Skal du etterisolere? Etterisolering er et omfattende renoveringsprosjekt. Det er mange detaljer som må plass for å få et perfekt resultat. Vi har derfor lagd denne huskelisten for deg, som du kan bruke til å krysse av etter hvert som ting går fremover. Her gjennomgår vi hva du være oppmerksom på før, under og etter prosjektet, samt hvordan du får mest mulig ut av den investeringen du gjør.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er viktig å ha en så konkret tilnærming til hvor mye penger du skal sette av, eller hvor mye du må låne.
Ut fra prisstatistikk hos markedsplassen Byggstart.no, er gjennomsnittsprisen for etterisolering og bytte av kledning på ca. 2.500 kroner per kvadratmeter veggflate. De aller fleste prosjektene ligger mellom 2.000 kroner og opp til 4.000 kroner per kvadratmeter veggflate.
Noe som kan gjøre prisen lavere er hvis det er lett adkomst til boligen, og om det en bolig av nyere dato. Større flater som skal etterisoleres gir lavere pris per kvadratmeter. Er det gammelt isolasjonsmateriale som først må fjernes, vil det koste ekstra.
Ellers vil husets konstruksjon, materialene som brukes og håndverkernes effektivitet påvirke den endelige prisen.
Det er viktig å ha oversikt over finansieringen før du setter i gang. En finansieringsplan kan du lage før du innhenter tilbudene for å se noenlunde hvor mye du kan sette av, eller du kan vente til du har et mer konkret beløp å forholde deg til.
Har du penger på konto, er det forholdsvis enkelt. Ellers finnes det gunstige lån du kan ta opp med sikkerhet i boligen som skal etterisoleres. Banken åpner ofte for boliglån opp til 85% av boligens verdi.
Boligkreditt, eller fleksilån, har den fordelen at du får en låneramme du kan benytte deg av etter behov. Det er spesielt gunstig på større prosjekter med flere delutbetalinger og hvor det er litt uvisst hva den endelige prisen kommer på.
Har du ikke mulighet for ytterligere opplåning av boligen, kan du vurdere å ta opp et forbrukslån. Forbrukslånene har høyere rente og må betales raskere tilbake enn et boliglån.
Det er for det første et spørsmål hvor lenge det skal være folk som jobber på boligen din. Her er det umulig å være helt eksakt, men gjennomsnittet for etterisolering av små eneboliger ligger ofte på mellom 4 og 6 uker. For boliger av middels størrelse kan du regne 6 til 8 uker og for store eneboliger opptil 10 uker.
Ellers kommer det an på faktorer som hvor mange det er som jobber på prosjektet, hvor enkel tilkomsten er og hva slags isolasjon som brukes. Det kan også være andre ting med akkurat den boligen som gjør at det tar lenger tid.
Det neste er når på året det er best å utføre denne jobben. I tilfellet etterisolering kan denne utføres når som helst på året, med mindre det er snakk om større gravejobber ved etterisolering av kjeller. Graving er best på sommeren.
Men ellers kan du tilpasse det til det tidspunktet som er best for deg, eller når det er flest håndverkere tilgjengelig. Ofte kan det lønne seg å utføre denne typen arbeid på vinteren, da det ofte er litt roligere for håndverkerfirmaene.
Det er forskjellige typer isolasjon i bruk. Hvilken type som egner seg best for din bolig avhenger av en rekke omstendigheter som bygningens alder, konstruksjon og hva som er brukt av isolasjon tidligere. En dreven entreprenør vil vite hvilke materialer som er best egnet til ditt prosjekt.
Dette er de vanligste isolasjonstypene:
Det er viktig å finne kvalifiserte fagfolk til å utføre etterisoleringen. Hvis man setter i gang uten spesiell kunnskap om akkurat dette feltet, risikerer det at blir kuldebroer i veggene etter at jobben er ferdig. Man kan få redusert luftsirkulasjonen som er nødvendig i veggene, og fuktskader kan oppstå. Det er ikke bra for bygningen, og slett ikke for dem som bor i den. Dette blir i så fall noe som rettes opp på et senere tidspunkt.
Du bør også sjekke firmaets økonomi og få noen kundereferanser før du gjør det endelige valget.
Normalt anbefaler vi at du innhenter tre tilbud. Det kan du gjøre ved bruk av markedsplassen Byggstart.no. Dette er en ofte brukt plattform der byggherrer kan møte kvalifiserte entreprenører.
Det er vanlig å få tilbud både om fastpris, prisoverslag og uforpliktende prisantydning.
Fastpris er det enkleste å forholde seg til. Den kan du måle opp mot finansieringsplanen din. Et prisoverslag er definert i lov om håndverkertjenester, og sluttprisen kan avvike inntil 15 % fra det som er oppgitt i prisoverslaget. Får du et prisoverslag, bør du legge det høyeste beløpet til grunn når du måler det opp mot en leverandør som tilbyr deg fastpris.
En uforpliktende prisantydning gir deg en antydning om kostnaden, men blir for upresis å legge til grunn. Hvis du er interessert i å bruke denne aktøren, må du først be om noe litt mer forpliktende.
Etter det må tilbudene finleses. Inneholder tilbudene akkurat de samme jobbene, kan det være tolkningsspørsmål om hva som skal gjøres, eller er det noen som har tatt spesielle forbehold?
Merk deg også hvilke materialer som er tenkt brukt i jobben. Rimeligere materialer gir lavere pris, men det vil lønne seg å kjøpe slitesterke materialer som ikke trenger hyppig vedlikehold.
Dersom det er et stort prisavvik på en av postene i tilbudene, kan det være greit å følge opp det. Her kan det være at de ulike tilbyderne har lagt til grunn en litt forskjellig forståelse av oppgaven.
Til slutt bør det oppgis en timepris for oppgaver som ikke er spesielt priset i tilbudet.
En skriftlig kontrakt er en sikkerhet for oppfyllelse fra begge parter. Den kan gjerne være så detaljert som mulig, slik at den dekker de fleste omstendigheter som kan dukke opp underveis.
De fleste benytter seg av Forbrukerrådet sine kontraktsmaler for håndverkertjenester. De skiller mellom prosjekter under og over 2G (1 x Grunnbeløpet i Folketreygden).
Det er fort gjort å glemme naboene når man holder på med renoveringsprosjekter.
Dersom du bor i flermannsbolig, er det ekstra lurt å varsle naboene. Det kan fort bli ubekvemt for dem med byggestøy og fremmede folk i oppgangen. Har de fått varsel, kan de innrette seg på dette i den tiden det tar. Da slipper du ubehageligheter på grunn av dette. Bor du i et borettslag, bør du informere styrelederen. Det kan hende styret har opplysninger om bygningen som håndverkerne kan ha interesse av.
Har du mulighet til å reise bort litt, kan tiden være inne til å gjøre det nå. Har du familie i nærheten, har du kanskje også mulighet til å bo hos dem den stunden det varer.
Men enkelte byggherrer liker å se fremdriften i prosjektet, og involvere seg mer direkte. Det gjør du jo best hjemmefra.
Som alltid i et prosjekt er det viktig med kommunikasjon. Å holde en god tone med entreprenøren og de øvrige som jobber på prosjektet fra første stund er med på å bidra til en smidig gjennomføring.
En lett stemning og jevnlige oppdateringer fra begge parter gjør at ting som dukker opp underveis raskere kan avklares.
Når prosjektet er ferdig, skal du foreta en befaring sammen med entreprenøren for å se alle arbeider som er gjennomført. Du bruker det opprinnelige tilbudet og kontrakten dere har skrevet som en sjekkliste.
Siste men ikke minst må du få de nødvendige papirene på at jobben er gjort.
I ferdigdokumentasjonen skal det fremkomme hvilke fagfolk som har vært involvert i prosjektet, hva slags arbeid som de har utført, og prisen på hver enkelt arbeidsoppgave.
Ferdigdokumentasjonen kan også komme til nytte hvis du ønsker å ta opp ytterligere lån med sikkerhet i bolig, eller prøver å forhandle ned renten på boliglånet du har.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg