Skal du bytte et nytt tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å legge nytt tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er viktig å være tidlig nok ute med å bytte et nytt tak, slik at man unngår at det oppstår skader på resten av huset. På den måten kan forhindrer man lekkasjer, råte, eller andre følgeskader. Normalt koster et nytt tak rundt 2.300 kr per kvm, i følge anbudstjensten Byggstart.no. Hvis man skal få et nytt tak for under 200.000 kroner er man nødt til å ha en kvadratmeterpris på 1.700 kr per kvm. Dette er mulig, men forutsetter normalt faktorer som de følgende:
Om disse punktene samsvarer med ditt prosjekt, er det en mulighet for at kostnadene havner rett under 200.000 kroner. Det er likevel anbefalt at man legger inn et slingringsmonn i sitt budsjett, slik at man er forberedt dersom prisen ender med å bli litt høyere. På den måten forsikrer man at man får utført prosjektet uten at økonomien blir hardt rammet.
Det er viktig at man bruker en taktype som er egnet for sin bolig. Det er vanlig at man benytter seg av den eksisterende taktypen når man skal legge nytt. I Norge er det vanligst å benytte seg av disse fire taktypene:
Hva som egner seg best, må man vurdere ut fra type bolig og hvilke utseende man ønsker på taket. De nevnte taktypene kan alle bli oppført ved bruk av ulike taktekker. Taktekkene vil også påvirke utseende, samt egenskaper som varighet, slitestyrke og isolasjonsevne. I Norge skiller man først og fremst mellom disse type taktekker:
Noen av kostnadene relatert til prosjektet har man som byggherre liten påvirkning på. Er det vanskelige adkomstmuligheter til boligen, eller taket innehar råteskader, er det svært vanskelig for byggherren å gjøre noe med dette.
Det er likevel flere tiltak man gjøre for for å begrense pengebruken på prosjektet. Under vil du se tips til hvordan du kan holde prosjektet innenfor ditt budsjett:
Om man merker at det forekommer slitasje eller råte i taket, er det lurt å sette i gang prosjektet relativt raskt. Om man velger å forlenge eller ignorere disse problemene, kan dette koste mye mer å fikse opp i senere. På den måten kan man spare penger ved å komme problemene i forkjøpet.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på et nytt tak på rundt 2.300 kr per kvm. Om prosjektet er lite kompliserende, og om man velger rimelige materialer kan prisen komme ned mot 1.700 kr per kvm. Dette krever at det er enkel adkomst til byggeplassen, at det ikke er råteskader i nåværende tak, og at man velger rimelig taktekke. Under vil du se et eksempel på hva et nytt tak vanligvis koster. Eksempelet er basert på en bolig på 110 kvm, og inkluderer arbeid og alle materialer:
Riving og stillas: 20.000 kr – 40.000 kr
Avfallshåndtering: 10.000 kr – 20.000 kr
Yttertak (inkl sløyfe og lekter): 70.000 kr – 90.000 kr
Diffusjonsåpent papp: 10.000 kr – 15.000 kr
Takrenner og nedløp: 30.000 kr – 45.000 kr
Vindskier: 15.000 kr – 20.000 kr
Snøfanger: 10.000 kr – 15.000 kr
Gradrenner: 7.000 kr – 10.000 kr
Lufthatt: 6.000 kr – 10.000 kr
Stigetrinn til pipe: 4.000 kr – 5.000 kr
Pipe helbeslått: 5.000 kr – 10.000 kr
Totalsum: 187.000 kr – 280.000 kr
Pris per kvm: 1.700 kr – 2.800 kr
For å engasjere en entreprenør som er godt egnet til ditt prosjekt, er det anbefalt at du henter inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. Når du har flere tilbud å sammenligne, vil du få økt sjanse for å finne entreprenøren som er best egnet for ditt prosjekt.
Det er imidlertid ikke anbefalt å hente inn fler enn tre tilbud av gangen. Når man henter inn tilbud fra mer enn tre entreprenører, får man ofte dårlig oversikt, og det er vanskelig å skille de ulike entreprenørene fra hverandre. Husk at entreprenørene også må gå befaring på byggeområdet og prise prosjektene, så det er viktig at man finner tid som passer for begge parter. Om man skulle være misfornøyd med alle tre tilbudene, er det ingen problem å gå i gang med en ny runde med innhenting av pristilbud.
Om du allerede kjenner en entreprenør som legger tak, er det fortsatt anbefalt å hente tilbud fra flere entreprenører. Dette er for å forsikre at man engasjerer en entreprenøren som tilbyr arbeid av god kvalitet til en konkurransedyktig pris.
For å engasjere fagfolk som er godt egnet til ditt prosjekt, er det viktig å sammenligne priser fra ulike aktører. Man må være nøye med å vurdere de ulike tilbudene opp mot hverandre på likt grunnlag. Dette er viktig å tenke på når man skal sammenligne ulike tilbud:
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Det er viktig at man følger opp prosjektet underveis og i etterkant av gjennomføringen. Dette øker sjansen for at prosjektet blir utført på en forsvarlig måte, samt at man får det resultatet man ønsker seg.
Underveis i prosjektet er det viktig å opprettholde god kommunikasjon med entreprenøren. Dette vil gjøre det enklere å diskutere ulike løsninger og få et sluttresultat som stemmer overens med dine ønsker. Det kan være lurt å ha på plass en sjekkliste av materiale som du ønsker skal bli kjøpt inn til prosjektet.
Når prosjektet er ferdig, er det lurt å gjennomføre en sluttbefaring sammen med en ekstern fagkyndig. Da vil man gå over hele taket og se at alt er utført på en god og trygg måte. Det er vanlig at man holder igjen en liten del av kontraktsbeløpet (ca. 10%) til sluttbefaringen er utført, og arbeidet er godkjent.
Når sluttbefaringen er meldt godkjent, er det viktig at man får tilsendt en ferdigdokumentasjon. Dette er et garantibevis som forteller hva som er utført og hva slags håndverkere som har vært involvert i prosjektet. Dette dokumentet er viktig å ha ved et potensielt videresalg av boligen, når man skal få en verdivurdering av boligen, eller om man er i kontakt med sitt forsikringsfirma.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg