Skal du bygge et bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av nytt bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
I gjennomsnitt koster det omtrent 270.000 kroner å bygge nytt bad, inkludert alt av materialer og arbeidstimer. Dette er imidlertid bare et gjennomsnitt og man ser betydelige variasjoner fra prosjekt til prosjekt. Det betyr at man helt i nedre prissjiktet kan finne prosjekter med bygging av bad til rundt 200.000 kroner. Det er imidlertid ikke lett å få en så gunstig pris, og du må kunne strekke deg langt og tenke kostnader i alle ledd for å få til dette. Et nytt bad til under 200.000 kroner forutsetter normalt at:
Ofte snakker vi om "nytt bad" når vi egentlig mener det å renovere eller pusse opp det nåværende badet. Det å bygge nytt bad innebærer imidlertid å bygge et bad på et sted hvor det ikke finnes et bad fra før. Dette skiller seg til en viss grad fra det å renovere et bad, og prisene på de to ulike prosjektene vil variere til en viss grad. I denne artikkelen fokuserer vi på det å bygge et nytt bad.
Hvis du skal bygge bad til en rimelig pris, er det viktig at du undersøker alle muligheter for å spare penger. Først og fremst bør du få oversikt over markedet. Søk på internett og besøk leverandører for å gjøre deg opp et inntrykk av prisnivå for ulike produkter og materialer som du trenger på det nye badet ditt.
I samme slengen bør du holde deg oppdatert for å få med deg ulike tilbud og kampanjer som til ulike tider kan dukke opp. På denne måten kan du fort gjøre et kupp. I tillegg er det mulig å få gunstige rabatter dersom man gjør foretar større innkjøp, og det kan derfor lønne seg å kjøpe inn alt du trenger ved én anledning. Et annet alternativ er å la entreprenøren ta seg av innkjøpet. Dette er lurt fordi håndverkere gjerne får bedre rabatter en folk flest hos de ulike leverandørene. De har dessuten god kunnskap om baderom, hva som vil se bra ut og hva som er enkelt å jobbe med.
Kvaliteten på materialene du kjøper vil også ha en del å si for totalkostnadene på prosjektet. Det er fullt mulig å velge rimelige alternativer. Her er det imidlertid også viktig å tenke langsiktig. Dersom baderomsmøblene går fort i stykker og må byttes ut etter kort tid, kan det fort bli dyrere i lengden.
Ved å gjennomføre prosjektet utenfor høysesongen, er det mulig å spare penger. På sommerhalvåret er det gjerne stor pågang hos håndverkere og det kan være vanskelig å finne ledige entreprenører til en rimelig pris. På høst og vinterhalvåret er det derimot langt mindre pågang, og som konsekvens vil økt konkurranse føre til at man kan få rimeligere priser.
Til slutt er det viktig at du gjør en grundig utvelgingsprosess når du skal engasjere en entreprenør. Entreprenører varierer både i pris og kvalitet. I det lange løp lønner det seg alltid å bruke fagfolk som har riktig kompetanse og som har lang erfaring med lignende prosjekter. Ved å bruke fagfolk som vet hva de driver med, kan en også forvente at prosjektet på kortere tid, med færre arbeidstimer.
Når en skal forsøke å spare mest mulig penger på prosjektet, vil det være en fordel å få oversikt over hva de ulike delene av prosjektet koster. På den måten kan en se hva som utgjør mesteparten av totalkostnadene og hvor det er mest penger å spare. Under er et typisk eksempel på et tilbud:
Totalt: 303.000 kr
Disse prisene inkluderer mva og alle kostnader til materialer og arbeidstimer. Vær oppmerksom på at også disse prisene vil kunne variere i stor grad fra prosjekt til prosjekt. For eksempel kan flisleggingen bli billigere enn 40.000 hvis en velger en rimelig type fliser eller om en velger våtromsplater i stedet. På samme måte kan innleie av rørlegger og arbeid med ventilasjon bli billigere enn 80.000 dersom arbeidet med ditt bad ikke er særlig omfattende.
Det er særlig viktig at bedrifter konkurrerer om å få gjennomføre prosjektet ditt slik at prisen blir så lav som mulig. Når prosjektet skal legges ut på anbud, bør du derfor sikre deg en konkurransedyktig pris ved å hente inn 3 forskjellige tilbud. Da vil man ha større sjanse for å finne et tilbud man er fornøyd med. Men det er også mulig å hente inn flere tilbud dersom du ikke skulle være fornøyd med de 3 første. Før tilbudet kommer, vil entreprenøren gå på befaring for å prise prosjektet. Denne prosessen kan være både tidkrevende og kostbar for entreprenøren, noe en skal ha respekt for.
Før prosjektet legges ut på anbud må du sørge for at alle forberedelsene er gjennomført. Dette inkluderer en utfyllende prosjektbeskrivelse som gir entreprenøren et tydelig bilde av hva slags arbeid som skal utføres. Du bør også vite om du må søke tillatelse hos kommunen før du engasjerer entreprenøren. Dersom du må det, bør søknadsprosessen være gjennomført på forhånd. Har du gjort grundige forberedelser slik at entreprenøren har mest mulig informasjon om arbeidet, så vil entreprenøren være i bedre stand til å gi mer nøyaktige prisestimater.
Etter at du har hentet inn minst 3 tilbud, kan du begynne å sammenligne dem. Her er det fort gjort å ta et dårlig valg dersom du ikke har foretatt en tilstrekkelig grundig sammenligning. Når en skal sammenligne tilbud, må en se på alle postene som er inkludert i tilbudet og se i hvilken grad de varierer. Det er særlig viktig å være oppmerksom på at postene en sammenligner faktisk er de samme. I noen tilfeller kan prisene på enkelte poster variere i svært stor grad. Da skyldes det vanligvis at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet. Hvis dette er tilfellet for deg, bør du kontakte entreprenørene for å kontrollere at de har forstått prosjektet riktig.
En annen ting en bør være oppmerksom på er hva som er inkludert i tilbudet og hva som eventuelt er definert som tillegg. Sjekk om dette er forskjellig mellom de ulike entreprenørene. Hvis noe er definert som tillegg bør du sjekke hva timeprisen for tillegget er. Til slutt bør du finne ut hva som er fastpris og hva som er definert som et prisoverslag eller en uforpliktende prisantydning. Dersom en pris er definert som et estimat, må du huske på at den faktiske prisen ikke kan variere mer enn 15% fra prisoverslaget, jf. håndverkertjenesteloven.
Her har vi samlet noen nyttige kilder for deg som vil vite mer om å bygge bad.
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
Underveis i prosjektet bør du være i tett dialog med entreprenøren. På den måten kan dere unngå misforståelser. Husk at god kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket prosjekt.
Bygging av bad fører gjerne til en del støy. I den forbindelse må du finne ut om du selv ønsker å være i boligen mens arbeidet pågår, og du bør i tillegg varsle naboer om byggeprosjektet ditt.
Etter at arbeidet er utført må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenør og en uavhengig fagperson. Deretter er det viktig at du tar imot all nødvendig dokumentasjon som samsvarserklæring fra elektriker og FDV dokumentasjon. Ferdigdokumentasjonen inkluderer viktig informasjon om arbeidet som er utført og materialene som er brukt. Med denne kan du bevise at badet er bygd i henhold til krav i gjeldende regelverk. Dette vil du ha bruk for i fremtiden, for eksempel i forbindelse med forsikring, og når du skal selge boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg