Skal du bygge et hus på ett plan? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av hus på ett plan.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mange ulike elementer som må inn i regnestykket dersom man ønsker å finne totalprisen på et nybygd hus. Dette gjør det krevende å anslå nøyaktig sum. Ifølge statistikk fra prisdatabasen til portalen Byggstart.no ligger imidlertid snittprisen for bygging av enebolig på cirka 33.000 kroner per kvadratmeter når utgifter til arkitekt og prosjektering er holdt utenfor.
Prisstatistikken, som også kan gjøres gjeldende for hus på ett plan, viser samtidig et spenn i kostnader. For mer eksklusive hus kan prisen komme opp i over 45.000 kroner per kvadratmeter. I motsatt ende ligger hus på rundt 27.000 kroner per kvadratmeter.
Tar man utgangspunkt i et hus på 100 kvadratmeter, viser tallene fra Byggstart.no at det er mulig å bygge et hus på ett plan for under 3 millioner kroner. Dette krever imidlertid at en rekke krav er oppfylt:
Klarer man å krysse av på alt dette, og i tillegg holde et falkeblikk på kostnadene underveis i byggeprosessen, kan en pris på under 3 millioner være innen rekkevidde.
Hus på ett plan vil si et hus der alle deler av huset befinner seg på bakkenivå og i samme høyde slik at det ikke er behov for trapp noe sted. Husløsningen er populær fordi den oppleves som enkel og oversiktlig.
Hus på ett plan er også ideelt for universell utforming. Det vil si romløsninger og arkitektur som er utformet slik at mennesker av alle slag og i alle aldre kan bo i huset uten spesielle tilpasninger. For barnefamilier oppleves hustypen trygg fordi det ikke er trapper som barn kan falle ned. Blant eldre er den populær fordi det er lett å komme seg rundt også når kroppen begynner å bli skrøpelig.
Noe av det viktigste man kan gjøre for å holde kostnadene nede ved bygging av hus på ett plan, er å planlegge byggeprosessen godt. I planleggingen inngår:
De tre siste punktene over er med på å skape oversikt og framdrift i prosessen, noe som fremmer effektivitet og hindrer svinn og ressurssløsing.
I arbeidet med å finne et sted å bygge er det viktig å være klar over at hus på ett plan krever en ganske stor grunnflate og dermed en relativt stor tomt. Slike tomter kan være vanskelige å finne til en billig penge i tettbygde strøk. Et alternativ er da å lete litt lenger ut fra sentrum. Utenfor bykjernen finner man også lettere tomter med litt større avstand til naboene, noe som kan være greit når man planlegger et relativt lavt hus og annen bebyggelse lett kan skygge for utsikt og lys.
Videre er det penger å spare på å tenke nøye gjennom hva slags ventilasjon og oppvarming man trenger. Markedet flommer i dag over av løsninger, fra det helt enkle til det høyteknologiske og datastyrte. Prisen svinger tilsvarende, og det er ikke sikkert man er nødt til å installere det aller mest avanserte.
Før man går i gang med byggeprosjektet, kan det være greit å ha en viss idé om hva de ulike delene av prosessen koster. Under kan du se priseksempler på ulike typer materialer og arbeider ved bygging av et 100 kvadratmeter stort hus på ett plan.
Grunnarbeid: 500 000 kr - 1 000 000 kr
Grunnmur: 500 000 kr - 800 000 kr
Tømrerarbeid: 700 000 kr - 1 100 000 kr
Elektriker: 200 000 kr - 400 000 kr
Flislegger: 150 000 kr - 250 000 kr
Rørlegger: 300 000 kr - 500 000 kr
Ventilasjon: 70 000 kr - 110 000 kr
Maling: 120 000 kr - 190 000 kr
Taktekker og blikkenslager: 40 000 kr - 60 000 kr
Sum fra entreprenør: 2 580 000 kr - 4 410 000 kr
Kjøkken: 100 000 kr - 200 000 kr
Baderomsinventar og armaturer: 150 000 kr - 250 000 kr
Parkett : 50 000 kr - 90 000 kr
Fliser: 40 000 kr - 70 000 kr
Sum, egne innkjøp: 340 000 kr - 610 000 kr
Totalsum kostnader: 2 920 000 kr - 5 020 000 kr
Som oversikten viser, er det mulig å bygge hus på ett plan for under 3 millioner kroner når utgifter til arkitekt ikke er tatt med. Noe særlig lavere kostnadsnivå, er imidlertid lite realistisk.
Å bygge hus er en stor investering, og det er derfor ikke forsvarlig å nøye seg med første og beste tilbud når man skal hente inn håndverkere til byggingen. Et vanlig råd er å hente inn tilbud fra 3 entreprenører. Tre tilbud er nok til å få oversikt over forskjeller i pris og andre vilkår. En forutsetning er imidlertid at samtlige tilbydere er seriøse firmaer med gode referanser og solid økonomi.
Når de tre tilbudene foreligger, starter en viktig jobb: å sammenlikne dem. Det holder nemlig ikke å bare se på totalprisen. Her er noen av de andre tingene man bør sjekke:
Er de samme postene inkludert hos alle?
Det én entreprenør har tatt med i sluttsummen, kan en annen ha definert som et tillegg du må betale ekstra for. Det kan gjelde alt fra grunnarbeider og utstikking av tomt til parkett og møbler på badet. Sjekk post for post for å få klarhet i hva som er inkludert og hva som er tillegg, og kontakt tilbyderen dersom viktige poster mangler.
Varierer like poster veldig i pris?
På samme vis som innholdet i ellers like poster kan variere, kan prisen gjøre det. Undersøk tilbudene med tanke på dette. Store prisvariasjoner kan bety at tilbyderne oppfatter oppgaver ulikt eller at de planlegger å gjennomføre dem ulikt. Ta kontakt for å få klarhet i hva som er årsaken.
Hva er fastpris og hva er kalkyler?
Fastpris, estimat og uforpliktende kalkyler er tre ulike måter å oppgi pris på i et tilbud. For byggherrer er den første varianten best, for da forplikter entreprenøren seg til å levere for den satte prisen uansett hva som skjer. De to neste prisangivelsene er cirkaberegninger og derfor mer uforutsigbare. Men kalles prisen for estimat, kan sluttprisen ifølge loven ikke være mer enn 15 prosent over eller under forhåndsberegningen.
Er det tatt noen forbehold?
Entreprenører kan av og til ønske å sikre seg mot fremtiden ved å ta forbehold i tilbudet de gir. De kan for eksempel ta forbehold om at nødvendige materialer vil være tilgjengelige eller at det ikke blir for kaldt. Som byggherre ønsker man færrest mulig slike forbehold fordi de gjør det vanskeligere å forutsi både byggetid og endelig pris.
Det er mange impulser og mye kunnskap å hente på internett for den som står i starten av en byggeprosess. Her kommer noen steder som kan tilby begge deler:
Selv om det er vanlig å sette ut hele eller store deler av byggearbeidet til ett eller flere håndverksfirmaer, betyr ikke det at en byggherre kan forholde seg passiv når arbeidet kommer i gang. Her er noen ting du bør sørge for:
Besøk byggeplassen ofte: Dra innom og følg med ettersom arbeidene går framover. Vis positiv interesse for det håndverkerne driver med. Det skaper gode relasjoner, og det er dessuten lettere å fange opp eventuelle uklarheter og feil på et tidlig stadium.
Sett opp møtepunkter med entreprenøren: I tillegg til å komme på byggeplassen, bør du avtale faste drøftingsmøter med den eller de som leder arbeidet på huset ditt. Det gir trygge rammer for samarbeid og gjør det lettere å formidle informasjon og diskutere spørsmål som dukker opp underveis.
Gi naboene informasjon: Nøy deg ikke med det påkrevde nabovarslet i forkant. Gi også varsel om støyende arbeider, forventet lengde på byggeprosessen eller andre forhold som angår dem underveis i byggingen. God informasjon forebygger klager og er en god investering i det framtidige naboskapet.
Lag sjekklister: Hvis du som byggherre har tatt på deg å gjøre innkjøp av materialer og byggevarer til huset, må du passe på at disse er på plass når håndverkerne trenger dem. Lag sjekklister for deg selv der det står klart hvilke frister du har for å skaffe ting.
Når entreprenøren melder at huset er ferdig, er følgende punkter viktige:
Utfør sluttbefaring: Gå over alle deler av huset og sjekk arbeidene. Ta gjerne med en uavhengig fagperson som kan hjelpe deg å sjekke at alt er i henhold til det som er planlagt og avtalt. Hvis dere ser feil, bør entreprenøren pålegges å rette opp dette.
Hold tilbake litt av betalingen: Ikke betal de siste 10 prosentene som entreprenøren skal ha før du er sikker på at pålegg gitt under ferdigbefaringen er fulgt opp. Å holde tilbake kontraktsbeløp på denne måten er vanlig praksis og ikke noe å være flau over.
Få tilsendt dokumentasjon: Få entreprenøren til å sende deg dokumentasjon på de arbeidene som er gjort og de materialene som er benyttet. Dette er viktig hvis du senere skulle trenge å reklamere, gjøre endringer eller selge. Dokumentasjon kan for eksempel være fakturaer, kvitteringer og kontrakt. Sørg også for attest på at arbeidet på bad og på elektrisk anlegg er utført etter normer og forskrifter.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg