Skal du innrede loftet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om innredning av loft.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
For å få gjennomført prosjektet for under 500.000 kr, er man avhengig av å velge enkle løsninger og planlegge nøye. Merk at denne artikkelen omhandler innredning av loft i enebolig eller som innlemming av underliggende leilighet i bygård (og ikke bygging av nye loftsleiligheter som blir betydelig dyrere). Under kan du se noen punkter du er nødt til å følge dersom det skal være mulig å lande et prosjekt for under en halv million:
Dersom man følger alle punktene ovenfor, har man mulighet til å oppnå en kvadratmeterpris på ca. 12.000 kr.
Når man skal innrede loftet, er det flere krav som må bli godkjent for at det skal kunne benyttes som et oppholdsrom. Blant disse kravene finner vi følgende:
Ulike loftprosjekter har forskjellige regelverk som må følges. Vi skiller vanligvis mellom følgende typer loftprosjekter:
Innredning av loft i bygård for å gjøre om en leilighet over to plan:
Innredning av loft i bygård for å gi leiligheten en ekstra etasje, kan være et komplisert prosjekt. Dersom loftet eies av sameiet, eller det blir brukt som boder til beboerne, er man i avhengig av å få eierrettighetene til boden ved å kjøpe ut de andre i sameiet.
Det stilles ofte strenge byggetekniske krav for at loftet skal bli en del av samme branncelle. Når man skal innrede et loft i en bygård, kan det være lurt å fokusere på lydisoleringen, ettersom man har andre boenheter i bygget.
Innredning av loft i enebolig:
Å innrede loftet i en enebolig er et mindre komplisert prosjekt. Grunnen til dette er at det stilles færre krav til å få prosjektet godkjent, ettersom man ikke trenger å ta hensyn til andre beboere. Man bør først og fremst finne ut av nåværende tilstand for å finne ut hvilke endringer man må gjøre for å få loftet godkjent som et oppholdsrom. Husk at alle kravene som er nevnt ovenfor gjelder når man skal innrede et loft i en enebolig. Dette tilsier at takhøyde, rømningsvei, isolasjon og ventilasjon må være i henhold til regelverket.
Bygge ny leilighet i bygård eller flermannsbolig:
For å kunne opprette en ny boenhet, er det flere krav som må godkjennes. Dette fører ofte til en lengre søknadsprosess. Leiligheten er nødt til å være fysisk adskilt fra leilighetene rundt, og må utgjøre en egen branncelle. Det er også krav om separat inngang, som gjør at bygården ofte må utbygges. En slik leilighet må inneha alle hovedfunksjoner (stue, kjøkken, baderom) som kreves for en leilighet. Et slikt prosjekt krever ofte håndverkere med Sentral Godkjenning, tiltaksklasse 2 fra Direktoratet for Byggkvalitet.
Det å innrede loftet er ofte et fordyrende prosjekt som krever mange kompliserte arbeidsoppgaver. Det er likevel noen grep du kan ta for å gjøre prosjektet litt rimeligere. Her er gode tips dersom du ønsker å spare litt penger på ditt prosjekt:
For å vite hva hvor mye man bør planlegge for sitt prosjekt, kan det være lurt å ha innsikt i hvor mye de ulike delene koster. Under vil du se hva prisen normalt sett ligger på når man innreder et loft på 40 kvm med en enkel prosjektering og enkle løsninger.
Innredning av loft på 40 kvm i enebolig:
Tømrerarbeid: 300.000 – 550.000 kr
Malerarbeid: 100.000 – 150.000 kr
Elektrikerarbeid: 50.000 – 100.000 kr
Rigg og drift: 50.000 – 100.000 kr
Totalsum: 500.000 – 900.000 kr
Kostnad per kvm: 10.000 – 18.000 kr
Dersom man velger enkle løsninger og rimelige materialer, kan man pusse opp et loft på 40 kvm for mellom 500.000 og 900.000 kr. Dette tilsier at det er vanskelig å lande et prosjekt på mindre enn 500.000 kr. For å oppnå dette, må man planlegge prosjektet svært nøye, samtidig som man må begrense seg på dyre materialer.
Det er anbefalt å hente inn tilbud fra tre ulike aktører når man skal legge ut prosjektet sitt på anbud. Tre tilbud er mange nok til å gi en indikasjon av prisen prosjektet bør ligge på, samtidig som det ikke er så mange tilbud at man mister oversikten. Dersom man opplever at ingen av disse tre entreprenørene skulle vært aktuelle for ditt prosjekt, er det ingenting i veien med å hente inn nye tilbud.
Før du kontakter entreprenører, er det lurt å kontakte en arkitekt og få utarbeidet en grundig prosjektbeskrivelse.
Når man har fått inn tilbud fra de ulike entreprenørene, er det viktig at man vurderer dem opp mot hverandre på likt grunnlag. Da er det viktig å se på blant annet:
Alle disse punktene er med på å legge grunnlaget for den totale sluttsummen. Derfor er det viktig å ikke kun se på prisen som er gitt i pristilbudet, men å se nøye gjennom hver enkelt post. Dersom enkeltposter varierer veldig i pris, kan dette være fordi entreprenørene har misforstått prosjektet, eller fordi de har ulike løsninger. Dette bør man finne ut av før man går videre.
Det er mange ting å tenkte på og ta stilling til når du skal i gang med å innrede eller bygge ut et loft; under har vi samlet nyttige linker for videre lesning og inspirasjon
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Byggern -Lover og regler om bygg uten å søke
Familien ville egentlig heve taket
For å få et vellykket loft, er det anbefalt at du som byggherre følger med på prosjektet underveis. Da er det lurt å gjøre følgende:
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdig, er det viktig å gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren og en ekstern fagkyndig for å se over alt som har blitt gjennomført. Dersom man oppdager noen feil, skal man få fikset opp i dette umiddelbart.
Etter prosjektet skal du få tilsendt følgende dokumenter:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg