Skal du legge vannbåren varme? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om installering av vannbåren varme.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Installasjon av vannbåren varme krever god fagkunnskap fra flere fagområder. Hvilke løsninger man velger vil ha stor påvirkning på prisingen på prosjektet. Det å legge vannbåren varme for under 160.000 kroner er svært krevende, men kan være mulig dersom:
Det er viktig å vite at kostnadene tilknyttet ny parkett ikke er inkludert i prisen. Dette må ofte gjøres sammenhengende, med mindre man planlegger å legge vannbåren varme i samme sleng som når man utfører en totaloppussing.
Man skiller i hovedsak mellom tre forskjellige typer varmegivere:
Gulvvarme:
Dette er den mest vanlige typen av vannbåren varme. Gulvvarme gir en jevn og behagelig temperatur i huset. Man er avhengig av å rive opp parketten for å kunne installere rørene under.
Radiatorer:
Ved å benytte seg av radiatorer, trenger man ikke å rive opp gulvet. Dette gjør denne type populær å installere dersom man ønsker vannbåren varme i eksisterende bolig hvor gulvet ikke trengs å endre på. Denne varianten gir varme til rommet kjapt, men er litt svakere når det kommer til å gi en jevn varme.
Viftekonvektorer:
Dette er en kombinasjon av radiatorer og vifter. Mens radiatorene gjør at varmen slippes effektivt ut i rommet, sprer viften varmen jevnt rundt i rommet. Det er enkelt å montere viftekonvektorer og det krever lite renoveringsarbeid.
Man har ulike typer varmekilde man kan benytte seg av i sammenheng med vannbåren varme. Under vil du se noen eksempler på varmekilder:
Det finnes flere faktorer som spiller inn på pris. Kostnadene tilknyttet prosjektet vil variere ut fra hvilke materialer du velger, hvilken entreprenør du engasjerer, og størrelsen på boligen. Under kan du lese om tiltak du kan gjøre for å gjøre prosjektet rimeligere:
For å få et bilde av prosjektets sluttsum, bør du finne ut hva de ulike delene av prosjektet koster. Vannbåren varme pleier å ligge et sted mellom 1.500 – 3.000 kroner per kvm (ikke inkludert ny parkett eller legging av parkett). Under vil du se hva de ulike delene i prosjektet vanligvis ligger på:
Installering av vannbåren varme i en bolig på 100 kvadratmeter:
Luft-til-vann varmepumper: 70.000 kr – 150.000 kr
Lydtrinnsplater: 30.000 kr – 50.000 kr
Varmefordelingsplater: 10.000 kr – 20.000 kr
Rør (inkl. innlegging av rør, trykktesting, fordeler): 40.000 kr – 50.000 kr
Riving av dagens parkett: 10.000 kr – 20.000 kr
Sum totalt: 160.000 kr – 290.000 kr
Pris per kvm: 1.600 kr – 2.900 kr
Det er viktig å bemerke seg at dette eksemplet tar utgangspunkt i at man velger de enkleste løsningene. Det er veldig vanskelig å gjennomføre prosjektet for mindre enn 160.000 kr. Det er imidlertid mulig dersom man planlegger nøye. Husk at type vannbåren varme og varmegiver man benytter også vil ha en påvirkning på pris. I dette eksemplet er det brukt luft-til-vann varmepumper. Selv om det ofte er den rimeligste varianten, er den svært effektiv til å distribuere varme ut til boligen. Planlegger man kun å installere vannbåren varme uten annen form for oppussing, må man regne med 50.000 til 200.000 for ny parkett, inkludert selve gulvet og jobben med å legge den (pris varierer ut fra kvalitet og utseende).
Etter du har lagt ut prosjektet på anbud, bør du hente inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. Dette vil gi deg muligheten til å sammenligne tilbud, og deretter engasjere den entreprenøren som er best egnet ditt prosjekt. Dersom man henter inn for mange tilbud, kan det fort bli en uoversiktlig prosess.
Dersom installeringen av vannbåren varme er en del av et større prosjekt hvor man trenger godkjenning fra kommunen, kan det være greit å avklare dette med kommunen før man starter anbudsprosessen. En del tiltak krever en Ansvarlig søker, og dette er gjerne en arkitekt sin rolle.
Om du kun planlegger å installere vannbåren varme, er det ikke nødvendig å søke om tillatelse fra kommunen.
Når man har fått inn tilbudene, er det viktig at man bruker god tid på å sammenligne med med hverandre. Først og fremst må du se om entreprenørene har inkludert de samme postene i tilbudet. Dette indikerer at de har samme oppfatning av prosjektet. Se gjennom alle postene og prisene på de ulike arbeidsoppgavene. Dersom noen enkeltposter varierer veldig i pris, kan årsaken være at de har ulik forståelse for prosjektet, eller har ulike løsninger. Det er viktig å komme til bunns i dette.
Se også gjennom hva slags type pristilbud entreprenørene har gitt. Om tilbudet er satt som fastpris, overslagspris eller uforpliktende prisantydning, kan ha en stor faktor for sluttprisen. De fleste byggherrer foretrekker en fastpris. Dette gjør det lettere å planlegge finansieringen. Det er lettere for entreprenørene å anslå en fastpris dersom man har forberedt seg godt på forhånd og kan vise frem en grundig prosjektbeskrivelse. Merk at et overslag fra entreprenøren maksimalt kan variere med 15% etter inngått kontrakt, ref håndverkertjenesteloven.
Tenker du på å installere et anlegg for vannbåren varme i boligen din vil det også være aktuelt å gjøre et bytte av gulvene dine i den forbindelse. Under har vi samlet noen kilder for mer informasjon rundt energieffektiviteten forbundet med vannbåren varme, samt noen leverandører av gulv og flis.
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Det er lurt å følge opp prosjektet nøye. På den måten vil du forsikre deg om at det jobbes effektivt, og at arbeidet blir gjort på en forsvarlig måte. Dette vil øke sjansen for at resultatet samsvarer med dine ønsker og behov.
Her er noen tips til hva du bør gjøre før, under og etter gjennomføringsperioden:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg