Skal du få nye takplater? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om legging av takplater.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mulig å bytte tak med takplater for under 150.000 kroner dersom man holder seg til enkle løsninger. En annen forutsetning er at det må være få komplikasjoner vedrørende prosjektet. Om du skal klare å komme under denne prisen, er det viktig at du kan sjekke av disse punktene:
Dersom samtlige punkter nevnt ovenfor samsvarer med ditt prosjekt, er det mulig å få gjennomført prosjektet for under 150.000 kroner. Likevel er det anbefalt at man har et slingringsmonn i budsjettplanen sin, dersom det forekommer noen ekstra kostnader.
Det er flere grunner til at det er fordelaktig å bruke takplater når man skal legge nytt tak. Takplatene har lav vekt, er godt rustet for de norske værforholdene, og er svært allsidige og anvendelige. Man skiller først og fremst mellom fire forskjellige typer plater: takplater av sink, kobber, stål og aluminium.
Takplater av stål eller aluminium er de letteste taktypene. Dette er en praktisk fordel når det kommer til frakt og montering. Dette tilsier at taket kan legges på flere ulike typer tak, som blant annet takpapp eller shingel. Stål og aluminium er også svært slitesterke metaller, og har er en forventet levetid på ca. 50 år. Det kan utformes på flere måter, og kan kle de fleste typer hus og tak.
Takplater av kobber og sink er betydelig tyngre enn stål eller aluminium. Dette gjør at det kan legges på færre typer tak. Det som er spesielt fordel med bruk av kobber, er at det varer i lang tid (minst 60 år) og krever nesten ikke noe vedlikehold. Mange som velger å bruke kobber, gjør også dette av estetiske årsaker.
Det finnes noen faktorer som man ikke kan påvirke. Dette gjelder blant annet kompleksiteten på boligens konstruksjon, eller om det avdekkes råte. Det er likevel flere tiltak man kan ta for å gjøre prosjektet litt rimeligere:
Sett opp et budsjett: Noe av det første man bør gjøre, er å sette opp en budsjettplan med et maksbeløp som ikke skal overstiges. Finn ut hvor mye du har til rådighet før du engasjerer håndverkere. Det kan være både uheldig og dyrt å måtte skaffe ny finansiering midt i prosjektet som følge av at man går tom for penger.
Valg av materialer: Hvilke materialer man velger vil ha en påvirkning på prisen. For eksempel vil takplater av kobber eller sink koste mer enn takplater av stål eller aluminium. Det kan være en fordel å se etter tilbud og kampanjer på nettet.
Hent inn tilbud fra flere entreprenører: For å få en entreprenør som er godt egnet til ditt prosjekt, er det viktig at du henter inn tilbud fra flere aktører. Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører under anbudsprosessen.
La entreprenøren stå ansvarlig for innkjøp: Man kan tape penger ved at materialene ikke ankommer i tide, eller man har kjøpt inn materialer i for små eller for store mengder. Derfor er det anbefalt at man lar entreprenøren stå ansvarlig for innkjøpet av materialer og produkter.
Tenk langsiktig: Et nytt tak har som regel lang holdbarhetstid. Derfor er nytt tak en langsiktig investering. Det kan være lønnsomt å bruke litt mer penger på kvalitet, ettersom det gjør at taket holder seg lenger, og trenger mindre vedlikeholdsarbeid. Det kan være en fordel å utføre en oppgradering av undertak samtidig som man legger på takplater.
Ta høyde for uforutsette utgifter: Når man legger på nytt tak, kan man oppleve at det avdekkes råte eller det er skader på taket. Derfor er det anbefalt at man tar høyde for disse utgiftene, slik at man har tilstrekkelig med midler til å dekke dette.
Hva det koster å legge på nye takplater, avhenger blant annet av valg av materialer og husets konstruksjon. Nedenfor vil du se hva det normalt sett ligger på når man legger takplater på en bolig på 100 kvm:
Hus med en takplate på 100 kvm:
Riving av tak: 15.000 kr – 25.000 kr
Avfallshåndtering: 10.000 kr – 20.000 kr
Yttertak: 40.000 kr – 80.000 kr
Diffusjonsåpen papp: 10.000 kr – 15.000 kr
Takrenner og nedløp: 30.000 kr – 40.000 kr
Nye vindskier: 10.000 kr – 20.000 kr
Stigetrinn til pipe og helbeslått pipe: 7.000 kr – 15.000 kr
Snøfanger: 8.000 kr – 15.000 kr
Gradrenner: 7.000 kr – 10.000 kr
Lufthatt: 6.000 kr – 10.000 kr
Stillas: 7.000 kr – 15.000 kr
Totalsum: 150.000 kr – 270.000 kr
Pris per kvm: 1.500 kr – 2.700 kr
Normalt sett ligger prisen på et prosjekt på 100 kvm et sted mellom 150.000 kroner – 270.000 kroner. Den laveste prisen ligger dermed på 1.500 kroner per kvm. Dette er med forbehold om at man velger rimelige løsninger, at man ikke har råte i taket, og at det er enkel adkomst til boligen. Velger man alle de rimeligste løsningene, er det mulig få en sluttpris på 150.000 kroner. Dette krever også at man planlegger nøye, og er grundig på alle områder. Husk at prisen på prosjektet også kan bli høyere enn maksprisen nevnt i eksempelet ovenfor. Dette avhenger blant annet av hvilke materialer man velger, komplikasjonen på arbeidet, og husets konstruksjon.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike aktører under anbudsprosessen. På den måten er det lett å holde styr på de ulike entreprenørene, samtidig som man får god oversikt over hva prisene ligger på. Når man henter inn flere enn tre entreprenører, blir det ofte uoversiktlig.
Om du allerede kjenner til en entreprenør fra et tidligere prosjekt, kan det være tilstrekkelig å hente tilbud fra to andre aktører. Det er alltid anbefalt at man henter inn flere tilbud for å få en god pris.
Etter man har samlet inn tre pristilbud, er det viktig å sammenligne de opp mot hverandre på likt grunnlag. Da er det viktig å se om:
De fleste kunder ønsker at de fleste punkter er satt som fastpris. Dette gjør det enklere å kalkulere sluttprisen på prosjektet. Om det forekommer store forskjeller i pris på enkeltposter, kan årsaken være at entreprenørene har misforstått prosjektet, eller at de har ulik tilnærming til utførelse av oppgavene. Det er viktig at man finner ut av dette før man går videre i prosessen.
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
For å få et godt resultat, bør du vite grunnleggende regler for hva du bør gjøre underveis og etter prosjektet.
Underveis i prosjektet er det viktig å opprettholde jevn og god kommunikasjon med entreprenøren. Dette gjør det enklere å komme med innspill og diskutere ulike løsninger. God kommunikasjon med entreprenøren øker sjansen for et vellykket resultat. Om man vet hvilken type takplate man ønsker til prosjektet, kan det også være en fordel å lage en sjekkliste hvor man inkluderer alt man ønsker å få kjøpt inn. Dette vil gjøre byggeprosessen mer effektiv.
Når prosjektet er meldt ferdig, bør man gå en sluttbefaring med entreprenøren og en ekstern takstmann. Her vil man gå gjennom alt som er blitt gjort, og dobbeltsjekke at alt arbeidet er utført på en grundig måte. Når alt har blitt godkjent, skal man motta en ferdigdokumentasjon fra sin entreprenør. I denne dokumentasjonen skal det gjøres rede for alt arbeid som har blitt utført, fagfolkene som har vært involvert i prosjektet, og priser på de ulike delene. Denne dokumentasjon er viktig å ha ved senere tidspunkt, enten man skal få en verdivurdering av boligen, om man er i kontakt med sitt forsikringsfirma, eller ved et potensielt salg av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg