Skal du i gang med å legge et flatt tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å legge flatt tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Dersom man bruker rimelige materialer, begrenset omfang av stillaser, og har enkel adkomst er det mulig å få gjennomført sitt prosjekt til under 100.000 kr. Denne prisen forutsetter at det ikke er noen råteskader på taket. Prisen på takbelegg kan ligge så lavt som 600 kroner per kvm inkludert montering. Dette betyr at du kan legge flatt tak på opptil 160 kvadratmeter til denne prisen. Det er likevel greit å være klar over at gjennomsnittsprisen for å legge flatt tak ligger på rundt 1.100 kroner. Noen priser kan også ligge så høyt som 1.600 kroner per kvm.
For vanlig skråtak og saltak finnes det mange ulike løsninger typer belegg i varierende pris. For flatt tak kan man kun bruke takbelegg, men man har likevel valgmuligheter. De forskjellige takbeleggene kommer i ulik tykkelse, ulik kvalitet, og ulike prisklasser. Når man skal bygge flatt tak er det viktig å sette av nok rom i budsjettet til å bruke kvalitetsmaterialer. Hvis du velger kvalitet fremfor lav pris, vil du spare penger på sikt, da du slipper å skifte ut taket like ofte. Husk også å sette av litt til uventede kostnader.
Man kan også velge ulike tykkelser på taket. Skal du ha 1, 2 eller 3 lag? Dette valget bør du ta sammen med en fagperson, for eksempel en arkitekt eller en entreprenør.
Ved mange renoveringsprosjekter kan man spare mye på å bidra med egeninnsats. Når man legger tak er det imidlertid ofte begrenset man kan gjøre selv. Flatt tak er komplekst, og man trenger spesialiserte fagfolk til å få utført arbeidene. Man kan eventuelt gjøre noe riving selv.
Selv om de fleste tror man må utføre takarbeider på sommerhalvåret, er det faktisk mye å spare ved å gjøre det om vinteren. Denne årstiden er tørrere enn de andre, og entreprenørene har gjerne lavere etterspørsel. Når entreprenørene har lite å gjøre, kan du ofte få et bedre tilbud.
Du kan spare penger på å la entreprenøren handle inn materialene. Entreprenørene vet hva du trenger, og nøyaktig hvor mye man må kjøpe inn. I tillegg har som regel entreprenørene gode avtaler hos sine faste leverandører. Skulle du derimot kjøpe materialene selv, anbefales det at du undersøker både kvalitet, pris og leverandør nøye før du utfører bestillingen.
Under har vi inkludert et eksempel på et pris for å illustrere hva som driver kostnaden når man bytter et flatt tak på 140 kvm:
Rigg og drift: 20.000 - 30.000 kr
Rivearbeid: 10.000 - 15.000 kr
Taktekking: 70.000 - 100.000 kr
Blikkenslager: 5.000 - 10.000 kr
Totalpris: 105.000 - 155.000 kr
Pris per kvm: 750 - 1.100 kr
Merk at dette vil variere mye fra prosjekt til prosjekt, men disse prisene kan gi en indikasjon.
Det er viktig å bruke gode entreprenører. Spesielt for flate tak kreves det ekspertise. Her anbefales det å gjøre grundig research av de ulike aktørene du velger å få tilbud fra.
Dersom du har erfaring og kjenner godt til lokale entreprenører, holder det kanskje med to tilbud. For mange tilbud blir ofte mye jobb for deg selv, ettersom du skal gå gjennom alle tilbudene. Husk også å ha respekt for entreprenørene og deres tid. Som en tommelfingerregel kan vi si at du bør hente inn tre tilbud.
I Norge finnes det mange relevante sertifiseringer og godkjenninger. De fleste av disse er frivillige, men likevel viser dette seriøsitet. For flate tak pleier man å benytte seg av entreprenører som innehar Sentral Godkjenning, Taktekking, Tiltaksklasse 2 fra Direktoratet for Byggkvalitet.
Vi anbefaler at du er godt forberedt før befaringen. Sjekk for eksempel om prosjektet ditt er søknadspliktig. Dersom du må søke godkjenning av kommunen kan du få hjelp til dette av en arkitekt. Da kan du raskt få vite om det er sannsynlig at prosjektet blir godkjent. Også i tilfeller der du ikke behøver å søke om godkjennelse, kan det være lurt med en enkel tegning slik at du og entreprenøren forstår hverandre godt under befaringen.
Når man har fått inn pristilbud fra entreprenørene er det viktig å gå nøye gjennom dem. Det er viktig å sammenligne på likt grunnlag. Ha også i bakhodet hva de ulike entreprenørene spesialiserer seg på. Her er noen punkter du bør ta i betraktning når du vurderer ulike pristilbud:
Under er nyttige artikler for deg som vurderer flatt tak på nybygg eller påbygg. For de som vurderer flatt tak er dette ofte en del av et større byggeprosjekt, vi har også samlet nyttig videre lesning og inspirasjon for deg.
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Det kan lønne seg å varsle naboer i forkant av byggeprosjektet. Gi gjerne en indikasjon på når prosjektet er planlagt og hvor lang tid det er antatt å pågå.
Det er viktig å følge opp byggearbeidet underveis. Det kan dukke opp spørsmål og uventede hendelser når som helst i løpet av prosjektets gjennomføringsperiode. Er man føre var, kan man unngå forsinkelser og samtidig holde seg oppdatert på fremdriften, komplikasjoner og eventuelle forsinkelser.
Når byggeprosjektet er ferdigstilt, går du gjennom jobben sammen med entreprenøren. Dette kalles sluttbefaring. Her vil entreprenøren vise til at alt er gjort i samsvar med kontrakten.
Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig må du passe på at du får samsvarserklæring fra ansvarlige foretak. Til slutt får du kontrakten sammen med vedlegg og fakturaer.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg