Skal du bygge et moderne hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av moderne hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
For mange av de som drømmer om å bygge egen bolig er det kanskje kostnadene som er det største hinderet. Ved å ta smarte valg og gjøre innsparinger der det er mulig kan det likevel være mulig å gjennomføre boligdrømmen, selv med et begrenset budsjett.
Går det an å bygge moderne hus for under tre millioner? I følge Byggstart.no er det få byggeprosjekter med moderne bolig som havner på mindre enn 27.000 kroner per kvadratmeter. Det vil si at dersom ditt prosjekt ender med en slik kvadratmeterpris kan du ikke bygge større bolig enn på 110 kvm og fortsatt holde deg under 3 millioner kroner totalt. Dette er kanskje en mindre bolig enn det de fleste som skal bygge hus hadde sett for seg. 110 kvm vil være blant de minste eneboligene som bygges til vanlig. Husk også at det ikke nødvendigvis vil være mulig for alle å oppnå en så lav kvadratmeterpris. Dette fordrer nemlig at visse forhold ligger til rette for en enkel utbygging. Grunnforholdene på tomten må for eksempel være enkle, adkomsten til boligen bør også være enkel. Det vil trolig ikke være mulig å holde et budsjett på tre millioner dersom du ønsker flere enn ett bad eller mer enn ett kjøkken heller. Du må også være svært sparsommelig når det kommer til valg av materialer, produkter og tekniske løsninger. Husk også at det å bygge hus kanskje bare er noe man skal gjøre én gang i livet, så det kan lønne seg å spare opp et noe høyere budsjett dersom man ønsker å bli boende i lang tid.
Hva ligger egentlig i begrepet moderne bolig? Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Moderne bolig brukes ofte som en beskrivelse fra ferdighusleverandører og arkitekter om boliger med visse elementer inspirert av funkisstilen. Moderne boliger har ofte rene linjer og stramme silhuetter, samtidig benyttes gjerne materialer som likevel gir en lun og hjemmekoselig følelse. For eksempel benyttes ofte ubehandlet tre både på fasader og innvendig.
Den store fordelen med å bygge egen bolig er at det er du selv som har siste ord i alle estetiske avgjørelser. Når du planlegger med arkitekten har du mulig til å få akkurat den boligen du har sett for deg og drømt om. Dette gjelder både utvendig stil og fremtoning, innvendig romfordeling og planløsning og innvendige detaljer som materialer og plassbygde løsninger.
Dette er en av grunnen til at det er lurt å hente inspirasjon på forhånd, før du setter i gang planleggingsarbeidet med arkitekt og deretter entreprenør. Jo klarere ditt bilde er av hva slags bolig du ønsker deg, desto enklere vil det være for arkitekten å fortolke dette til et ferdig forslag som du kan være fornøyd med.
Har du ingen, eller få konkrete ønsker, men vet likevel at du ønsker deg en moderne bolig? Isåfall er ikke dette noe problem, snarere tvert i mot. Det er tross alt arkitektens oppgave å komme med forslag og ideer helt til du blir fornøyd, for så å lytte til dine innspill. Er du ikke helt fornøyd er det bare å gjøre videre forbedringer sammen.
Det finnes heldigvis en rekke punkter der du enkelt kan gjøre innsparinger dersom budsjettet krever det. Det er blant annet viktig å begrense antallet spesialtilpassede løsninger, da dette kan drive prisen opp betydelig. I tillegg bør man begrense antallet bad og kjøkken i boligen, fordi dette er de mest kostbare rommene å bygge. I tillegg må du ta gjennomtenkte avgjørelser når du skal bestemme deg for materialene som skal brukes i boligen, og hvilke tekniske løsninger du har behov for. Husk at selv om det kan være fristende å spare penger, så bør man ikke la det gå på bekostning av kvaliteten.
Det er også mulig å spare litt på å gjøre deler av jobben selv. Samtidig er det også her viktig å ha kvalitet i tankene. Det eneste du bør gjøre selv er de delene av jobben du er sikker på at du har kompetanse til å utføre i høy kvalitet. Dette kan for eksempel gjelde maling, gulvlegging, rydding av byggeplassen og bortkjøring av avfall.
For å gi deg oversikt over sammensetningen av kostnader, har vi satt opp en oversikt over hva de ulike delene av en bolig på 110 kvadratmeter kan komme til å koste:
Graving 200.000 kr - 350.000 kr
Grunnmur 200.000 kr - 350.000 kr
Tømrer, flislegging og maler 1.500.000 kr - 2.000.000 kr
Elektriker 130.000 kr - 220.000 kr
Rørlegger, inkl vannbåren varme 500.000 kr - 700.000 kr
Ventilasjon 60.000 kr - 100.000 kr
Taktekker og blikkenslager 130.000 kr - 220.000 kr
Rigg og drift 190.000 kr - 320.000 kr
Baderomsinnredning 50.000 kr - 100.000 kr
Parkett og fliser 90.000 kr - 150.000 kr
Ett kjøkken 100.000 kr - 200.000 kr
Totalpris 2.980.000 kr - 4.820.000 kr
Ca pris per kvadratmeter 27.000 kr - 37.000 kr
Dette er altså kostnadene for selve byggingen, i tillegg kommer det gjerne en del andre utgifter. Arkitekt kan for eksempel havne på mellom 200.000 kroner og en halv million, eller til og med mer enn dette i visse tilfeller. Prosjektering for tømrer- og betongarbeider vil gjerne havne på mellom 100.000 og 200.000 kroner. I tillegg vil du måtte regne med å betale rundt 10.000 kroner for uavhengig kontroll, og rundt 40.000 totalt for søknadsarbeid og administrasjon.
Som du ser i eksemplet tilsvarer den laveste totalprisen en kvadratmeterpris på cirka 27.000 kroner. Det vil altså si at man ofte vil kunne måtte gjøre drastiske besparelser på visse områder dersom totalbudsjettet er på 3 millioner. Man bør i tillegg alltid holde av 10-15% av budsjettet til uforutsette kostnader.
Når prosjektering er fullført og søknad er godkjent kan du begynne å lete etter en passende entreprenør til byggingen av din bolig. Dette kan være en omfattende oppgave og det er mange ting å tenke på. Det tar gjerne også en del tid og arbeid både for deg og for entreprenøren å sette sammen et pristilbud. Fra entreprenørens side innebærer det å komme på befaring, og totalt tar det gjerne minst et par uker fra man først kontakter en entreprenør til man har en kontrakt klar for signering.
Fra din side innebærer anbudsprosessen en viktig utvelgelse. For å kunne gjøre en god sammenligning lønner det seg derfor ikke å hente inn alt for mange tilbud. En fin tommelfingerregel er at man alltid bør hente inn tre tilbud. Henter du inn for få kan du risikere at firmaet du velger ikke har nok kompetanse, erfaring eller at prisene ikke er konkurransedyktige.
Når du skal sammenligne tilbud i anbudsprosessen er det flere ting enn totalpris som er viktig. For å sikre et godt resultat er det svært viktig at entreprenøren har erfaring og kompetanse fra nettopp den typen prosjekt som du skal i gang med. Som et rent teknisk tips til selve sammenligningsprosessen anbefaler vi at du setter opp alle tilbudene i et regneark for å lett kunne ha oversikt over forskjellene i de ulike postene. Her bør du merke deg hvorvidt alle de samme postene er med i de ulike tilbudene. Du bør også ta hensyn til hva som er satt som uforpliktende prisantydning, fastpris og prisoverslag. Et prisoverslag kan avvike med 15% i følge håndverkertjenesteloven, en uforpliktende prisantydning er - nettopp - uforpliktende, mens en fastpris er gitt. Se også etter hva entreprenøren tar som timepris på eventuelle ekstra oppgaver, og hvilke forbehold entreprenøren har tatt.
Det er lurt å ha gjort seg opp en mening på forhånd om hva du liker før og underveis i prosessen med arkitekten. Her kan du gjerne benytte magasiner, nettsider og bildedelingstjenester for å finne materiell. Samle gjerne det du finner og ta med til møtene med arkitekt. Her er noen av våre forslag til inspirasjon:
Enova -Råd for deg som skal bygge nytt
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Moderne funkishus | Archihus | Archihus
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet
Underveis i prosjektet er det mange til du bør tenke på. Før selve byggingen setter i gang kan det også være lurt å utarbeide en fremdriftsplan i samarbeid med entreprenøren. En fremdriftsplan er et dokument der entreprenøren setter opp datoer for når visse milepæler i prosjektet skal være nådd og fullført. Underveis i arbeidene kan du dermed bruke denne planen til å påse at arbeidene går som de skal, selv uten å ha erfaring fra bygg selv.
Underveis i byggingen er det også hensiktsmessig å holde en god dialog med entreprenør og håndverkere. Slik kan du fange opp misforståelser på et tidlig tidspunkt, før det fører til uenigheter og forsinkelser. Stikk gjerne innom byggeplassen med jevne mellomrom i tillegg, og ta gjerne bilder. Ikke bare kan det være fint å ha bilder å se tilbake på når prosessen er over, det kan også være lurt å ha bilder å vise til dersom det skulle oppstå problemer.
Helt til slutt er det blant annet viktig å gå sluttbefaring. Dette gjøres før siste utbetaling, og det bør gjøres med en ekstern tredjepart, som for eksempel en takstmann. Her kontrolleres det at alle arbeider er utført i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Skulle ikke dette være tilfellet, kan du kreve at feilene utbedres før du betaler ut siste del av det kontraktsbestemte beløpet.
Det er også en del informasjon du må sørge for å få tilsendt før du sier deg helt ferdig med prosjektet. Det er viktig at alle involverte aktører sender kopier av tilbud, faktura og kvitteringer. I tillegg er det sentralt at du mottar samsvarserklæring for det elektriske arbeidet som er gjort og FDV-dokumentasjon for våtrom. Det er svært viktig å ha disse dokumentene hvis du skal selge boligen, gjøre oppussingsarbeid i fremtiden eller dersom det skulle oppstå mangler innenfor garantiperioden.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg