir det stadig mer trendy å velge mørkere farger på badet. Mange ønsker også å bruke ulike detaljer av messing på vasken, dusjen eller armaturer. Det er imidlertid viktig å huske på at trender kommer og går, og det er ikke sikkert at det som er populært i dag, vil være populært på lang sikt. Derfor bør du velge noe du selv liker og kan være fornøyd med.
Husk å sette opp et budsjett i planleggingsfasen. En totalrenovering av bad koster i gjennomsnitt mellom 220.000 og 400.000 kroner inkludert alt av materialer og arbeidskraft, men prisene kan variere i stor grad avhengig av størrelsen på badet, kompleksiteten på arbeidet, kvaliteten du velger og entreprenøren du engasjerer. I noen tilfeller kan det koste så lite som 200.000 kroner, mens det andre ganger kan koste så mye som 500.000 kroner.
I budsjettet kan du sette opp kostnader på alle delene av prosjektet slik at du får bedre kontroll på utgiftene. Husk å legge inn en egen post i budsjettet som tar høyde for uforutsette kostnader. Skulle det for eksempel vise seg at du har fuktskader på eksisterende bad, kan det fort bli dyrere enn planlagt. Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig, må du også sette av litt ekstra utgifter til søkeprosessen.
Når en skal renovere eller pussse opp, er det ikke alltid like lett å vite hva slags regler som gjelder. I tillegg kan regelverket ofte være omfattende og vanskelig å forholde seg til. Før du går i gang med å renovere badet, er det likevel viktig at du husker på å undersøke om prosjektet er søknadspliktig eller ikke.
Vanligvis trenger du ikke søke tillatelse ved renovering av badet, men det finnes noen unntak. Hvis prosjektet ditt innebærer en bruksendring av arealet, må du søke om godkjenning. Dersom badet ditt allerede er godkjent som oppholdsrom, trenger du med andre ord ikke å søke tillatelse.
Et annet tilfelle som utløser søkeplikt, er om du bryter brannskillet. Hvis prosjektet ditt innebærer at brannmotstanden i konstruksjonen blir mindre enn minimumskravene i byggteknisk forskrift, så blir brannskillet brutt og søknad vil være nødvendig. Dette er hovedsakelig aktuelt i flermannsboliger. Husk at du som eier er ansvarlig for at badet oppfyller kravene i gjeldende forskrifter. Dette gjelder selv om et foretak utfører arbeidene for deg og er ansvarlige for arbeidet de utfører.
Det lønner seg å være så godt forberedt som mulig for selve renoveringsperioden. Arbeidet medfører ofte mye støy, og det er ikke lett å bo i en bolig uten vann og kloakksystem. Mange velger derfor å legge renoveringen til en ferie hvor de selv er bortreist, for så å komme hjem fra ferie til et nyrenovert bad. Dersom du velger å bli hjemme, kan det være lurt å informere entreprenøren om det slik at arbeidene kan tilpasses så godt som mulig. Enten du velger å bli hjemme eller om du reiser bort, bør du ha en plan for dette på forhånd.
Du bør samtidig huske på å varsle naboer om arbeidene, samt oppgi hvor lenge prosjektet kommer til å vare, slik at de også er forberedt på støy i perioden. Finn gjerne frem kontaktinformasjon til styreleder i borettslaget i tilfelle du skulle trenge det for å finne ut av rutiner (for eksempel ved stenging av hovedkran).
Når en først skal renovere badet, er det viktig å huske på rør og sluk og vurdere om du bør bytte det ut. Rør og sluk bør vanligvis byttes ut dersom badet er eldre enn 20 år. Hvis disse etterhvert begynner å lekke, kan det være nødvendig å rive ut interiør for å få dem fikset - noe som vil føre til betydelige ekstrakostnader. Fuktskader på bad oppstår dessuten ofte ved sluket, og det er derfor grunn til å sikre at sluket holder høy kvalitet.
Dersom du bor i rekkehus eller blokk bør du imidlertid være obs på at det å bytte ut sluk og rørsystem noen ganger kan føre til at brannskillet brytes. Dette gjelder dersom en må gå gjennom vegger, gulv eller tak hos naboen for å omplassere vann- og kloakksystemet. I slike tilfeller vil det medføre en søknadsplikt til kommune.
Dersom en ønsker å spare penger, vil det lønne seg å beholde planløsningen omtrentlig slik den er i dag. Likevel kan det friste mange å endre den. Særlig når man har et lite bad kan det være aktuelt å gjøre mest mulig ut av plassen man har til rådighet.
Skaff deg en oversikt over hvordan badet skal brukes og finn ut hvordan du kan få mest mulig ut av plassen. Samtidig er det viktig at badet er tilpasset behovene til de som bruker badet. For å spare plass kan det lønne seg å bruke hengende skap og mange hyller. Skapene kan gjerne være høye og smale slik at plassen i høyden blir tilstrekkelig utnyttet. Mange bruker også plassen bak speilet som skapplass. Et annet tips er å skaffe toalett som henger på veggen, da disse opptar mindre plass. Dersom du har badekar, bør du vurdere om du ønsker å fortsatt ha badekar, eller om du vil utnytte mer areal ved å bytte det ut med en dusj. Tenk kreativt!
For å holde prisene nede er det viktig å huske på at det ofte er gode tilbud og kampanjer en kan utnytte. Hold deg oppdatert på hvilke tilbud og kampanjer som finnes hos de ulike leverandørene, og slå til når du får en pris du er fornøyd med.
Når en kjøper inn større mengder produkter og materialer hos leverandører, er det større sjanser for å få gunstige rabatter. Derfor bør du sørge for å gjøre ett stort innkjøp fremfor å gjøre flere mindre innkjøp. Et godt tips er å la entreprenøren ta seg av innkjøp av materialer og produkter. Håndverkere har ofte tilgang på svært gode rabatter fordi de handler regelmessig. Dessuten har de god kunnskap om de ulike produktene og vet både hva som er av god kvalitet og hva som er enkelt å jobbe med.
Mange forsøker å spare penger ved å velge de aller rimeligste alternativene. Ofte glemmer man da at dette gjerne kan bli dyrere i det lange løp. Dersom den nye baderomsinnredningen ikke holder tilstrekkelig høy kvalitet, må en gjerne bytte den ut på et tidligere tidspunkt. I verste fall kan det medføre skader som kan være kostbare å utbedre.
En bør også tenke kvalitet når en skal engasjere en entreprenør. En renovering av badet innebærer at det nåværende badet må rives til grunnen og bygges opp på nytt. Denne jobben bør utføres av fagfolk med tilstrekkelig kompetanse og erfaring. Skulle det oppstå noen feil under renoveringen, vil dette få større konsekvenser på et bad enn i andre deler av boligen. Sjekk gjerne om entreprenøren har våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom, og ikke nøl med å spørre entreprenøren om referanser fra tidligere prosjekt av lignende art.
Som en tommelfingerregel bør en hente inn minst 3 forskjellige tilbud når en legger prosjektet ut på anbud. Ved å hente inn flere enn ett tilbud forsikrer du deg om at du får en konkurransedyktig pris. Dersom du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du gjerne hente inn enda flere, men pass på at du ikke kaster bort entreprenørens og din egen tid.
Når du har mottatt tilbudene må du huske å sammenligne disse grundig før du tar en avgjørelse. Når en sammenligner tilbud, må en kryssjekke hver post i tilbudet og se hvordan tilbudene varierer. Noen ganger hender det at tilbudene varierer i stor grad. Dette kan skyldes at prosjektbeskrivelsen ikke har vært tydelig nok og at entreprenørene har forstått prosjektet ulikt. I slike tilfeller bør en ta kontakt med entreprenøren for å kontrollere at de har korrekt forståelse av arbeidet som skal utføres.
Når badet er ferdig renovert, bør du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren. Her kan du med fordel også ta med en uavhengig fagperson. Ved å gjennomføre sluttbefaring, kan du kontrollere at arbeidet er utført på en tilfredsstillende måte. Her kan en dessuten påpeke og få fikset eventuelle feil.
Til slutt er det viktig å huske på å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon og FDV dokumentasjon. Ferdigdokumentasjonen inneholder viktig informasjon om arbeidet som er utført og om materialer som er brukt. På den måten kan du dokumentere at arbeidet er utført forskriftsmessig når du skulle ha behov for det, for eksempel i forbindelse med salg eller forsikring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg