Skal du bygge et arkitekttegnet hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av arkitekttegnet hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Ingen byggeprosesser er like, og det er derfor vanskelig å si nøyaktig hva det koster å bygge et arkitekttegnet hus. Ifølge markedsplassen Byggstart.no som har samlet prisstatistikk fra en lang rekke ulike byggeprosjekter, ligger snittprisen på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter for materialer og arbeid på selve bygget.
For enkle hus med moderat standard kan kvadratmeterprisen komme ned i 27.000 kroner, for de mer påkostede eneboligene kan prisen komme opp i 45.000 kroner og kanskje enda mer for de mest eksklusive variantene.
I tillegg til denne kvadratmeterprisen må du regne med utgifter til arkitekttjenester og til prosjektering. Arkitektutgifter utgjør gjerne mellom fem og ti prosent av den totale byggekostnaden.
Ut fra disse tallene kan det være åpning for å bygge et arkitekttegnet hus for under 3 millioner kroner gitt at huset ikke er for stort. Underkant av 150 kvadratmeter kan være et godt utgangspunkt. I tillegg må en rekke andre betingelser være innfridd:
Klarer du å oppfylle disse vilkårene, og samtidig følge nøye med på alle kostnader underveis, kan det være mulig å bygge et arkitekttegnet hus for under 3 millioner kroner.
Et arkitekttegnet hus betyr som regel et hus der du som byggherre har fått personlig bistand av en arkitekt til å utforme alt etter dine behov. Dette er den tradisjonelle betydningen av begrepet. Når produsenter av ferdighus omtaler boligene de selv tilbyr som arkitekttegnede, er dette også riktig, men da er arkitekten brukt til å utforme en standardmodell som tilbys til mange, med eller uten tilpasninger.
Vær klar over at arkitekt ikke er en beskyttet yrkestittel. Alle kan i prinsippet kalle seg for det. Annerledes er det med tittelen sivilarkitekt som betyr at arkitekten er utdannet på en av Norges tre arkitektutdanninger eller har en tilsvarende eksamen fra utlandet. Hvis det står MNAL etter tittelen betyr det at sivilarkitekten er medlem i Norske arkitekters landsforbund. Vær nøye med å sjekke bakgrunnen og kvalifikasjonene til den arkitekten du velger.
Det er dyrt å bygge hus og en generell kostnadsbevissthet er absolutt å anbefale også når man får hjelp av en arkitekt til utformingen. Det er imidlertid viktig å huske at penger man bruker i byggefasen, på sikt kan gi store innsparinger for eksempel i form av lavere utgifter til vedlikehold. Det er for eksempel billigere å bygge i tre, men dette krever mer oppfølging med maling og beis enn for eksempel betong som er tilnærmet vedlikeholdsfritt.
Et godt sparetips er å legge til rette for standardløsninger. Forsøk å gi rom en mest mulig kurant form og størrelse slik at du for eksempel kan bygge et kjøkken fra IKEA eller en annen leverandør av ferdige innredninger. Med en gang noe må plassbygges, øker prisen.
Inne i huset er det mulig å spare penger ved å gå noe ned i standard på gulv, vegger og himling. Stå gjerne for innkjøp selv, og vær på utkikk etter gode tilbud. Pass bare på å ha byggevarene i hus i tide til at håndverkerne trenger dem. De tar seg betalt uansett om materialene er der eller ikke, og regningen er det du som får.
Det er også lurt å forebygge byggtekniske feil og tilhørende utgifter ved å sørge for god prosjektering av huset, og et godt samarbeid mellom arkitekten som har tegnet, og entreprenøren som skal bygge. Velg helst aktører som har samarbeidet før, og sørg for at kommunikasjonen mellom dem er god.
Det er stor forskjell på hva ulike poster krever av penger når man bygger et arkitekttegnet hus. Nedenfor kan du se utgiftene ulike faser kan koste under oppføringen av et hus på 150 kvadratmeter:
Graving og grunnarbeid: 300 000 — 550 000 kroner
Grunnmur og annen betong: 250 000 — 450 000 kroner
Tømrerarbeid: 1 000 000 — 2 000 000 kroner
Blikkenslager: 60 000 — 110 000 kroner
Rørlegger (vannbåren varme): 250 000 — 450 000 kroner
Elektrisk arbeider: 130 000 — 210 000 kroner
Ventilasjon: 50 000 — 80 000 kroner
Flislegging/membran: 150 000 — 250 000 kroner
Maling: 100 000 — 160 000 kroner
Rigg, drift og prosjektledelse: 300 000 — 490 000 kroner
Byggherres egne kjøp:
(kjøkken, baderomsinventar, armaturer, parkett, fliser): 500 000 — 900 000 kroner
Totalt: 3 090 000 — 5 650 000 kroner
Per kvadratmeter: 20 600 — 37 667 kroner
I eksemplet over ser man at prisen så vidt passerer 3 millioner kroner for det billigste huset. Å komme under 3 millioner vil kreve en streng kostnadskontroll. Det er også viktig å merke seg at oppstillingen over ikke har med utgiftene til arkitekt. Dette kan være en betydelig sum, mellom fem og ti prosent av de totale kostnadene. Et godt bidrag fra arkitekten er imidlertid viktig for hele den øvrige byggeprosessen.
Rådet er å orientere seg i markedet ved å hente inn tilbud på prosjektet fra tre ulike entreprenører. På forhånd bør man sørge for at alle aktører man kontakter er seriøse, det vil si at de har en solid økonomi og gode referanser. Tilbud fra tre firmaer er nok til å få fram et spenn i hva markedet har å tilby av priser og vilkår. Samtidig blir det ikke så mange detaljer å holde orden på at man ikke klarer å gjøre en god sammenlikning.
Når man har fått tre ulike tilbud foran seg på bordet, er det viktig å gå nøye gjennom dem og sammenligne. Let særlig etter svar på disse spørsmålene:
Er de samme postene inkludert? I noen tilbud kan alt være inkludert i sluttprisen. I andre kan visse ting være definert som tillegg, det vil si at man må betale ekstra for dem. Sjekk hvordan dette er i tilbudene du har fått. Hvis store poster ikke er inkludert, bør du høre hva entreprenøren har tenkt.
Varierer like poster stort i pris? Hvis en ellers lik post er mye billigere eller dyrere i et av tilbudene, bør du gjøre nærmere undersøkelser. Store prisforskjeller kan bety at entreprenørene planlegger å utføre arbeidet på ulike måter eller at de har en ulik oppfatning av prosjektet.
Hvor mye er fastpris, hvor mye er kalkyler? I et tilbud kan kostnader være angitt som uforpliktende kalkyler. For deg som byggherre skaper dette usikkerhet fordi entreprenøren ikke binder seg til den beregnede prisen. Da er fastpris langt bedre. Den vet du på forhånd hva blir. En mellomting er såkalte estimater som etter loven ikke kan svinge mer enn femten prosent bort fra det som er fastsatt på forhånd.
Hvilke forbehold har tilbyderne tatt? En entreprenør kan prøve å sikre seg mot uforutsigbare forhold i byggeperioden. Det kan for eksempel være forbehold om leveringstid på byggematerialer eller mot dårlig vær. Som byggherre ønsker du færrest mulig forbehold fordi det kan gjøre det vanskeligere å forutsi byggetid og totalpris.
Når man skal gå i gang med å bygge en arkitekttegnet enebolig, er det fint å orientere seg om hvilke muligheter man har i valg av arkitektur, tekniske anlegg, farger og interiørløsninger. På nettet er det mye å hente. Her er noen startpunkter:
Dine oppgaver som byggherre tar ikke slutt når huset er ferdig tegnet og prosjektert. Også i den fasen der boligen reises, er det viktig å være aktiv. Her er noen ting å huske på:
Besøk byggeplassen jevnlig: Selv om du har satt bort ledelsen av arbeidet til en entreprenør, bør du med jevne mellomrom sjekke hvordan arbeidet skrider fram. Fordelen med å komme ofte på besøk er blant annet at du i samarbeid med entreprenøren raskt kan fange opp og få rettet eventuelle feil.
Informer naboene: Du bør ikke nøye deg med å sende nabovarsel i forkant. Også underveis bør du sørge for å gi naboer oppdateringer og varsler, for eksempel om støyende arbeider eller forsinkelser. Slik forebygger du klager og misnøye, og legger grunnlaget for et godt naboskap den dagen huset er ferdig.
Sett opp møtepunkter: Faste tider for møter der du og entreprenøren kan møtes og oppdatere hverandre, skaper ro og forutsigbarhet for begge parter og gir dere en arena for å drøfte spørsmål som kommer opp underveis i byggingen.
Lag sjekklister: Hvis du har påtatt deg å skaffe materialer og byggevarer underveis i prosessen, bør du sørge for at disse er på plass i tide slik at byggeprosessen ikke blir forsinket. Lag lister over varene med frister for når du må ha skaffet dem.
Etter at byggeprosessen er avsluttet, er det også ting du bør passe på:
Gå på ferdigbefaring: Sammen med entreprenøren bør du inspisere alle deler av det ferdige huset. Ha gjerne med en ekstern og uavhengig faglig rådgiver som kan hjelpe deg med å sjekke at alt er ferdig og utført etter avtalen. Få entreprenøren til snarest mulig å utbedre eventuelle feil eller mangler.
Få ferdigdokumentasjon: Få entreprenøren til å sende deg dokumentasjon på alle arbeider som er utført og på hvilke materialer vedkommende har brukt. Dokumentasjon kan være i form av kontrakt, fakturaer og kvitteringer. Få også bevis på at våtrom og elektrisk anlegg er forskriftsmessig utført, og ta vare på alt i tilfelle du får bruk for det siden.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg