Skal du bygge kledning? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bytte kledning
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Prisen på bytting av kledning vil variere fra prosjekt til prosjekt. Med andre ord finnes det ikke en totalpris som vil gjelde i alle tilfeller. Prisen vil avhenge av ulike prisdrivere, og særlig størrelsen på boligen din. Derfor er det hensiktsmessig å ta utgangspunkt i en gjennomsnittspris per kvadratmeter. Markedsplassen Byggstart.no har samlet prisstatistikk for ulike prosjekter med bytte av kledning, og statistikken deres viser at det i gjennomsnitt koster omtrent 2.000 kroner per kvadratmeter. Den viser også at det er en del variasjoner og at noen prosjekter kommer ned i 1.500 kroner per kvadratmeter, mens andre koster opp mot 3.500 kroner per kvadratmeter. Et mer nøyaktig prisestimat på ditt prosjekt får du først etter at entreprenør har vært på befaring og priset prosjektet.
Hvis vi tar utgangspunkt i gjennomsnittsprisen nevnt ovenfor, ser vi at det er mulig å bytte kledning for under 200.000 kroner, forutsatt at du gjør det du kan for å spare penger. Dersom grunnflaten på boligen er 100 kvadratmeter, kan en regne med at veggflaten er cirka 120 kvadratmeter. Med en kvadratmeterpris på 1.500 kroner vil du da kunne oppnå en totalpris som ligger rett rundt 200.000 kroner. For å få en så god kvadratmeterpris, må du finne en effektiv tømrer, materialene du kjøper inn må være av det rimeligere slaget, og adkomsten for entreprenør må være enkel.
Det er vanlig å bytte kledning når det danner seg sprekker, råte eller fuktskader. Det er viktig å ta hånd om dette raskt når dette oppdages, da fuktskader raskt kan spre seg, noe som i lengden vil bli kostbart å fikse opp i. Hvis du ikke har sjekket kledningens tilstand på en god stund, kan det lønne seg å gjøre det. Hvis treet er mykt og gir etter når du stikker en kniv eller skrujern i det, er det et tegn på at kledningen må byttes ut. Det samme gjelder dersom du ser teksturforandring, sprekker eller misfarging. Se godt etter der hvor kledningen ofte er våt, for eksempel rundt takrenner eller nederst på kledningen hvor fukten samles opp.
Når en bytter kledning må den eksisterende kledningen først rives, før en så kontrollerer treverket bak for råte og sjekker tilstanden på vindsperren. Deretter legger en nye lekter for så å montere ny panel på lektene. Det er ikke uvanlig at huseiere utfører mer nødvendig arbeid mens de først er i gang med å bytte kledning. Dette er en god anledning for å bytte dører og vinduer, male, eller etterisolere. Ved å etterisolere, sørger du for at redusere boligens varmetap, og som konsekvens kan du regne med mindre energiforbruk og utgifter. Hvis boligen din er bygget før 1980, anbefaler Enova at det etterisoleres.
Vurder å gjennomføre prosjektet på vinteren. I motsetning til hva mange tror, kan en fint bytte kledning om vinteren. Dette skyldes at det ofte er tørrere på vinteren enn på høsten for eksempel. Ofte kan det dessuten lønne seg å legge et slikt prosjekt til vinteren fordi det finnes flere ledige entreprenører på markedet. Dette fører til økt konkurranse og lavere priser som du kan dra nytte av. Dersom du også planlegger å male huset utvendig i samme sleng, bør du imidlertid være oppmerksom på at maling helst bør foregå mellom april og oktober.
Tenk pris ved innkjøp av materialer. Innkjøp av materialer står for en vesentlig del av utgiftene når en skal bytte kledning. Et alternativ er å velge de rimeligste materialene på markedet, men dette vil ofte gå på bekostning av kvalitet. Dersom man kjøper materialer som ikke holder tilstrekkelig høy kvalitet, risikerer man å måtte fikse opp i feil og mangler relativt raskt, noe som ikke lønner seg i det lange løp. Prøv å finne en god balanse mellom pris og kvalitet. For eksempel er det mulig å gjøre gode kjøp ved å være på utkikk etter ulike kampanjer og tilbud, eller ved å ta i bruk rabatter. Dersom du kjøper inn alle materialene i ett stort innkjøp, har du bedre sjanser for å få gunstige rabatter. Et annet alternativ er å la entreprenøren stå for innkjøpet. Dette fører ofte til gunstige priser, da håndverkere har tilgang på gode rabatter enten gjennom kontakter, eller fordi de handler hos byggevarekjedene jevnlig.
Til slutt er det viktig å være oppmerksom på at entreprenører også varierer i pris. Igjen er det viktig at entreprenøren holder høy nok kvalitet. Det vil si at entreprenøren må ha riktig kompetanse og helst en del erfaring med lignende prosjekter. Den beste måten å sikre lavest mulig pris på når en skal engasjere entreprenør, er ved å hente inn flere tilbud for å sikre konkurranse om prosjektet ditt.
For å bedre kunne estimere hvor mye ditt spesifikke prosjekt vil koste, kan det være nyttig å se på hva de ulike delene vil koste når en skal bytte kledning og etterisolere. På den måten vil en kunne se hvor mesteparten av pengene går, og hvor det er mest penger å spare. Nedenfor gir vi et eksempel på et typisk pristilbud for bytting av kledning og etterisolering. Merk at isoleringen er oppført som en del av dette prosjektet, men at det ikke er nødvendig å etterisolere i absolutt alle tilfeller. Vær oppmerksom på at dette priseksempelet gjelder en enebolig med 200 kvadratmeter veggflate. Hvis en skal bytte kledning for under 200.000 kr, bør ikke veggflaten være større enn 100 kvadratmeter.
Totalt: 515.000 kr
Som tommelfingerregel bør det hentes inn minst 3 tilbud. Da har du et godt grunnlag for å sammenligne både pris og gjennomføring, og du sikrer tilstrekkelig konkurranse om prosjektet for å presse prisene ned. I noen tilfeller kan det være nok med to tilbud, for eksempel hvis du kjenner godt til entreprenørene, mens andre ganger vil det være aktuelt å hente inn flere tilbud fordi ingen av tilbudene er gode nok. Pass imidlertid på å ikke kaste bort din egen og entreprenørens tid ved å hente inn alt for mange tilbud. Det er koster både tid og penger for entreprenører å gå på befaring for å prise prosjekter, og man mister fort oversikten dersom en har for mange baller i luften.
Husk også på at pris ikke er alt. Først og fremst må entreprenøren ha kompetansen og erfaringen som kreves, ellers blir det fort langt dyrere i det lange løp. Derfor lønner det seg å spørre entreprenørene som kommer på befaring, om de kan oppgi referanse fra tidligere arbeid med bytte av kledning. Slik kan du kontakte tidligere kunder og høre på de med førstehåndserfaring. I tillegg kan det være lurt å sjekke om bedriften har relevante godkjenninger eller sertifiseringer. Direktoratet for Byggkvalitet gir sentral godkjenning til bedrifter som ansetter fagfolk med riktig kompetanse, som har kvalitetssikringsrutiner og som betaler skatter og avgifter. Godkjenninger og sertifiseringsordninger for håndverkere er ikke pålagt håndverkere i Norge, så hvis en entreprenør ikke har disse, trenger det ikke nødvendigvis bety at entreprenøren ikke vil gjøre en god jobb, men det er et positivt tegn dersom bedriften har gått til anskaffelse av slike godkjenninger.
Det å sammenligne tilbud er en svært viktig del av anbudsprosessen. Her er det mange som gjør feil fordi de kun ser på totalsummen og deretter gjør et valg på mangelfullt grunnlag. Man må imidlertid se på mer enn bare sluttsummen for å forsikre seg om at det man sammenligner faktisk er det samme. Man bør kryssjekke hver post i tilbudene for å se hvordan prisene varierer mellom entreprenørene, og deretter være obs på følgende:
En viktig del av forberedelsene er å finne ut hvordan huset skal bli seende ut etter at prosjektet er gjennomført. Da er det viktig å sette av god tid til å finne inspirasjon. I linkene under har vi samlet noen gode kilder som du kan bruke:
For å ha mer kontroll og bedre oversikt over alle planene dine og alle materialene som skal kjøpes inn, lønner det seg å lage en sjekkliste hvor du har din egen oversikt. Deretter kan du krysse av etterhvert som planene blir gjennomført eller når varene blir levert. På den måten unngår du å glemme ting. Husk også å kommunisere tett med entreprenøren underveis i arbeidet, og sett gjerne opp møter med entreprenøren når diverse milepæler skal være gjennomført. God kommunikasjon er svært viktig for et vellykket prosjekt.
Når prosjektet er fullført må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren. Her går dere gjennom arbeidet som er gjort, og du vil ha mulighet til å kontrollere om feil eller mangler foreligger. Derfor er det lurt å ta med seg en uavhengig fagperson på sluttbefaringen. Til slutt sørger du for å få tilsendt alt av relevant ferdigdokumentasjon. Her vil entreprenøren dokumentere arbeidet som er gjort og materialene som er brukt, og på den måten kan du vise til at prosjektet er gjennomført i henhold til gjeldende lovgivning. Husk å ta vare på ferdigdokumentasjonen, da du vil trenge den i forbindelse med salg og forsikring av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg